Xiaomi var länge en tillverkare som höll lågprisfanan högt, men våren 2020 överraskade de med en Mi 10 Pro i samma saftiga prisklass som många av konkurrenterna. Till hösten kom dock kompletterande modeller som fyllde upp utrymmet mellan flaggskepp och budget. Vi har redan testat Mi 10T Pro, som dessutom bjuder på extra maxad kamera. Här spanar vi in den ännu mer prispressade Mi 10T.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Från övertygande ljud och bild, till riktig premiumprestanda och en kamera som när den är som bäst håller överraskande hög klass. Även om de nu finns i alla prisklasser visar Xiaomi med Mi 10T att de fortfarande kan göra lågpristelefon med premiumkänsla. Du kan gå upp i pris och uppgradera kameran med en större sensor, men för de allra flesta är det inte värt pengarna.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Upp till 144 Hz-skärm.
  • Stort och snabbladdat batteri.
  • Stabil och snabb kamera.

Negativt

  • Relativt tung.
  • Saknar en del premiumegenskaper.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Xiaomi Mi 10T
Pris: Från 5 490 kronor på Prisjakt

Mi 10T kostar strax under 6 000 kronor, 1 000 kronor lägre än Mi 10T Pro och en skilland som kan kännas avgörande för många presumtiva köpare. I stort sett har de bara två skillnader. Om dessa är värda extra pengar är helt upp till dig. 10T har 128 gigabytes lagring istället för 256 och den har en enklare huvudkamera med 64 megapixel i sensorn, istället för 108 megapixel i 10T Pro. Tack vare detta väger 10T lite mindre. Med betoning på lite. Vi pratar två gram.

För övrigt är det identiska mobiler. Mi 10T är en välbyggd och rätt så enkelt utformad smartphone med rätt premiumval när det gäller material, mattbehandlat böjt Gorilla Glass på baksidan, extra tjockt Gorilla Glass på framsidan och en snygg blankpolerad metallram med dito avfasade kortsidor som håller ihop telefonen. Den har ett stort kamerahus placerat i ena hörnet på baksidan, vilket gör att telefonenvivkar om den läggs på ett bord.

Därför rekommenderar vi ett skyddande skal. Ett bra sådant i transparent silikon medföljer. Då kan du fortsatt glädjas åt den snyggt mattskimrande ytan. Mi 10T finns i två färger, mattsvart och en ljusare grå med en svag blå ton.

Stor, stark och snabb skärm

Det här är en stor mobil med dito skärm och hög vikt. Skärmkanter är inte tunna, vilket gör att den är relativt bred. Inte maffigast i klassen, men inte långt ifrån. Skärmen är på 6,67 tum och sträcker sig långt ut mot kanterna, med extra marginal i nederkant samt ett ovanligt litet hål i ena hörnet för selfiekameran.

Skärmytan är plan med droppformat 2,5d-glas. Under glaset sitter en ips-skärm med 1080p-upplösning, bra färgomfång, upp till dci-p3-nivå, och en ljusstyrka på ungefär 650 cd/m2. Det är ljust nog för att kunna användas i starkt solljus, men sådant kan bli aningen för mycket för skärmen att hantera. Kontrasten på hög ljusstyrka blir också lite lidande, med blek svärta.

Xiaomi Mi 10T

Skärmen har en bildfrekvens på upp till 144 Hz. Det går att ställa den till 60 Hz, 90 Hz eller 144 Hz. I bägge de högfrekventa lägena ska den dynamiskt dra upp frekvensen bara när det behövs. Huruvida det sker eller inte är svårt att se. Vi upplever i alla fall frekvensen ökar dynamskt i de två högre lägena. 144 Hz lämpar sig främst för spel och vi rekommenderar att du håller dig till 90 Hz för att spara batteri.

Snabbladdat stort batteri

Spel är något som Mi 10T passar utmärkt för med sin stora skärm, stereohögtalare med både klarhet och fyllighet, och ett rejält batteri på 5 000 mAh, som gör att du kan spela eller jobba länge. Ips-skärmen äter upp en del av batterikapaciteten, men inte så mycket att det blir en avgörande nackdel. Du kan också ladda batteriet snabbt med medföljande laddaren som har 33 W effekt.

Givetvis är en förutsättning för bra spelande en snabb processor och grafik. Med Snapdragon 865 under huven lider Mi1 10T ingen brist på det. Den verkar som att det går att få tag på två olika utföranden av Mi1 10T: en med 8 gigabyte ram-minne och en billigare med sex gigabyte, men den verkar säljas i andra EU-länder. Vi ser inte att någonting annart skiljer dem åt. Eftersom vi här har testat en med 8 GB är det den vi betygsätter.

Kameran är det som mest skiljer Mi1 10T från Pro-modellen. Här sitter en 64-megapixel Sony imx682 istället för Samsungs extra stora hmx-sensor på 108 megapixel. Då sensorn är fysiskt mindre hade vi hoppats på ett mindre utstickande kamerahus, men vi förstår att Xiaomi inte vill bränna pengar på att tillverka två olika chassin för 10T och 10T Pro.

Xiaomi Mi 10T

Bra kvalitet, men zoom saknas

De övriga två kamerorna är desamma som i Mi 10T Pro. En 13 megapixel vidvinkelkamera och en makrolins på 5 megapixel - ingen av dem har optisk zoom. Xiaomi tycker väl att vi klarar oss utan och istället skala upp med huvudsensorn istället. Och till viss del kan det stämma, 2x och upp till 4x digitalzoom ger en skarp bild, men över det börjar bilden snabbt tappa kvalitet.

Utzoomad tar huvudkameran däremot riktigt fina bilder, med smart ai (artificiell intelligens) som inte kommer i vägen, pålitlig ljushantering och lyster i färgerna. Även vidvinkelkameran tar snygga bilder, men tyvärr inte med samma goda balans. Har du otur med ljuset kan det resultatera i hård kontrast och överdrivet kallare toner. Ett nattläge går att aktivera för bägge kamerorna och så länge du håller telefonen stadigt kan det hjälpa till att fånga detaljer och ge dynamik i mörka miljöer.

Operativsystemet är Android 10 med gränssnittet MIUI 12. Det är ett väldigt egensinnigt gränssnitt som gör saker på sitt egna sätt, vilket kan vara förvirrande. I och med den senaste versionen av MIUI görs det i alla fall mycket snyggt och snabbnavigerat. I alla fall när du lärt sig använda svepgester och genvägar.

Specifikationer                           

Produktnamn: Xiaomi Mi 10T
Testad: November 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 865
Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 620
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 64 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 10 med MIUI 12
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim-kort, silikonskal
Batteri: 5 000 mAh, 16h 40min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 18h 10min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 16,5 x 7,64 x 0,93 cm
Vikt: 216 gram
Rek. pris: 5 790 kr
Pris: Från 5 490 kronor på Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 588 696 poäng
Geekbench 5: 3 362 poäng, 910 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 5 975 poäng
Androbench, lagring: 1 595,93 MB/s

Betyg: 5 av 5