Testad produkt: Google Nest Audio
Pris: 884 kronor hos Prisjakt.

Med Google Home introducerades vi svenskar också till röststyrning av det uppkopplade hemmet på bred front. Original-smarthögtalaren har sedan tuffat på i två år och fått såväl mindre som större, skärmförsedda syskon. Nu kommer den första regelrätta uppdateringen av Home, Nest Audio. Och Google är tydliga med att det främst är musikupplevelsen de vill lyfta till nya höjder. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Nest Audio klår definitivt Google Home på ljudfronten. Vi får inte särskilt många nyheter överlag, men de förbättringar som finns – ljudkvaliteten och designen – är uteslutande positiva. Här är det mycket ljud för pengarna, och en viktig markering från Google i den allt hårdare konkurrensen med välljudande smarthögtalare. 

Positivt

  • Klart bättre ljud än Google Home. 
  • Anonym men stilig design.
  • Attraktiv prislapp.

Negativt

  • Trista färgval (i Sverige)
  • Fortfarande ingen usb-c-ingång.
  • Klen bas.

Bara att vi får in två exemplar av högtalaren för test talar sitt tydliga språk. Google vill gärna att du ska

M3 rekommenderar

köpa flera exemplar av Nest Audio, parkoppla dem i stereo-läge eller sprida ut dem i olika rum.

Även om detta gick utmärkt att göra med Home-högtalaren var det inget som direkt lockade. Högtalaren lät kanske inte ohyggligt illa sett till sin prislapp, men vi har först och främst sett den som en röststyrningsenhet – inte som centrum i hemmets ljudanläggning. 

Helt ny design

Förutom ljudet, som vi kommer in på strax, är designen den andra stora nyheten. Nest Audio skippar nu cylinderformen och är utformad som en mer traditionell musikhögtalare med rundade kanter och inga utstickande partier över huvud taget.

På håll ser den nästan ut som en slät sten som ställts på högkant; den numer helt tygklädda skapelsen smälter också bättre in i de flesta tänkbara hemmiljöer. Anonym, men clean.

Nest Audio är rätt mycket större än Google Home, med en höjd på 175 millimeter och en bredd på 124 millimeter. Den är överraskande "smal" på djupet där den bara mäter 78 millimeter, något som gör den lättplacerad på allehanda vägghyllor, fönsterbrädor och så vidare. Vikten är ett stort utropstecken – Nest Audio väger in på 1,2 kilo – mer än dubbelt så mycket som föregångaren. 

Nest Audio och Google Home
Nest Audio (till höger), här jämförd med föregångaren Google Home.

Touch-kontrollerna har också ändrats. Istället för att svepa med en cirkelrörelse för att kontrollera volymen duttar vi på ovansidan av högtalaren. På vardera kant sitter "volymduttarna" medan start / paus-ytan sitter i mitten. Vi föredrar den nya styrningen, främst eftersom cirkelsvepningarna kändes omständliga och känsliga. Ett reglage för att stänga av mikrofonerna sitter traditionsenligt där bak.

Det enda vi kan gnälla på i utseendeväg är att de pigga pastellfärgerna inte verkar leta sig till Sverige. Vi får nöja oss med de klassiskt småtråkiga grå och svart, där vi helt klart föredrar den förstnämnda. 

Ljud på en annan nivå

Vi är bekanta med de smarta funktionerna, röststyrningen och allt det andra sedan tidigare, och här finns egentligen inga nyheter att rapportera om. Assistent gör allt vad den ska (och inte ska – ni som vet, ni vet). Den extra processorkraften märks inte särdeles mycket. Mikrofonerna uppfattar våra kommandon utan problem. Låt oss därför gå vidare till det stora (enligt Google) köpargumentet: Ljudet.

Och vi kan nöjt konstatera att Nest Audio är en betydande uppgradering på den fronten. Borta är det burkiga ljudet från Google Home. Vi möts i stället av en mer detaljerad ljudbild i båda ändarna av registret. Det är klarare och lyfter fram nyanser som försvann med originalet. Volymresurserna har höjts rejält och vi kan lyssna högre med bevarad ljudkvalitet. Men vrida upp till max vågar vi inte, för våra trumhinnors och hemmajobbande grannars skull. 

Nest Audio
De nya touch-kontrollerna påminner mer om de i lillasyskonet Nest Mini.

För att verkligen bekräfta våra egna iakttagelser sätter vi upp två Google Home-högtalare i ett rum och två Nest Audio i ett annat. Skillnaden är verkligen påtaglig när vi byter rum och stänger dörren om oss, inget snack om saken. De största förbättringarna ligger enligt oss i diskant och mellanregister, även om det på höga volymer förekommer en del distorsion.

Basen är nog det som imponerar minst, enligt oss. Vi har svårt att få riktigt tryck i ljudet, men borta är åtminstone murrigheten från Google Home. En kollega som lyssnar mycket på rockmusik klagar på en relativt platt ljudbild, men i andra, mindre slamriga genrer upplever vi att Nest Audio gör sig bättre.

Summa summarum skulle vi säga att Nest Audio presterar rätt bra i sin prisklass, särskilt med tanke på att det är en smarthögtalare. Betalar du dryga 2 200 kronor för ett par som du sedan stereokopplar får du helt enkelt mycket ljud för pengarna. Den uppsättningen kanske inte duger för dig med riktigt höga krav, men de allra flesta kommer tveklöst att se Nest Audio som ett rejält lyft jämfört med Google Home.

Men! Har du investerat i en Home-högtalare är det mycket möjligt att du sedan utökat ljudsystemet med dyrare, mer välljudande enheter som Nest Audio troligtvis skulle få svårt att klå i en ljudmatch. Vi har exempelvis en 4 000-kronorsmodell inne (också smart), som slår Googles högtalare rejält på fingrarna. Men i en isolerad jämförelse med Google Home är Nest Audio definitivt en klar förbättring. 

Specifikationer

Produkt: Nest Audio.
Tillverkare: Google.
Testad: Oktober 2020.
Mått: 124 x 78 x 175 mm (bredd, djup, höjd).
Vikt: 1,2 kilo.
Trådlöst: 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz/5 GHz) wifi, bluetooth 5.0, inbyggd Chromecast.
Högtalare: 75 mm (3 tum) baselement och 19 mm (0.75 tum) diskantelement.
Mikrofoner: 3 st fjärrfältsmikrofoner. 
Processor: Fyrkärnig A53 1,8 GHz.
Operativsystem: Android, IOS (Google Home-appen).
Rek. pris: 1 149 kronor.
Pris: 884 kronor hos Prisjakt.
Lansering: 15 oktober.

Betyg: 4 av 5