Nä, vi blir inte ens besvikna längre. Beskedet att Googles senaste Pixel-telefon ratar Sverige även denna gång var högst väntat. Pixel 5, som vi är uppe i nu, väljer bort flaggskeppsmässig prestanda till förmån för ett lägre pris och flera häftiga mjukvarufunktioner.

Många av dessa hittar vi i telefonens kamera. Pixel-mobilerna har aldrig brytt sig om att räkna megapixlar, utan försöker i stället att vässa mjukvarubiten så mycket det bara går. En av nyheterna är mer avancerade ljuskontroller för porträttfotografi, som ska göra det lättare att ta snygga selfies även i dunkel belysning. Det finns också en ny uppsättning med stabiliseringsverktyg för videofilmning och snygga panoraman.

En annan behändig mjukvarunyhet är Hold For Me, en funktion som låter den virtuella hjälpredan Assistent vänta i telefonköer så att användaren själv slipper. Videochattprogrammet Duo får också stöd för HD-skärmdelning- och tittning tillsammans med vänner och bekanta. 

Pixel 5

Kärnan i Pixel 5 är Qualcomms Snapdragon 765G, och alltså inte någon av årets flaggskeppskretsar. Oled-skärmen (6 tum) har en upplösning på 2340 x 1080 pixlar och en bilduppdateringsfrekvens på 90 Hz. Telefonen har 8 GB ram, 128 GB lagringsutrymme och ett batteri på 4 080 mAh.

Pixel 5 finns att köpa i ett antal utvalda länder från den 15 oktober, men Sverige är alltså inte ett av dem. Huruvida enskilda försäljare importerar telefonen och säljer den över disk oavsett återstår att se.