De flesta Android-mobiler säljs inte med Googles standard-Android utan inkluderar bloatware av olika slag. Både tillverkare och operatörer lägger till appar och ”tjänster” som inte hör till Android och som i många fall är svåra eller omöjliga att ta bort.

Ibland handlar det om appar som inte finns som standard, men en del företag byter ut Googles appar mot egna och användare som föredrar Googles kan inget göra.

Så håller du mobilen i form – och fixar den om den ändå kraschar

Det här kan det snart bli ändring på i Europa. Financial Times rapporterar nämligen att EU:s kommande direktiv kring digitala tjänster kan innehålla regler som tvingar tillverkare och operatörer att göra det möjligt för användare att ta bort alla förinstallerade appar som inte hör till själva operativsystemet. Exakt vad som ska räknas som inbyggt respektive förinstallerat framgår inte.

Direktivet väntas bli klart mot slutet av året och handlar i övrigt mest om att begränsa teknikjättarnas makt, bland annat genom att förbjuda plattformsägare att särbehandla sina egna appar och tjänster.