Testad produkt: Oneplus Buds
Pris: Kostar 549 kronor hos Komplett

Sent omsider tar Oneplus alltså klivet in i den helt trådlösa hörlursvärlden, och tillverkarens första modell i produktkategorin är överlag en riktigt trevlig bekantskap, speciellt med tanke på det relativt låga priset.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Oneplus Buds har en tilltalande design, väger lätt och är bekväma att bära. Ljudet är riktigt bra, liksom batteritiden. Funktionsmässigt är det emellertid nästintill uselt. Har du en smartphone av senare modell från tillverkaren kan hörlurarna anpassas något, men likväl i en väldigt begränsad omfattning. 

Positivt

  • Riktigt bra ljud
  • Snygg design
  • Bra batteritid

Negativt

  • Ljud utifrån läcker in
  • Snålt med funktioner…
  • …som kan anpassas något endast om du har en Oneplus-telefon

Design och konstruktion

Hörlurarna är tillgängliga i tre olika färger: mörkgrå, vit eller ”Nordblå” som närmast kan beskrivas som babyblå. Till formen liknar de, som så många andra modeller numera, Apples Airpods med de karakteristiska stjälkarna.

Oneplus Buds

De levereras med ett färgmatchande laddningsetui i behändigt format och som laddas i underkant med en usb-c-kabel. Oneplus Buds är inte av så kallad in ear-modell, utan passformen är mer universal.

Oneplus Buds
Oneplus Buds finns i tre olika färger.

Oavsett smartphone är anslutningsproceduren enkel. När vi använder en Oneplus-telefon behöver vi bara öppna laddningsetuiet för att det ska ske per automatik. Har du exempelvis en Iphone finns en knapp på dosans baksida som mer traditionellt aktiverar sökfunktionen och hörlurarna dyker därefter upp i telefonens bluetooth-meny.

Funktioner och användarupplevelse

Funktionsmässigt är det en mager anrättning som erbjuds. Genom att dutta två gånger med fingret på endera hörlurs utsida spelas nästa låt upp alternativt svarar du på eller avslutar ett samtal. Håll fingret mot ytan i fem sekunder för att avvisa ett inkommande samtal.

Har du en mobiltelefon av modell Oneplus 6 eller senare kan du, om än i begränsad omfattning, anpassa vilken funktion som ska aktiveras när du duttar med fingret på vänster respektive höger lur (spela upp/pausa, röstassistent, föregående/nästa låt). Någon tillhörande app för att ändra i inställningarna finns inte, utan detta gör du i telefonens bluetooth-meny.

Oneplus Buds
Begränsat med funktioner.

Prestanda och ljudkvalitet

I ärlighetens namn förväntar vi oss inte ljud i toppklass. Dels med tanke på det relativt låga priset, dels för att hörlurarna inte är av in ear-modell, vilket vanligtvis påverkar isoleringen och i förlängningen även ljudkvaliteten. Men Oneplus Buds överraskar positivt och förmedlar en levande, detaljerad ljudbild med riktigt bra djup i basen.

Samtalsljudet får även det godkänt. Tre mikrofoner i varje hörlur ser till att fokus ligger på din röst och mottagaren hör dig klart och tydligt. De är emellertid relativt känsliga för vind och presterar sämre i mer bullriga miljöer. Batteritiden ligger på runt 7 timmar plus ytterligare 23 timmar från laddningsetuiet (laddas via usb-c).

Specifikationer

Modell: Oneplus Buds
Testad: September 2020
Tillverkare: Oneplus
Färg: Mörkgråa, vita eller ljusblå
IP-certifiering: IPX4
Anslutning: Bluetooth 5.0
Ljudcodec: AAC, SBC
Batteritid: Upp till 7 timmar + 23 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: Nej
Röststyrning: Ja, telefonens inbyggda (förutsätter Oneplus 6 eller senare)
Aktiv röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningsfodral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 9,4 gram
Vikt laddningsdosa: 37 gram
Rek pris vid test: 999 kronor
Pris: Kostar 549 kronor hos Komplett.

Betyg: 3 av 5