Det är svårt att inte undslippa ett litet ”wow” när man packar upp true wireless-hörlurarna Urbanears Luma. För detta måste vara ett par av de snyggaste och mest stilrena true wireless-hörlurarna på marknaden – om inte de snyggaste. Med en minimalistisk design andas de kvalitet, både för själva hörlurarna och för laddningsdosan. Och att de finns i fem olika färger (svart, vit, grön, rödbrun och violett) gör inte saken sämre.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Urbanears Luma har ett fantastiskt ljud, både vid musiklyssnande och telefonsamtal, är väldigt snygga och stilrena och sitter skönt i öronen. Men tyvärr är touchkontrollerna i princip oanvändbara, vilket drar ned betyget.

Positivt

  • Bra ljud.
  • Laddningsdosa med trådlös laddning.
  • Bra batteritid.

Negativt

  • Riktigt usel touchkontroll.
  • Ingen dedikerad app.
  • Ingen brusreducering.

Testad produkt: Urbanears Luma
Pris: 1 090 kr hos Webhallen.

Utseendemässigt påminner de mycket om Apples Airpods. Så pass mycket faktiskt att man nästan blir förvånad över att inte se en liten äppel-logga på förpackningen. Och precis som för Apples Airpods är det ”one size fits all” som gäller. Här finns inga proppar som låter en justera passformen, utan det är ”universell passform” som gäller.

Urbanears Luma sitter klockrent i öronen, utan att på något sätt vilja halka ur även om vi skakar våldsamt på huvudet. Men ”universell passform” är förstås inte något som passar alla. Som så många gånger förr är rådet ”testa hur de sitter innan köp” (eller se till att köpa med returrätt).

Urbanears har för övrigt också lanserat Urbanears Alby, ett par true wireless-hörlurar med justerbara proppar likt Apples Airpods Pro, men dessa har vi tyvärr inte kunnat testa ännu.

Det är inte bara utseendemässigt som Urbanears Luma påminner mycket om Apples Airpods, Även batteritiden är snudd på identisk med 25 timmar totalt och 5 timmar per lyssning. Och glädjande nog har även Urbanears Luma trådlös laddning för laddningsdosan. Batteriindikatorn är dock lite onödigt otydlig och syns överhuvudtaget inte när laddningsdosan är stängd. Men det är väl ett pris man får betala för minimalism och stilrenhet.

Positivt är också prislappen som är på 1 090 kronor, knappt hälften av vad ett par Apple Airpods med trådlös laddningsdosa kostar.

Usel touchkontroll men klart godkänt ljud

Som så många andra true wireless-hörlurar är Urbanears Luma försedda med touchkontroller. Tyvärr är dessa kontroller så dåliga att de i princip är oanvändbara. De är både okänsliga och laggar, så resultatet när man trycker på dem blir helt slumpartat. Man kan lika gärna hoppa framåt ett spår eller två som att lyckas pausa musiken. Och alltför ofta dras en oönskad röstassistent igång istället för det man hade för avsikt att göra.

Funktionsmässigt ska man i teorin kunna starta/pausa, hoppa fram eller tillbaka ett spår, ta emot/avsluta telefonsamtal och starta röstassistenten med touchkontrollerna, men i praktiken är det som sagt knappt möjligt.

Urbanears Luma saknar också såväl brusreducering som en dedikerad app till mobilen.

Ljudet då, vilket ju trots allt är det viktigaste för ett par hörlurar? Jodå, här presterar Urbanears Luma riktgt bra! Sett till prisklassen och att de inte är av in ear-format är detta ett par välljudande hörlurar med ett klart, rent och fylligt ljud. Volymen är tillräcklig och basen så tung som man kan önska ur ett par relativt billiga true wireless-lurar.

Och det fina ljudet finns där inte bara när man lyssnar på musik, poddar, ljudböcker eller liknande, utan även vid telefonsamtal. Mikrofonen i Urbanears Luma är, precis som i nyligen testade Jays F-Five True Wireless, riktigt bra och vi upplevde inga som helst störningar under telefonsamtalen under vårt testande. Personen i andra ändan av luren hade inte heller några svårigheter att höra vad som sas.

Synd bara att touchkontrollen är så usel, annars hade Urbanears Luma fått ett riktigt toppbetyg!

Specifikationer

Produkt: Urbanears Luma.
Testad: Oktober 2020.
Tillverkare/kontakt: Urbanears, urbanears.se.
Anslutningar: Bluetooth 5.0.
Systemkrav: IOS eller Android.
Tillhörande app: Nej.
Aktiv brusreducering: Nej.
Handsfree-funktion: Ja.
Stöd för röststyrning: Ja (Siri och Google assistant).
Färger: Svart, vit, grön, rödbrun och violett.
Vattentålighet: IPX4 (Stänktåliga).
Vikt (två hörlurar): 9 gram.
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 47 gram.
Storlek laddosa: 5,5 x 5,5 x 2,5 centimeter.
Batteritid bara musik totalt: 25 timmar,
Batteritid bara musik per laddning: 5 timmar.
Räckvidd: Upp till 10 meter.
Cirkapris: 1 090 kronor.
Pris: 1 090 kr hos Webhallen.

Betyg: 3 av 5