Testad produkt: Huawei Freebuds Pro
Pris: Från 1 227 kronor hos Prisjakt

Det är som bekant tuffa tider för tillverkaren då man numera saknar tillgång till Googles tjänster i sina telefoner. Detta påverkar lyckligtvis inte produkter som hörlurar nämnvärt, och Huawei har tidigare visat att man kan det här med in ear-hörlurar, exempelvis med välljudande Freebuds 3.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Freebuds Pro övertygar inom i stort sett samtliga områden. Snyggt designade och trots en något längre inlärningsfas håller de funktionsmässigt hög klass. Ljudet är utmärkt och när det kommer till den ställbara aktiva brusreduceringen blir det hatten av! Tyvärr saknar Freebuds Pro än så länge IP-klassning men de ska enligt tillverkaren ha ett skydd som motsvarar en IPX4-cerifiering. 

Positivt

  • Snygg design, användarvänliga funktionsknappar
  • App med bra inställningsmöjligheter
  • Effektiv ställbar brusreducering

Negativt

  • Svåra att ta ut ur laddningsdosan
  • Saknar IP-certifiering (vid testtillfället)
  • Inget stöd för Google Assistent
  • Begränsad funktionalitet för Iphone-användare (Appen AI Life inte tillgänglig)

Design och konstruktion

Freebuds Pro är tillverkarens första modell med aktiv brusreducering i kombination med en sluten in ear-passform, det vill säga med isolerande silikonproppar som trycks in i örongången. I dessa ryms komponenter i form av mikrofoner för ljudupptagning liksom sensorer för att styra hörlurarnas olika funktioner.

 Huawei Freebuds Pro

Den eleganta och stilrena designen är onekligen tilltalande och för en komfortabel passform medföljer tre par silikonproppar i olika storlekar. De utstickande skaften är kvar, men är här kortare och numera rektangulära till formen. Det är välkommet och utmärkande i det annars så intensiva bruset av Airpods-kopior. 

För åtkomst till hörlurarnas olika funktioner finns appen AI Life, men givetvis går det att ansluta dem traditionellt genom att aktivera sökfunktionen (via en liten knapp på etuiets ena sida) och söka efter dem i telefonens bluetooth-meny.

Funktioner och användarupplevelse

Hörlurarnas olika funktioner styrs genom att klämma på skaftet – en gång för att svara på/avsluta samtal, två gånger för nästa låt och så vidare. Kläm och håll kvar så aktiveras brusreduceringskontrollen (på/av/genomlyssning) och volymen justeras genom att svepa med fingret längs med skaftet. Det tar ett tag att komma in i det hela men sedan fungerar det riktigt bra.

 Huawei Freebuds Pro

I den medföljande appen kan brusreduceringen ställas in i fyra olika lägen som sedan aktiveras genom att klämma på hörlurarnas skaft. Tre fasta samt ett dynamiskt där hörlurarna automatiskt justerar filtreringen baserat på omgivningen. I appen kan vissa av funktionerna anpassas liksom aktivera läget som pausar uppspelningen om hörlurarna tas ut ur örat.  

Prestanda och ljudkvalitet

Några möjligheter att i appen anpassa ljudet finns inte, men det behövs sannerligen inte. Freebuds Pro låter riktigt bra över hela registret, och den isolerande passformen bidrar till en fin och balanserad basåtergivning.

 Huawei Freebuds Pro

Brusreduceringen tillhör produktkategorins bästa, i klass med Sony WF-1000XM3. Hybridtekniken, där både inåtvända och utåtvända mikrofoner registrerar ljud utanför och i örat och därefter i realtid genererar exakta reverserade signaler, resulterar i en nästan fullkomlig tystnad. Framför allt märkbart blir det ’i ”ultra-läget” som upplevs som nästintill knäpptyst, där bilar och annat buller filtreras bort med klinisk precision.

 Huawei Freebuds Pro
I appen kan du testa om hörlurarna sitter optimalt.

M3 rekommenderarAnslutningen är stabil. Varje hörlur är utrustad med två bluetooth-antenner som ger bluetooth-signal i 360-graders riktning och under testet noterar vi inga som helst störningar. Även ljudet vid samtal håller hög kvalitet. Tre-mikrofonsystemet i kombination med en sensor som tar upp rösten genom benledning samspelar effektivt vilket resulterar i en tydlig konversation med bra röstupptagning.

Specifikationer

Modell: Freebuds Pro
Testad: September 2020
Tillverkare: Huawei
Färg: Silver, vita eller svarta
IP-certifiering: Nej
Anslutning: Bluetooth 5.2
Ljudcodec: AAC, SBC, HWA (LHDC)
Batteritid: Upp till 7 timmar + 30 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: Ja
Röststyrning: Ja (Hivoice)
Aktiv röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningsfodral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 12,2 gram
Vikt laddningsdosa: 60 gram
Rek pris vid test: 1 990 kronor
Pris: Från 1 227 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5