WWE Smackdown-serien brukar sällan bjuda på några mästerverk, men förra årets version var ett fatalt misslyckande av sällan skådat slag. Faktum är att spelet var så pass trasigt att det än idag är en nästintill ospelbar soppa. Kanske ska vi därför vara glada att vi får en betydligt mer lättsam och arkadaktig spinoff-del detta år?

Betyg 2 av 5

Omdöme

2K har knåpat ihop ett mer partyinriktat wrestlingspel med enkla kontroller och deformerade wrestlare. Och ja, det fungerar faktiskt helt ok tack vare snabba matcher och flashiga attacker. Avsaknaden av djup gör sig emellertid snabbt påmind, och det är svårt att ignorera alla mikrotransaktionsskyltar – även om de är valfria. Som ett lättsamt partyspel fyller det ändå sin roll, men vänta på en prissänkning.

Positivt

  • Enkel men passande kontroll
  • Många välkända ansikten
  • Mängder med karaktärer, kläder och bonusar att låsa upp

Negativt

  • Fungerar inte alls om man inte har thunderbolt 3, fast det ser ut som det
  • Valfria mikrotransaktioner i nästan varenda meny
  • Kluddiga menyer och för många laddtider
  • Variationen kunde ha varit bättre
  • Löjligt onlinekrav

Alla var där!

Det ska erkännas att vi inte har världens bästa koll på wrestling. Vid sidan av några enstaka spel under årens gång, är det framför allt de gamla tv-sändningarna som rullade på TV3 för 25 år sedan som gett oss en inblick i låtsassporten. Plus den fantastiska filmen The Wrestler då.

The Rock vs Undertaker WWE 2K Battlegrounds

Trots vår inte allt för djupa kunskap känner vi ändå igen flera stjärnor i WWE 2K Battlegrounds. Inte minst The Rock, Andre the Giant, John Cena, Steve Austin, The Undertaker – och självklart Hulk Hogan. Totalt finns det över 70 deformerade kämpar att välja på, men det går också att bygga ihop helt egna wrestlare i en oväntat duglig karaktärsskapare.

Varje karaktär tillhör en av fem specifika klasser, eller fightingtekniker om man så vill. Stora och starka, knytnävsspecialister, tekniker, akrobatiska och allsidiga är tekniker är vad som ligger till grund för kontrollen och tillgängliga attacker. Till exempel rör sig och slåss Hulk Hogan och The Undertaker snarlikt eftersom de tillhör samma klass. De flesta karaktärer har visserligen vissa unika specialattacker, men det dröjer inte länge innan matcherna känns lite väl välbekanta och monotona.

WWE 2K intro

Slagsmål i fyrkantiga ringar

Att ett 70-tal karaktärer egentligen kan skalas ner till fem är så klart tråkigt, men samtidigt är det inte lika negativt som det låter. WWE 2K Battlegrounds söker inte realism eller ett spelmässigt djup. Istället satsar det på att vara ett lättillgängligt partyspel för upp till fyra spelare – och på den punkten gör det en hel del rätt.

Matcherna är korta och flashiga, och det går snabbt att förstå vad som ska göras för att vinna. Lägg därtill en kontroll som är så pass enkel att komma in i att även nybörjare kommer att lära sig den efter en halv match. Unika arenor som elektriska stålburar hjälper dessutom till med variationen en del.

Att spela ensam är i vanlig ordning inte lika kul, men huvudmeny innehåller tillräckligt med spellägen för att hålla intresset uppe ett tag. Vi hittar till exempel ett storyläge där matcher varvas med serietidningsinspirerade mellansekvenser, ett karriärläge för dina egenskapade karaktärer och dagliga utmaningar. Självklart finns också ett onlineläge, där framför allt ett spelläge som blandar King of the Hill med Battle Royal sticker ut positivt.

WWE 2K Battlegrounds superattack

Jag ska mikra din transaktion!

Något som däremot inte imponerar är den absurda mängden låst innehåll. Vad vi kan se är ingenting helt låst bakom riktiga pengar (pluspoäng!), men oj vad varje liten meny viftar med valfria mikrotransaktionsflaggor. Ett stort antal karaktärer, alternativa dräkter, specialattacker, för att inte tala om sparplatser, kläder och egenskapsförbättringar till din karaktär, måste allt låsas upp innan det kan användas.

Vissa av sakerna blir tillgängligt via enspelarkampanjen, men det mesta låses upp med virtuella pengar. Dessa låtsaspengar kan antingen intjänas i spelet, eller så kan de helt enkelt köpas för riktiga pengar. Att samla ihop valuta för att låsa upp samtliga karaktärer och kläder ska emellertid, enligt andras uträkningar, ta en bra bit över 100 speltimmar. Få, om ens någon, kommer att orka spela WWE 2K Battlegrounds så länge.

För att spelare inte ska få för dig att fuska i pengasamlandet har 2K dessutom lagt in en spärr så att vare sig spelpengar eller erfarenhetspoäng delas ut om du inte är online. Det innebär att om du till exempel behöver sätta konsolen i sömnläge under match, inte får några poäng när matchen väl är avklarad – hur bra den än gick. Sniket.

WWE 2K Battlegrounds ps4 recension

Kul trots skavankerna

Men svårupplåst innehåll och fördummad kontroll till trots finns det faktiskt en del att tycka om här. Det är flashigt, lättspelat och lagom korkad underhållning. Under matcherna kommer vi faktiskt på att tänka på den gamla Nintendo-klassikern Pro Wrestling, eller de gamla wrestlingspelen som förgyllde Nintendo 64.

WWE 2K Battlegrounds kommer aldrig att bli någon klassiker, men som ett lättsamt partyspel för wrestlingfans är det inte helt dumt.


WWE 2K Battlegrounds

Testat: Oktober 2020
Genre: Wrestling
Utvecklare: Saber Interactive
Utgivare: 2K
Plattform: Playstation 4, Xbox One, Switch, pc, Stadia
Testat på: Playstation 4 Pro

Betyg: 2 av 5