Innan du börjar flyga med din drönare är det ett par saker att ha i åtanke. Den 1 juli i år kom det nya regler för drönare. En drönare under 25 kilo kräver inget tillstånd från Transportstyrelsen, så länge du flyger inom synhåll, max 120 meter över marken utom över hinder, och inte över folksamlingar.

Det finns områden i Sverige där flygning är begränsad, till exempel över fängelser, kärnkraftverk, naturområden, militära områden. Och flygplatser. För att få flyga inom dessa så kallade restriktionsområden gäller särskilda villkor, och ofta kan ett särskilt tillstånd krävas. Läs mer här.

Känner av hinder

Mavic 2 Pro

Gillar du att fotografera ska du definitivt överväga DJI Mavic 2 Pro med integrerad Hasselbladskamera. Jupp, du kan filma i 4k hdr. Mavic 2 Pro har hinderavkänning – det sitter sensorer på alla sidor av den – samt kan flyga upp till 31 minuter. Kameran har Natural Color Solution-teknik (HNCS) vilket gör att du kan knäppa bilder på 20 megapixel.

Men du vill ju också flyga med den! Då kanske vi kan glädja dig med att Mavic 2 Pro har ett Flightautonomy-system som ger en mjukare och tystare flygning. Propellrarna är riktigt tysta så du slipper störa omgivningen. Och fort går den, hela 70 kilometer i timmen. Och den kostar en mindre månadslön…

Pris: Från 14 989 kronor hos Prisjakt

Kompakt

DJI Mavic Mini

DJI Mavic Mini är en lättanvänd, kraftfull och kompakt drönare som blir ännu mindre då armarna är hopfällbara. Med en 2,7K kamera, 30 minuters flygtid med en räckvidd på 2 kilometer, gps samt sensorer för att undvika hinder har du en fullt utrustad drönare som både flyger och filmar.

Mavic Mini har 3-axels stabilisering som ger stadiga filmklipp. Kameran har 24 millimeters vidvinkeloptik och plåtar eller filmar med 12 megapixel. Drönarens förinställda funktioner, välj bland fyra lägen och drönaren sköter resten. Dessutom har den en returfunktion som gör att den återvänder automatiskt till startplatsen när batteriet börjar ta slut. Bra grejer, med andra ord. En laddning ger ungefär 30 minuters flygtid.

Pris: Från 3 497 kronor hos Prisjakt


Flyg med vr

Ryze Tello

Ryze Tello har flera coola funktioner, bland annat kan du flyga den med hjälp av vr-glasögon. Drönaren har givetvis inbyggd kamera som filmar i 720p. Ett gäng sensorer ser till att drönaren håller sig stabil även om inte du skulle göra det. Den känner även av om den skulle krocka med något.

Tellon kan programmeras att göra egna tricks eller mönsteranpassa flygningen. En automatisk landningsfunktion gör att drönaren kan landa säkert när batteriet håller på att ta slut eller när den tappar radioanslutningen. Upp till 100 meters räckvidd.

Pris: Kostar 990 kronor hos Kjell & Company

I am Iron Man

Tello Iron Man Edition

Tello Iron Man Edition är perfekt för barn och vuxna som vill börja lära sig att flyga drönare. Tello är tillverkad av Ryze och är designad efter Iron Mans klassiska rustning. Lätt att komma igång med, ladda ned appen Tello, koppla den till din drönare och börja flyg. Kameran har 5 megapixel och kan filma i 720p. Batteriet håller för ungefär 13 minuters flygning.

Pris: Från 1 490 kronor hos Prisjakt


För nybörjaren

QDC 3500

Det kan vara en idé att inte lägga ned alltför mycket pengar på din första drönare, framför allt inte om det är dina barn som ska använda den. QDC 3500 är en lätthanterlig drönare som både kan filma och plåta i HD.

Drönaren är utrustad med wifi vilken ger dig möjlighet att strömma högupplöst video till din mobiltelefon. QDC 3500 är utrustad med höjdsensor med hooverläge samt automatisk start och landning. I förpackningen finns extra propellerblad ifall olyckan är framme.

Pris: Kostar 599 kronor hos NetonNet (Slut)


Släpp loss din inre Jules Verne

Chasing Dory

När du vill inspektera båten, hamnen, bryggan, leka kapten Henrich Lehmann-Willenbrock eller lider av svindel från höga höjder, då är drönaren Chasing Dory perfekt för dig. Dory filmar i 1080p - under vattnet! För att klara av detta har den ljuskänslig optik på f/1,6 och dubbla inbyggda led-lampor. Går att parkoppla med två smartphones så en styr drönaren och en annan filmar.

Bild- och styrsignalerna levereras trådlöst med wifi mellan mobilen och en flytande signalboj, som i sin tur håller kontakt med Dory via en 15 meter lång kabel. Bojen fungerar även som lagringsstation för videofilerna och har inbyggd gps som registrerar drönarens position och larmar om den försvinner ur sikte.

Fem propellrar kontrollerar Dorys rörelser i vattnet. Två används för framåtdrift/styrning i sidled och tre för att justera dykdjup och dykvinkel. Dory har även ett djuplås så att den kan ställas in att hovra stabilt på ett bestämt dykdjup. Batteriet räcker för en timmes användning.

Pris: Från 5 490 kronor hos Prisjakt


För proffsen 

DJI Inspire 2

Okej, slut på leksakerna. Om du känner att du vill leka med de riktigt vuxna, då är sjukt dyra DJI Inspire 2 Professional Combo RTF för dig. DJI Inspire 2 filmar i 5.2k i formaten CinemDNG RAW / Apple ProRes. Kameran som sitter ii DJI Inspire 2 är en Zenmuse X5S som ger dig riktigt bra video, har utbytbar optik och mekanisk bildstabilisator.

Med den här kan du flyga fram i nästan 100 kilometer i timmen på en höjd av 2,5 kilometer. Det här är således grejer för dig som vill filma professionellt och inte för dig som vill stila för grannarna efter några järn på kräftskivan.

Pris: Från 90 797 kronor hos Prisjakt


Virtuella glasögon ingår

Max Tinyhawk

Om drönaren ovan svider i plånboken kanske en Emax Tinyhawk är ett bättre alternativ. Du får en drönare komplett med virtuella glasögon och radio. Det här är en utmärkt nybörjarmodell som du kan stila med såväl inomhus som utomhus. För att sockra erbjudandet ett par snäpp till får du även en liten väska som du kan packa allting i.

Pris: Från 2 670 kronor hos Prisjakt