Vårens flaggskepp Mi 10 Pro från Xiaomi skiljde sig lite från de prispressade modeller de släppt tidigare i år, med dess fullmatade utbud av premiumegenskaper, som också ledde till ett pris närmare dess riktigt dyra konkurrenter. Många kunder kan därför ha saknat en Xiaomi med topp-prestanda till ett humanare pris. Avknoppade varumärket Poco fyller lite den nischen, men kanske istället med för många kompromisser. Då kan nya Mi 10T Pro vara en intressant lur.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en telefon som Xiaomi har saknat hittills under 2020. Inte ett fullt flaggskepp, men med det mesta som är viktigt till ett lockande pris. Du får den rappa upplevelsen och fulla flaggskeppsprestanda för både krävande appar och spel, i ett snyggt bygge i premiummaterial. Du får bra skärm och högklassigt ljud, alla moderna uppkopplingar och solid batteritid.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Stort och snabbladdat batteri.
  • Snygg skärm och bra ljud
  • Intressanta MIUI 12.
  • Fördelaktigt pris.

Negativt

  • Rätt så stor och tung.
  • Saknar en del premiumegenskaper.
  • ”Intressanta” MIUI 12.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Xiaomi Mi 10T Pro 5G
Pris: 6 790 kr hos Webhallen.

Den tar den mesta i Xiaomis Mi-series dna när det gäller design och prestanda, men bantar ner en del egenskaper till lite enklare och billigare alternativ. Den har en plan framsida istället för en med böjda kanter, den saknar trådlös laddning och ip-klassning för vattentäthet, och har fingeravtrycksläsare på sidan i på-knappen istället för inbyggd i skärmen. Den har inte heller Mi 10 Pros 12 gigabyte ram-minne utan mer ”normala” 8 gigabyte.

Annars har den en bekant stil, med Gorilla Glass 5 både fram och bak, och en stadig aluminiumram runtom med lätt avfasad topp och botten. Glaset ska vara lite extra tjock enligt Xiaomi, för att minska riskan för sprickor om du tappar den. Är du extra försiktig får du också med ett transparent skal att stoppa in den i.

Den har inte lika tunna skärmkanter som toppmodellen, men exakt samma storlek på skärmytan, 6,67 tum, med ganska diskret hål för selfiekamera i övre vänstra hörnet. Det gör att den är lite större i måtten och mer bastant att greppa. Med en rejäl, rektangulär kamerapanel i ena hörnet så blir det där skalet än mer aktuellt, då luren inte kan ligga på ett bord utan att vicka.

De större måtten gör att Xiaomi fått plats mer mer batteri, här får du hela 5 000 mAh mot 4 500 mAh i Mi 10 Pro. Det är också rejält snabbladdat, med medföljande laddare på 33 Watt.

Flaggskepps-prestanda

Den modell som kommer säljas i Sverige när den dyker upp i butiker senare i oktober har ett rekommenderat pris på 6 790 kronor. Då får du, förutom en Snapdragon 865-systemkrets och som sagt åtta gigabyte minne, 256 gigabyte lagring. En annan modell med 128 gigabyte ska också finnas, men om den kommer hit är oklart.

Xiaomi Mi 10T Pro 5G
Xiaomi Mi 10T Pro 5G har inte tunnaste marginalerna i branschen. Det begr vi heller inte i den här prisklassen.

I bägge fallen handlar det om snabb ufs 3.1-flash, så det finns verkligen ingenting som hindrar en riktigt snabb telefonupplevelse. En handfull nya flaggskepp med Snapdragon 865 Plus slår högre i benchmarkmätningar, men under daglig användning är det ingen skillnad du lär märka av.

Likaså har Mi 10T Pro precis som Mi 10 Pro en högfrekvent 1080p-skärm. Men inte exakt samma. Här sitter en ips-panel istället för amoled, men på plussidan så har den faktiskt extra hög bildfrekvens, upp till hela 144 Hz. Du kan också välja att begränsa den till 90 eller 60 Hz. Det gör en viss skillnad, med 144 Hz mot att köra i 90 Hz, men inte så mycket som man kan tro. Lyftet från 60 till 90 är mycket mer påtagligt för en jämn upplevelse. Men i sådant som spel ger det en mer påtaglig fördel.

Bildfrekvensen är dynamisk och när vi gör enklare saker som spelar upp video eller tittar på statiska bilder och dokument så ska den automatiskt skala ner frekvensen till så lite som 30 Hz för att spara batteri. Det verkar stämma bra, då vi får riktigt bra batteritid vid strömning av Youtube- och Netflix-film trots hög ljusstyrka. Men inte så stor ökning när vi dämpar ljusstyrkan men i gengäld gör annat som ökar på bildfrekvensen, som surfar och scrollar i Facebook-flödet.

Mycket ljus, och mer ljud

Skärmljusstyrkan ligger på runt 500 cd/m2 vid manuell justering, och med ett utomhusläge kan den pressas upp till runt 650 cd/m2. Det räcker i de allra flesta situationer, men i starkt direkt solljus får den kämpa lite. Skärmen är annars riktigt trevlig för just video med stöd för hdr10+ och möjlighet att manuellt växla mellan srgb och dci-p3-läge.

Hur bra den matchar dessa har vi inte haft tillfälle att mäta. En manuell bedömning säger oss att det är fin lyster i färgerna, men att det brister an aning i kontrast och djup i svärtan, om vi inte dämpar skärmljusstyrkan till ungefär 50 procent. Det är ganska normalt för en ips-skärm, även om det finns enstaka som är lite bättre på den punkten. Du kan också få manuell kontroll på färgbalans, kontrast och gamma, så det finns möjlighet att trimma det efter eget tycke.

Xiaomi Mi 10T Pro 5G undersida
Inget hörlursuttag, men adapter från usb-c till 3,5-millimetersplugg medföljer.

En snygg skärm får sällskap av snyggt ljud, tack vare kraftfulla stereohögtalare med fin fyllighet i ljudet och god detaljåtergivning, samt certifiering för hi res-audio. Det är kanske inte så krispigt i diskanten som vore idealt, men då är vi petiga. Det här låter riktigt bra. Du har ett fåtal ljudprofiler att välja mellan, men vi märker ingen större skillnad mellan dem. Fler detaljerade inställningar får du om du ansluter hörlurar, så som equalizer. Varför denna inte finns tillgänglig om du använder högtalarna är lite märkligt.

Kvalitetskamera, men vi saknar zoom

Slutligen har vi en ny kamerauppsättning med tre linser. I kamerapanelen ser det ut som om den har fyra, men den fjärde är bara en linsformad dekoration. Huvudkameran är en massiv 108-megapixlare av samma typ som i Mi 10 Pro. Den får sällskap av en 13 megapixels vidvinkelkamera och en makrolins på 5 megapixlar. Optisk zoom får du klara dig utan, och det 2x-läge som finns i kamera-appens gränssnitt är en ren beskärning på huvudsensorn.

Kameran tar överlag skarpa foton med bra färgbalans. Vi rekommenderar dock att du tar manuell kontroll över hdr, och inte låter den stå i automatiskt läge. För där är den alldeles för försiktig och vi tappar ofta detaljer i mörka partier av bilder. I mörka miljöer blir autofokus påtagligt långsam, men med tålamod blir slutresultatet fortfarande övertygande, även om färgerna sticker iväg och blir för varma om det är riktigt dunkelt.

Du kan även kan ta foton i full 108 megapixelupplösning, men då får kameran påtagliga problem med skakig bild som kan orsaka fokusproblem, trots att den har full optisk bildstabilisering. Och vad du ska med så stora bildfiler till vet vi ändå inte. Vidvinkelkameran ger oss snygga landskapsbilder utan påtagliga skärpeproblem i marginalerna och med bra automatisk linskorrigering, men vi hade gärna sett ett bredare synfält på den.

Xiaomi Mi 10T Pro 5G kameror
Kamerahuset är allt annat än diskret. Inte så konstigt med tanke på dess jättesensor på 108 megapixlar.

Riktigt snygga närbilder

Makrokameran har autofokus och variabelt skärpedjup. Den kan komma ovanligt nära sitt motiv, så lite som två centimeter. Det gillar vi. Det är lite synd att den inte har samma neutrala färgbalans som de andra två kamerorna, och ofta ger för varmt resultat, men skärpan är det inget fel på. På framsidan sitter slutligen en 20 megapixel selfiekamera som inte gör något märkvärdigt men som levererar överlag god kvalitet både för video och bilder.

Mi 10T Pro kommer med Android 10 och senaste versionen av MIUI. Xiaomi har gjort väldigt mycket med gränssnittet på senare tid, och det har gått från att vara ett av de mesta frustrerande och virriga till ett av de snyggaste och mest snabbjobbade. Men fortfarande ett av de mest virriga, eftersom ingenting riktigt fungerar och är upplagt som på någon annan mobil, vare sig en Android eller Iphone.

Du har ett eget sätt att hantera notifieringar, olika sätt att svepa in olika kontrollpaneler och menyer på startskärmen, ett eget upplägg och stil på inställningsmenyer, och massor av extrafunktioner och egna appar. Det är dock mer eller mindre fritt från störande förinstallerade tredjepartsappar. Det ser ut som om ett gäng som Netflix, Facebook och Linkedin är förladdade, men det visar sig vara en widget på startsidan som föreslår dem. 

MIUI 12
MIUI 12 är utan tvekan det mest utstickande Android-gränssnittet just nu. Den gör allt på sitt alldeles egna sätt. Ett för det mesta väldigt snyggt sätt, men det gör dock att det kan ta tid att vänja sig.

Xiaomi Mi 10T Pro börjar säljas 22 oktober.

Specifikationer                           

Produktnamn: Xiaomi Mi 10T Pro 5G
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 865
Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz.
Grafik: Adreno 620
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 108 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 10 med MIUI 12
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sím, adapter till 3,5 mm hörlur, silikonskal
Batteri: 5 000 mAh, 17h 40min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 17h 20min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 16,5 x 7,64 x 0,93 cm
Vikt: 218 gram
Rek. pris: 6 790 kr
Pris: 6 790 kr hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark: 582 272 poäng
Geekbench 5: 3 361 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: Ej mätt
Androbench, lagring: 1 626,13 MB/s

Betyg: 4 av 5