Om du använder en gimbal får du ett professionellt resultat. Genom att kameran är upphängd på ett fäste med tre axlar, som i vissa fall är motordrivna, får du en bildstabilisering som gör att filmsekvensen blir mjuk och följsam utan hopp och ryck, vilket ger ett professionellt resultat som dessutom går att titta på utan att bli sjösjuk. En gimbal är helt enkelt den perfekta prylen när du ska dokumentera sommaren. 

Smartare och starkare

Zhiyun Carne-M2

Zhiyun Crane-M2 är anpassad till att användas med kameror som actionkameror, smartphones och mindre spegelreflexkameror eller – för er som går igång på vikt – kameror som väger mellan 125-720 gram. Just den högre vikten är en nyhet i M2-uppdateringen. Viktigare är att den nu har stöd för fjärrstyrning av kamera eller mobil via wifi eller Bluetooth. Dessutom har den nu ett separat fäste för smartmobiler.

Pris: 2 190 kronor hos Proshop

Magnetisk

DJI Gimbal

DJI OM 4 har en magnetisk konstruktion och levereras med två separata metallfästen som monterar telefonen stadigt på gimbalen. När du väl gjort detta är det bara att välja och vraka mellan olika funktioner. Vad sägs omActivetrack 3.0, där du väljer vilket motiv du vill att skärpan ska följa. Perfekt för att till exempel fotografera liv och rörelse hos barn. Dolly Zoom-effekter eller Cloneme Pano, panoramatagning med fokus på motivet samt många fler funktioner som kommer att hålla dig sysselsatt hela sommaren. 

Pris: 1 590 kronor hos DJI Stockholm

Gestikulerande

DJI Osmo Mobile 3

DJI Osmo Mobile 3 är en praktisk och portabel gimbal. Med en hopfällbar design och en vikt på 405 gram är den perfekt för dig som vill filma på språng. Upphängningen frilägger mobiltelefons nedre kant, vilket möjliggör att du kan koppla in adaptrar eller laddkablar till telefonen. Du kan även styra mobilen på distans genom geststyrning. Det finns också dedikerade knappar för avtryckare och inspelning på handtaget samt en joystick-knapp som du kan använda för att styra gimbal-upphängningen. DJI Osmo Mobile 3 har en batteritid på upp till 15 timmar.

Pris: Från 990 kronor på Prisjakt


Dolly zoom

Smooth 4

Namnet Smooth ger oss flashbacks till MTV och 1990-talet. Smooth 4 förvandlar din mobiltelefon till en professionell filmkamera som ger dig att stadiga och jämna inspelningar oavsett situation. Ett skjutreglage på kontrollpanelen samt en avtryckare på baksidan gör att du enkelt kan växla mellan olika stabiliseringslägen och inställningar utan att behöver röra telefonen.

Smooth 4 har ett kontrollhjul som kan användas för fokusföljning, manuell fokusering och mjuk zoomning. Genom att snurra på hjulet medan du filmar och samtidigt rör dig närmare eller längre från motivet kan du skapa en så kallad Dolly Zoom-effekt. Tack vare inbyggd ai-teknologi klarar Zhiyun Smooth 4 motivföljning och olika typer av time-lapse lägen.

Kostar från 985 kronor hos Prisjakt


Inget vingel med Vimble

Gimbal

Feiyutech Vimble 2S är en 3-axlig stabiliserare som gör dina videoklipp skakfria när du filmar med din mobiltelefon. Den här stabilisatorn bygger vidare på Vimble 2 och har nytt låssystem som förenklar balanseringen, möjlighet till firmware uppdateringar direkt via Feiyu On-appen, nya funktionslägen samt förbättrad hårdvara.

Gimbalen har även stöd för de inbyggda kamera-apparna för såväl IOS som Android, vilket gör att du kan kontrollera stillbildstagning och filminspelningsfunktioner direkt via stabilisatorns knappar och kontroller. Det finns även en variation av olika funktionslägen med speciella effekter som Hitchcock-zoom, time lapse, motion lapse och panorama. Vimble 2S har inbyggt batteri och en driftstid på upp till 12 timmar.

Pris: Från 1 046 kronor på Prisjakt

Stabil action

Rollei Steady Butler Action

Har du en Rollei Steady Butler Action (betjänt-action?) undviker du skakiga filmklipp tack vare en stadig och vibrationsfri design. Den automatiska stabiliseraren arbetar över tre axlar och kan användas i fyra olika lägen. Du kan fritt justera hur kameran ska röra sig över axlarna – allt ifrån full rörelse till fullständigt lås. Utöver detta får du möjlighet att panorera 640 grader. När kameran placeras i medföljande mini-tripod kan du styra den genom tillhörande app i din smartphone. Ett inbyggt laddningsbart batteri på 4 000 mAh laddar din kamera eller mobiltelefon var som helst.

Kostar från 1 777 kronor på Prisjakt

Wow, en wewow

Wewow

Om du inte vill spendera en förmögenhet på något som du vet med dig att du bara kommer att använda ett par gånger, då kanske Wewow Fancy Gimbal är för dig. Den är liten och fyller sin funktion med ett relativt snyggt yttre. Den har inbyggt batteri samt en liten fotolampa som kan lysa upp din tillvaro. Finns i fyra färger, svart, grått, silver och rosa. Den är vatten och dammskyddad enligt ip54 och klarar telefoner upp till 8,2 centimeter. Du får också med ett 12,5 centimeter långt handtag.

Pris: Från 299 kronor på Prisjakt


Trådlös laddning

Moza Mini-MI Gimbal

Här är en kraftfull och flexibel gimbal till din smartphone med bra utbyggnadsmöjligheter. Moza Mini-MI Gimbal tar bort kameraskakningar och oönskade vibrationer. Gimbalen har ett antal praktiska funktioner som trådlös laddning, fyra fästen för tillbehör, olika följlägen och en joystick.

Moza Mini-Mi är anpassad för att användas med mobiltelefoner, väger endast 543 gram med batteri, vilket innebär att den tar inte för mycket utrymme eller vikt när du packar ner den i bagaget. Om din telefon har stöd för trådlös laddning kan du ladda den utan att ansluta kabel, så länge den sitter monterad i gimbalen. För telefoner som inte stödjer trådlös laddning finns möjlighet till laddning genom usb.

Kostar från 1 190 kronor hos Prisjakt


Läge för Instastory

Moza Mini-S Essential Mobilgimbal

Det här är en smidig hopfällbar gimbal med porträttläge. Moza Mini-S Essential Mobilgimbal ger dig tillgång till flera olika filmlägen såsom inception, sport samt ett läge för dig som gillar att skapa klipp för Instastory. Mozas sportläge gör för övrigt gimbalen mer responsiv för snabba tagningar, motorerna svarar snabbare och låter dig göra snabba rörelser utan att du tappar ditt motiv. Moza grejar att hantera mobiler mellan 58-88 millimeter, vilket innebär de vanligaste mobiltelefonerna.

Pris: Från 493 kronor på Prisjakt

Hohem iSteady X

Hohem iSteady X

Hohem iSteady X är en lätt mobil-gimbal du enkelt fäller ihop och kan stoppa ner i fickan. Väger bara 259 gram(!) men kan ändå bära en mobil på 280 gram. Med bara 4 knappar är den enkel att använda även för nybörjare. Har även ett stativ så att du kan ställa ifrån dig den och filma dig själv. Har finesser som auto-rotation, ansiktsspårning, dolly zoom, timelapse och färdiga mallar för cinematiska effekter.

Pris: Från 857 kronor på Prisjakt