I skuggan av det stundande konsolkriget mellan Playstation 5 och Xbox Series X/S gör sig några av techvärldens jättar redo att dundra samman om vem som ska tillhandahålla framtidens gaming.

M3 rekommenderar

Vi talar såklart om det molnbaserade spelandet, något som tidigare sågs som en omöjlig framtidsdröm. Idag är konceptet mer verkligt än någonsin, och allt fler människor har nu möjlighet att spela de senaste spelen utan att äga monsterdator eller spelkonsol.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Xbox Game Pass Ultimate är en stabil tjänst som strömmar spel till våra mobiltelefoner riktigt väl. Den är enkelnavigerad och har ett stort och varierat bibliotek av spel, kompletterat med en prisvärd prenumerationsmodell. Nu önskar vi bara att Microsoft erbjuder tjänsten på fler plattformar än enbart Android.

Positivt

  • Prisvärd prenumeration som ger dig över 150 spel
  • Responsiv strömning
  • Smidig applikation…

Negativt

  • … som dock behöver fixas till på sina ställen
  • Dyrt för den som inte äger en pc eller Xbox One
  • Fler format efterlyses

Testad tjänst: Xbox Game Pass Ultimate
Pris: Ca 132 kronor/månad hos Microsoft.

En av de aktörer som deltar i molnstriden är Microsoft, som efter ett år av betatester nu är redo att rulla ut molnsatsningen Xbox Cloud Gaming, tidigare Xcloud. Allt som krävs för att ta del av tjänsten är en Game Pass Ultimate-prenumeration för Xbox samt en mobil med tillhörande handkontroll. Men hur mycket bättre är konsumentprodukten jämfört med betan?

En diger samling titlar att prenumerera på

Till skillnad mot huvudkonkurrenten Google och deras Stadia-tjänst har Microsoft valt en annan affärsmodell. Istället för att köpa loss enstaka titlar att strömma betalar du en fast månadsavgift på 135 kronor, á la Netflix och andra filmströmningstjänster. Men att kalla Xbox Cloud Gaming en renodlad strömningstjänst är inte heller helt rätt. Molnspelandet är egentligen en bonus utöver möjligheten att ladda ned hundratals spel till din befintliga Xbox One eller pc.

Xcloud meny

I dagsläget finns runt 150 olika spel att strömma, en siffra som just nu är mindre än “det vanliga” Game Pass-biblioteket till Xbox One och pc. Antalet kommer såklart att öka, och precis som andra streamingtjänster kan vissa titlar så småningom också tas bort. Här och nu hittar vi dock ett ríktigt varierat bibliotek av olika genrer, från alla möjliga utgivare. Allt från ultrabrutala Doom Eternal och galna Yakuza 0 till stämningsfulla No Man’s Sky och färgglada New Super Lucky’s Tale.

Xbox plus bethesda

Oavsett om vissa titlar så småningom försvinner på grund av licensskäl kan vi alltid räkna med att kunna strömma spel från Xbox Game Studios. Under de senaste åren har Microsoft också satsat stenhårt på att knyta till sig allt fler utvecklare, just för att undvika situationen de hamnade i med Xbox One. Ingen kan väl ha undgått uppköpet av Zenimax, som i förlängningen mycket väl kan leda till att spelserier som Doom, Fallout och The Elder Scrolls blir exklusiva för Xbox. Och därmed även Xbox Cloud Gaming.

Endast för Android-telefoner

Att komma igång med molnströmningen är lika enkelt som att ladda ned själva Xbox Game Pass-applikationen. Om du äger en Android-telefon vill säga. På grund av Apples nuvarande policy är en eventuell lansering av Xbox Cloud Gaming på Iphone långt fram i tiden. Givetvis har Microsoft egna planer på att komma runt systemet, men i dagsläget är det alltså enbart Android-ägare som kan strömma Xbox-spel.

Xcloud meny

Själva applikationen känns smidig och enkelnavigerad. Det rör sig däremot om samma applikation som tidigare användes för att fjärrinstallera Game Pass-spel på Xbox One eller pc. Flikarna är dock synliga och vi har inga problem med att hitta de spel som finns för strömning. Appen är också helt styrbar med parade kontroller, men dessvärre försvinner själva markören för spel till och från. Det leder till att vi mestadels ändå väljer att navigera med fingret istället.

Välj din kontrollmetod

Självklart kan vi inte spela Xbox-spel på mobilen utan en tillkopplad handkontroll. Eller kan vi det? I dagsläget finns det nämligen pekskärmsstöd för en titel, Minecraft Dungeons. Men för de resterande spelen krävs det att du antingen kopplar till en kompatibel kontroll via blåtand eller usb-ingången. Billigast blir såklart att ansluta en kontroll du redan äger som exempelvis Xbox One-kontrollen eller, paradoxalt nog, Dual Shock 4.

Minecraft på Xcloud
Minecraft Dungeons är det enda spelet som kan spelas helt utan parade handkontroller. Stöd för fler spel är dock på gång, bland andra Hellblade.

Vilket du väljer av dessa är en smaksak, tänk bara på att komplettera med en mobilhållare. Dessa finns att köpa här och var och är av varierande kvalitet. Vi testade vanliga, så kallade no name-produkter med våra kontroller och fann Xbox One-kontrollen för stor och tung för att bäras med överallt. Dual Shock 4 är snäppet smidigare, men här saknas de rätta knapparna istället (det är trots allt Xbox One-spel som strömmas).

Kishi Xbox och Dualshock 4
Razer Kishi, Xbox One-kontrollen och Dual Shock 4 är de kontroller vi använt i vårt test.

Bäst resultat fick vi dock med en Razer Kishi. Den kan närmast beskrivas som en uppfällbar kontroll som du fäster på din mobiltelefon. Tänk Nintendo Switch och dess Joycon-kontroller, fast på en mobil. En fördel här är att den kopplas in via usb-c, och du slipper därför tampas med blåtandsinställningar och parningar. Vi fann också denna lösning mer responsiv än de två andra kontrollerna. Det om något behövs när vi redan strömmar spelen från servrar långt bort.

Stabil strömning

Och hur fungerar allt i praktiken? Ännu bättre än förväntan, är vår första reaktion efter att ha jämfört vår upplevelse med den från beta-perioden. Kanske beror det på den, i relation till andra tjänster, lägre upplösningen? Servrarna som strömmar spelen är nämligen baserade på Xbox One S-konsoler och inte den kraftfullare, 4k-kompatibla Xbox One X-konsolen. Med tanke på att Xbox Cloud Gaming idag enbart strömmas till mobiler känns 720p dock mer än nog.

Yakuza 0 xcloud
Foto: Raphael Cano FelixYakuza 0 in action.

Då föredrar vi stabilare kvalitet på själva bilden, utan jobbiga komprimeringar. Här får vi (såklart) bäst resultat när vi ansluter till vår hemmarouters 5 ghz-nät (med 39,92 Mbps i nedladdning). Vi strömmar de mer krävande spelen, som Halo 5: Guardians och Gears 5, utan märkbar fördröjning. Sist vi testade shooters, under betatestperioden, märkte vi av lagg som ledde till en alldeles för tidig död. Idag är situationen betydligt bättre. Dessutom har appen en liten mätare som blir synlig när uppkopplingen försämras, så vi blir åtminstone förvarnade.

Halo på mobilen
Halo: The Master Chief Collection fungerar betydligt bättre nu, särskilt i flerspelarläget.

Lite mindre lyckat blev vårt test utan wifi, om än inte helt ödesdigert. Microsoft själva rekommenderar minst 10 Mbps i nedladdning, vilket vår testmobil och abonnemang inte uppfyllde alla gånger (den låg mellan 7-11 Mbps). Här fungerar betydligt mer stillsamma upplevelser bättre, som exempelvis No Man’s Sky. Tävlingsinriktade spel och snabba racinglir täcktes tyvärr av blockiga och pixliga polygoner titt som tätt. Möjligtvis funkar strömningen bättre med 5g-täckning, men det har vi inte haft möjlighet att testa än. Därav håller vi oss till wifi även i fortsättningen.

En virtuell Xbox One

När vi väl spelar är upplevelsen snarlik en Xbox One. Xbox-knappen tar oss till samma meny som den annars gör, om än strippat på funktioner. Att bjuda in vänner till flerspelarsessioner fungerar däremot på samma sätt, och detsamma gäller för Achievements-systemet. En funktion som dock inte verkar fungera alls är nedladdningsbart innehåll. Eller rättare sagt, att köpa nedladdningsbart innehåll.

DLC Xcloud

För att köpa Forza Horizon 4:s Lego-expansion var vi tvungna att använda en webbläsare. Och när vi försökte skaffa oss nya kämpar till Marvel vs. Capcom Infinite, via spelets menyer, gick vi på en nitlott. Detta är såklart petitesser, och appen benämns fortfarande som en beta-version. Desto mer imponerade blir vi av de andra funktionerna som faktiskt fungerar, exempelvis själva synkningen av sparfiler mellan Xbox olika ekosystem.

Saves på Xcloud
Battletoads är ett av spelen där vår sparfil skickats mellan Xbox One, pc och Xbox Cloud Gaming helt utan problem.

Har du spelat en specifik titel på en Xbox One tidigare laddas samma sparfil när du spelar över molnet. Om du dessutom väljer de titlar som använder sig av Play Anywhere-funktionen, till exempel Gears 5, kan din sparfil även användas fram och tillbaka mellan molnet, Xbox One (och även de ny Series X och S) samt pc-versionen. Givetvis innebär detta också att ditt specifika konto inte kan vara inloggad i appen och en Xbox One samtidigt.

Imponerande, men fler format efterlyses

Här och nu känns den stabila molnströmningen, i kombination med prenumerationsmodellen, som ett steg i rätt riktning. Inte bara för Xbox Cloud Gaming, utan för mediet i stort. Om techjättarna ska locka över skeptiker krävs det riktigt prisvärda lösningar som också levererar en snarlik upplevelse jämte konsoler och pc. Microsofts tjänst känns helt rätt för mobiler, men vi är minst lika angelägna att se hur de löser upplösningsfrågan när Xbox Cloud Gaming blir tillgängligt för desktops. Och i fortsättningen kanske även smarta tv-apparater och, om Tim Cook till slut ändrar sig, Apple-produkter.

Xcloud forza
Med en handkontroll som Razer Kishi blir känslan snarlik en Nintendo Switch.

Givetvis är vår tanke att följa upp detta test med nya omdömen, när nya format tillkommer vill säga. Tills den dagen är kommen har vi dock en ny favorittjänst för de tillfällen vi inte kan spela hemma i vardagsrummet eller framför datorn. Xbox Cloud Gaming är ett nytt, spännande sätt att leverera spel på. Kanske till och med den knuff som behövs för att vi ska ta ännu ett steg mot heldigital gaming och öppna armarna för molnet. Ett tv-spelens Netflix, helt enkelt.

Ett par av spelen vi hårdtestat

Vi har givetvis testat ett stort antal av spelen som finns tillgängliga för strömning. Allt från actionfyllda skjutspel som Gears 5 och Halo: The Master Chief Collection till mer stillsamma upplevelser som The Tourist och Ori and the Will of the Wisps. Nedanstående titlar har vi dock undersökt mer utförligt.

Doom Eternal – 4/5

Fenomenala Doom Eternal är ett av de senaste tillskotten i det digra Game Pass-biblioteket. Och även den första Bethesda-titeln att läggas till tjänsten sedan Microsofts uppköp av Zenimax. Inledningsvis var vi oroliga över att all non stop-action i spelet skulle medföra fördröjningar. Men oavsett hur många monster vi möter, eller hur ofta vi skiftar mellan vapnen och dess modifikationer, märker vi sällan av lagg. Vi kan med andra ord fortsätta att jaga demoner, nästan helt smärtfritt, även utanför hemmets lugna vrår.

The Outer Worlds – 4/5

Att kunna bära med sig The Outer Worlds har hittills bara varit Switch-ägare förunnat, men nu kan även Game Pass Ultimate-medlemmar ta sig an det stora äventyret. Den strömmade versionen känns nästan lika responsiv som när vi spelar på en Xbox One, men dessvärre råkade vi ut för liknande ljudproblem som vi stötte på i Forza Horizon 4. Detta hände när vi anföll en större grupp med fiender, där de överlappande skriken och stridsropen hackade och blev helt olidliga för våra öron. Mot mindre grupper av fiender rullar allt dock på som det ska.

Yakuza 0 – 5/5

Nu kan vi äntligen ränna runt Tokyos gator i bärbart läge. Yakuza är en mångsidig spelserie som låter oss göra allt från att slåss mot skurkar och spela arkadspel till att sjunga karaoke och fiska. Just Yakuza 0 är ett av de bättre i serien och hittills har inte ett enda moment krånglat för oss över strömning. Men så är spelet också inte lika avancerat som Doom Eternal eller The Outer Worlds, rent tekniskt.

Streets of Rage 4 – 5/5

Segas klassiska “beat ‘em up”-spel fungerar utmärkt för små sessioner. Spelet är inte det mest avancerade tekniskt, och kanske är det just därför vi spelar helt utan problem över molnet. Trots att dess arkadnatur innebär snabba reaktioner och knapptryckningar märker vi inte av några jobbiga fördröjningar i kontroll eller bilduppdatering.

Forza Horizon 4 – 3/5

Forza Motorsports arkadbetonade kusin är i grunden ett utmärkt spel att ta fram under korta pass. Men det är också ett exempel på hur spel som kräver snabb bilduppdatering kan påverkas av molnet. Vi märker sällan några problem när vi susar fram längs vägarna eller drar en avvikare genom de många öppna fälten. Musiken har däremot svårt att hänga med och hackar till och från, speciellt när det händer mycket på skärmen samtidigt. Och utan wifi blir de vackra landskapen pixliga titt som tätt.


Specifikationer

Produkt: Xbox Cloud Gaming (en del av Game Pass Ultimate)
Testad: September/oktober 2020
Tillverkare: Microsoft
Vad: Streamingtjänst för spel
Systemkrav: Internetuppkoppling med minst 10 Mbit/s (720p), 5 ghz wifi, Xbox Game Pass Ultimate-abonnemang, handkontroll (bluetooth eller usb), Android 6.0 eller högre
Titlar i spelbiblioteket: Runt 150 st
Exklusiva titlar: Spel från Xbox Game Studios
Pris: Ca 132 kronor/månad hos Microsoft.

Betyg: 4 av 5