Testade produkter: Apple Watch SE och Fitbit Sense
Pris: Apple Watch SE: 40 mm: 3 190 kronor hos Kjell & Company. 44 mm: 3 590 kronor hos Netonnet.
Fitbit Sense: 3 490 kronor hos Netonnet.

I höst har vi fått se två riktigt intressanta lanseringar inom segmentet smartklockor. Fitbit har släppt Sense, deras exklusivaste klocka hittillls, fullproppad med sensorer som vi aldrig sett i en smartklocka innan. Inte långt därefter visade Apple upp sina nya modeller för året, däribland Apple Watch SE, deras första lite billigare smartklocka med något nedbantad funktionalitet jämfört med de dyrare modellerna.

Det här gör att vi för första gången har två klockor från de två tillverkarna i jämförbar prisklass. Men utöver prislappen har Fitbit Sense och Apple Watch SE många olika styrkor och funktioner. Vi jämför dem och berättar vilken just du bör välja!

Om du vill läsa mer ingående om varje klocka har även testat dem var för sig – läs vårt test av Apple Watch SE här och Fitbit Sense här!

I den här artikeln:

Design

Apple Watch SE och Fitbit Sense har liknande design. Istället för den klassiska urtavlan som till exempel klockor från Samsung och Huawei har, får vi här en fyrkantig boett. Båda två är riktigt komfortabla på handleden och är riktiga lättviktare. Med Apple Watch SE kan vi välja mellan två olika storlekar, medan Sense enbart finns tillgänglig med en 40,48 mm boett.

Apple Watch SE och Fitbit Sense
Apple Watch SE (vänster) och Fitbit Sense (höger).

Det går inte att komma ifrån att Apple Watch är snyggare på alla sätt. Här finns massor av olika armband att välja mellan, två olika storlekar och tre olika utförande av boett. Framför allt har vi inga massiva skärmkanter som Versa har. Dessutom har vi fler armband från såväl Apple själva som tredjepart att köpa till.

Vinnare: Apple Watch SE

Pris

Fitbit Sense finns i skrivande stund enbart i ett utförande, medan Apple Watch SE precis som Apples tidigare smartklockor går att anpassa på en rad olika sätt som alla påverkar priset. Vi har två olika storlekar att välja mellan, 40 respektive 44 mm, och kan även lägga till e-sim mot en extra kostanad.

Instegsmodellen av SE är faktiskt till och med billigare än Sense, på 3 195 kronor mot 3 490 kronor rekommenderat pris. Det här är med den minsta boetten och utan e-sim. Om vi öser på med den dyraste boetten och e-sim kommer vi upp i en tusenlapp dyrare.

Allt som allt skulle vi säga att Apple vinner den är ronden, då vi har valet att anpassa klockan efter våra behov och hur mycket pengar vi vill lägga på klockan i större utsträckning jämfört med Fitbit.

Vinnare: Apple Watch SE

Batteri

Batteritiden blir allt viktigare i smarta klockor. Både Sense och SE kommer med funktioner för sömnspårning, vilket innebär att vi gärna vill ha några procent kvar inför natten efter en dags användning.

Hur du använder din klocka spelar såklart jättestor roll, att aktivera e-sim, always on-display och spårning av träningspass slukar till exempel effektivt upp ditt batteri. När vi testar Fitbit Sense och Apple Watch SE med vad som brukar refereras till som blandad användning, med ett eller ett par träningspass om dagen och idel notiser samt utan always on-skärm, håller de för ett dygns användning och lite till.

Även om det innebär att båda klockorna är godkända har vi en tydlig vinnare i den här ronden. Oavsett vilka inställningar vi har, med e-sim aktiverat på Apple Watch SE eller always on-skärm aktiverat på Fitbit Sense, vinner Sense med hästlängder. Här kan vi utan problem komma upp i över fem dygns användning, inklusive sömnspårning på nätterna.

Vinnare: Fitbit Sense SE

Användarupplevelse

När det kommer till gränssnitt måste vi ge hatten av till båda alternativen, då man verkligen jobbat på att skapa ett användarvänligt gränssnitt som de flesta oavsett teknikvana bör kunna manövrera. Det är intuitiva gester och tydliga ikoner i såväl klockan som i tillhörande app.

Men ett gränssnitt ska inte bara vara väldesignat så till den mån att det är lättförståeligt, det ska även vara trevligt att använda. Och här är vår upplevelse med Apple Watch OS betydligt bekvämare än Fitbit OS. Sense har en tendens att lagga och bugga lite här och var. När skärmen svarar lite senare än tänkt, eller släcks plötsligt, blir upplevelsen helt enkelt inte lika smidig som med Watch OS, där vi ytterst sällan stöter på patrull.

Apple Watch SE operativsystem

Dessutom uppskattar vi att nästintill alla funktioner är centraliserade i själva klockan, så att vi slipper ta upp mobilen och öppna den tillhörande appen. Sense är den mest självständiga klockan vi har sett av Fitbit hittills, men den är fortfarande relativt beroende av användarens mobil och den tillhörande appen.

Vinnare: Apple Watch SE

Hälsotracking

Både Fitbit Sense och Apple Watch SE är tänkta att inte bara fungera som ett smart komplement till din telefon, utan även hålla koll på din hälsa. I senaste uppgraderingen av sitt operativsystem, Watch OS 7, har Apple Watch fått ännu fler funktioner på det här området. Här finns bland annat flera nya, specialiserade träningsformer för att kunna ge dig exakta data om hur mycket kalorier du bränner. Watch SE har även inbyggd gps, så du kan få full koll på löprundan.

Men när det kommer till hårdvaran är det inget snack om vilken av de här modellerna som har flest sensorer för att kartlägga din hälsa. Medan Watch SE saknas pulsoximetern som Series 6 har, och faktiskt inte ens har ärvt ekg-funktionen från sina dyrare storasyskon, kommer Sense med eda- och temperatusensor utöver ekg.

Fitbit Sense
Med Senses nya mindfulness-fokus får vi logga hur stressade vi känner oss.

Eda mäter hudens konduktivitet och är ett sätt för Sense att mäta hur stressad användaren är. Sense har ett större fokus på den inre hälsan jämfört med tidigare smartklockor från Fitbit. Utöver det finns här även optisk pulssensor och inbyggd gps, precis som Apple Watch SE.

Apple Watch har visserligen fler tredjepartsappar som vi kan ladda ner för att göra klockan mer kompetent när det kommer till hälsa, men i och med att Sense är så överlägsen hårdvarumässigt i antalet sensorer måste vi ge den här ronden till Fitbit.

Vinnare: Fitbit Sense

Sammanfattning

Vill du ha en kompetent smartklocka och äger Iphone, kan tänka dig att göra avkall på sensorer som håller koll på hälsan men inte kompromissa med andra smarta funktioner, då är Apple Watch SE ett perfekt val.

Är du mer intresserad av träning, har en Android, vill få full koll på hjärtat och inte ladda din smartklocka varje dag är Fitbit Sense det enda rimliga alternativet.

Fitbit Sense har bredast kompatibilitet, flest sensorer och överlägset längst batteritid. Faktum kvarstår att Fitbit har en betydligt större målgrupp än Apple Watch, då den sistnämnda är specifikt tänkt för Iphone-användare. Visst lever vi i ett land där en förhållandevis stor del använder Iphone, men det är fortfarande till Fitbits fördel att deras produkter är kompatibla med flera mobila operativsystem.

Vinnare: Fitbit Sense

Specifikationer

Fitbit Sense


Fitbit Sense

Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Fitbit
Kommunikation: Wifi, bluetooth, nfc, inbyggd gps
Skärm: 1,52 tum amoled pekskärm.
Funktioner: EDA-mätare, temperatursensor, optisk pulsmätare med Sp02-sensor, höjdmätare, 3-axlad accelerometer, mikrofon. EKG-funktion finns men är inte tillgänglig i Sverige i skrivande stund.
Operativsystem: Fitbit OS
Batteritid: 5+ dygn (2+ dygn med always on-skärm) vid test.
Övrigt: Vattentät ner till 50 m, stöd för Fitbit Pay
Mått: 40.48 x 40.48 x 12.35 mm
Vikt: 45,9 gram
Rek. pris: 3 499 kronor.
Pris: 3 490 kronor hos Netonnet.

Apple Watch SE

Apple Watch SE

Testad: Oktober 2020.
Tillverkare: Apple.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare.
Processor: S5 64-bit, dubbelkärnig.
Skärm: Retina (LTPO OLED) pekskärm 324 × 394 pixlar (40 mm), 368 × 448 pixlar (44 mm).
Kommunikation: Wi-fi, bluetooth, inbyggd gps. Kan även köpas till att inkludera 4G-uppkoppling.
Mått: Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium. Ett armband medföljer, fler kan köpas till. Testad modell är 40 mm.
Vikt: 40 mm: 30,5 g. 44 mm: 36,4 g.
Övrigt: Optisk hjärtsensor, gyrometer, altimeter, accelerometer. Vattentät till 50 meter.
Rek. pris: 40 mm: Från 3 195 kronor. 44 mm: Från 3 595 kronor.
Pris: 40 mm: 3 190 kronor hos Kjell & Company. 44 mm: 3 590 kronor hos Netonnet.

Apple Watch SE 40mm Aluminium with Sport Band

Bästa pris just nu: 3190 kr