Uppdatering (2021-05-10):

Den globala bristen på halvledare och andra komponenter ställer till det rejält för tillgången på Playstation 5.

Enligt Sonys finanschef Hiroki Totoki kommer det troligtvis att dröja ända till nästa år innan man kan tillverka tillräckligt många exemplar av spelkonsolen för att möta efterfrågan.

Hittills har Sony lyckats sälja 7,8 miljoner exemplar av Playstation 5 sedan lanseringen i november. Enligt den nuvarande prognosen kommer ytterligare 14,8 miljoner exemplar att säljas fram till april 2022, rapporterar Bloomberg.

I sammanhanget kan nämnas att konkurrenten Nintendo också har flaggat för att bristen på komponenter gör det svårt att möta efterfrågan.

Tidigare (20210-10-14):

Hajpen inför nästa generations spelkonsoler är – milt talat – stor. Xbox Series X och Playstation 5 står högt upp på många önskelistor och lanseras 10 respektive 19 november i Sverige. Särskilt Sonys spelkonsol har dragit åt sig massivt intresse, och nu vittnar i stort sett samtliga återförsäljare om en pressad bokningssituation. I klartext: Det kan bli mycket svårt att få tag på en Playstation 5 i år.

Webhallen var kanske först ut med att öppna för förhandsbokningar av PS 5:an i Sverige. Köpsugna kunde skriva upp sig redan i april förra året. Men långt ifrån alla som förhandsbokat ser ut att kunna få sin konsol ens i år.

– Ganska nyligen fick vi information från Sony om att tilldelningen i Norden kommer att vara avsevärt mindre än efterfrågan. Det är naturligtvis tråkigt både för oss och kunderna, men jag kan konstatera att en del förbokare kanske inte ens får sin Playstation 5 innan jul.

Det säger Fredrik Lindblad, marknadschef på Webhallen. Butikskedjan har sett sig tvungen att stänga förhandsbokningen men hävdar att man, den begränsade leveransen till trots, har en god dialog med Sony.

– Vi ser en tydlig produktionslimitering, men jobbar naturligtvis stenhårt för att få in fler konsoler.

Har ni rent av sett er tvungna att avboka förbeställningar?
– Nej, det är inte så vi jobbar. Men just nu kan vi helt enkelt inte ta emot nya, utan vill fokusera på att ta hand om de befintliga förhandsbokarna så väl som möjligt.

Den senaste tiden har Webhallen börjat ta kontakt med förhandsköparna per mejl och informera om en ungefärlig tidsplan för när just deras beställning kan vara på gång. I många fall blir det tråkiga besked. Det syns bland annat i det nyöppnade supportforum där oroliga kunder ventilerar farhågor och frustration.

– För oss gäller det att vara transparenta där vi ha möjlighet. Vi uppdaterar våra kunder löpande, men vill heller inte gå ut med något för tidigt. Playstation 5-läget är en extraordinär situation, även om vi sett liknande tendenser vid andra stora lanseringar, säger Fredrik Lindblad.  

Webhallen
Webhallen öppnade för PS 5-bokningar redan i april förra året. Nu har man dock sett sig nödgade att stänga förhandsbokningen.

Som Geforce RTX 30-grafikkorten, till exempel?
– Ja, precis. Men även när Playstation 4 kom var det många som förhandsbokade, även om vi upplever att tillgången var bättre då.

På frågan om varför Webhallen öppnade för förhandsbokningar så pass tidigt svarar Fredrik Lindblad att det är ett bra sätt för återförsäljaren att avgöra hur stort intresset är och använda det som argument i dialogen med leverantören. Men den här gången verkar det inte ha hjälpt nämnvärt då efterfrågan är så mycket större på marknaden än tilldelningen.

– Jag tycker inte att vi gjorde fel som öppnade för förhandsbokningar så tidigt. Det som känns tråkigt är att produktionskapaciteten och tilldelningen inte varit bättre då vi alltid strävar efter att göra våra kunder nöjda.

Det ska naturligtvis nämnas att Webhallen inte är ensamma om sin prekära situation. De flesta svenska återförsäljare har kommunicerat brist på enheter när lanseringen drar närmare. Det syns bland annat på stängda förbokningar hos Elgiganten, Komplett och Inet. Där ser det bara ut att vara den förstnämnda återförsäljaren som kan garantera att de som förbokat får sin PS 5 vid lanseringen, enligt en intervju med FZ.

En aktör som fortfarande erbjuder förhandsbokning är Media Markt, som även framåt använder sig av "först till kvarn"-principen.

– Det har varit ett enormt tryck. Efterfrågan är oerhört stor och efterfrågan överstiger utbudet, svarar återförsäljarens presskontakt Jenny Pedersén.

Angående förhandsbokningarna säger hon att de som bokat sina konsoler först också kommer att få dem levererade först. Den som förhandsbokar just nu kommer dock att få ett ospecifierat leveransdatum där svaret på den brännande frågan är "så snart som möjligt".

– Det kommer dock inte att bli vid lanseringstillfället, utan så snart vi börjar få leveranser efter det. Vi har en bra dialog med leverantören för att kunna tillgodose efterfrågan så bra som möjligt. 

Playstation 5
Foto: PressbildPlaystation 5, snart på en butikshylla nära dig? Glöm det!

Kan ni berätta något om möjliga framtida konsolleveranser från Sony? Kommer Playstation 5 att finnas på hyllorna den 19 november?
– Den kommer inte att finnas i varuhusen den 19 november, utan det är förhandsbokning via nätet som gäller och så kommer det att se ut en tid framöver.

Även Dustin Home tar fortfarande förbeställningar. Däremot skriver man klart och tydligt på sajten att de tillgängliga exemplaren är slut. Kunden placeras istället i en slags kö med okänt leveransdatum.

– Det har varit mycket högt tryck och efterfrågan på nya PS5 konsolen har varit större än vid tidigare lanseringar, uppger återförsäljarens presstalesperson Karin Tränk.

De Dustin kunder som "i ett tidigt skede" förhandsbokade en Playstation 5 kommer att få sin konsol vid lanseringen. Men exakt var den gränsen går är oklar, och även Dustin-kunder som förbeställt riskerar att bli utan på lanseringsdagen.

Hur många exemplar erbjöds när ni öppnade för förhandsbokningar?
– När vi öppnade för förhandsbokningar hade vi ännu inte fått någon information om hur många exemplar vi skulle få, det är alltid en utmaning när den informationen inte finns från början men vi valde att ändå göra det möjligt för våra kunder att boka för att ha en chans att få en konsol vid släpp, säger Karin Tränk.