Vid en första anblick imponerar den smarta belysningen Wiz från Signify dubbelt. Dels är priserna väldigt låga, dels är utbudet av lampor och tillbehör väldigt stort. Här finns allt från lampor med socklarna E14 och E27 (alltså de vanliga små och stora socklarna) till spotlights och rena bordslampor. De finns i olika storlekar och format, vita eller multifärg och även som filament-lampor. Dessutom finns olika tillbehör som fjärrkontroller, rörelsesensorer och fjärrstyrda eluttag.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Wiz smarta lampor överraskar positivt när det gäller utbud, pris och kvalitet på de fysiska komponenterna. Däremot är appen en besvikelse. Den är opedagogisk och rörig, samtidigt som den paradoxalt nog är för enkel och funktionsfattig.

Positivt

  • Många komponenter.
  • Lågt pris.
  • Bra ljusstyrka.

Negativt

  • Rörig, opedagogisk och buggig app.
  • Funktionsfattigt.
  • Ingen fjärrstyrning utan extra tillbehör.
Allt till låga priser från 110 kronor för de minsta och enklaste lamporna, upp till 550 kronor för bordslamporna. Kollar man på vårt jämförande test av smart belysning ligger Wiz alltså närmare de billiga lamporna från Geeni, Nedis och Ikea än de dyrare från Philips och Lifx.

Småpillig installation

Lamporna (och tillbehören) från Wiz ansluts inte till någon hub (som lamporna från Ikea och Philips), utan anluts istället direkt till nätverket. Att installera dem är hyfsat enkelt, även om det krävs en del småpillande under installationen. Exempelvis går det inte att välja bland befintliga nätverk, utan nätverksnamnet måste skrivas in för hand. Det går heller inte att välja svenska som språk i appen, bara engelska.

Både lampor och tillbehör känns rätt plastiga och billiga. Å andra sidan är det ju just det de är – billiga och av plast. Och väl på plats överraskar de positivt med ett starkt och klart ljus, både färglamporna och de vita lamporna. Att det går att få lampor med upp till 1521 lumen är också glädjande.

Räckvidden är också bra. I vår femrums testlägenhet på 118 kvadratmeter har vi inga problem med kontakten mellan router och lampor i något rum, även med ett par väggar emellan.

Begränsad app

Så långt är allt väl och Wiz smarta lampor och tillbehör överraskar som sagt positivt med tanke på det låga priset. Tyvärr finns det något som drar ned betyget, nämligen appen.
Som tidigare sagt går den inte att få på svenska. Den är heller inte särskilt lättanvänd eller pedagogisk och det känns långtifrån självklart var man hittar de olika funktionerna. Någon tydlig överblick får man inte.

Trots detta är den heller inte särskilt avancerad eller funktionsrik. Visst finns här sådant man kan begära som schemaläggningar och förinställda scener, men samtidigt är det mycket som saknas. Appen har också en hel del buggigheter.

Exempelvis går det inte att skapa egendefinierade grupper eller styra hela hemmet samtidigt annat än slå på eller av samtliga lampor. Istället är man hänvisad till en strikt rumsindelning. Rumsindelningen gäller även för fjärrkontrollen som bara kan kopplas till ett rum i taget. Den kan också bara styra alla eller inga lampor i det valda rummet, inte några utvalda lampor.

På samma sätt är även rörelsesensorn begränsad, där man till exempel inte kan ställa in dess känslighet. Det går heller inte att fjärrstyra lamporna annat än via Google Home med flera, vilka kräver extra tillbehör. Så att släcka en lampa som man glömde på är inte möjligt om man redan har hunnit gå hemifrån.

Däremot har Wiz-systemet stöd för såväl Google Home som Amazon Alexa och Siri Shortcuts.

Specifikationer

Testad: Oktober 2020.
Tillverkare/kontakt: Signify, wizconnected.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Egen hubb: Nej.
App på svenska: Nej.
Ljusstyrkor: 370 – 1521 Lumen / 4,9 – 13,0 W.
Socklar: E27, E14 och GU10.
Multifärg: Ja.
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Ja.
Fysisk fjärrkontroll: Ja.
Övriga tillgängliga tillbehör/lampor: Led-strip, bordslampor, rörelsesensor, fjärrstyrda eluttag.
Stöd för Google Home: Ja.
Stöd för Amazon Alexa: Ja.
Stöd för Siri Shortcuts: Ja.
Cirkapris: 110 - 550 kronor.

Betyg: 4 av 5