Testad produkt: Razer Kishi
Pris: Från 1 090 kronor hos Prisjakt.

Tack vare tjänster som Apple Arcade och Xbox Game Pass är våra mobiltelefoner numera riktigt bra alternativ att variera konsol- och pc-spelandet med. Dessvärre är själva telefonerna inte utrustade med de fysiska knapparna som krävs för att få till en autentisk upplevelse.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Razers nya mobilkontroll Kishi är ett av de mest lättillgängliga alternativen till Iphone och Android. Att slippa oroa sig över batteritid och synkning är välkommet och dess platta utformning gör kontrollen enkel att bära med sig överallt. Knapparna är något plastiga, men de matta och responsiva spakarna väger upp för det rejält. Ett självklart val, särskilt nu när tjänster som Apple Arcade och Xbox Game Pass Ultimate ger oss tillgång till hundratals spel direkt i våra mobiltelefoner. 

Positivt

  • Enkel att koppla in
  • Sköna spakar
  • Kan bäras med överallt

Negativt

  • Något plastiga knappar
  • Funkar inte med alla telefoner
  • Den vänstra kontrollhalvan sitter inte lika hårt som den högra
I början fick vi nöja oss med de oprecisa, falska knapparna på mobilernas pekskärmar. Idag lever vi i en helt annan verklighet, där till och med Apple låter oss synka kontroller vi redan äger med våra telefoner.

Läs också:  Så bra är Xbox Game Pass Ultimate molnströmning

M3 rekommenderar

Lösningen med en “vanlig” kontroll och en mobilhållare kan dock bli otymplig. Nyligen testade vi Xbox Game Pass Ultimate, en tjänst som strömmar Xbox-spel direkt till mobilen, med hjälp av dessa hållare. Och hur billig lösningen än är kan vi inte bortse från att kontrollerna är för stora och klumpiga att bära med sig jämt. Turligt nog för oss hade vi även ett till alternativ till de traditionella kontrollerna från Sony och Microsoft, Razers senaste mobilanpassade kontroll Kishi.

Slimmad plug and play-lösning

Gamingtillbehörsspecialisten Razer har dock en lång historia av handkontroller för mobiltelefoner. Förra året släppte de Junglecat, en kontroll som påminner väldigt mycket om de Joycon-kontroller som finns på Switch. Nya Kishi känns som en vidareutveckling av den idén, med den stora skillnaden att vi numera kopplar kontrollen direkt via usb-c eller lightning-ingången på våra respektive telefoner.

Kishi IOS och Android
Iphone- och Android-versionerna av Kishi är lika som bär, men det finns faktiskt små skillnader.

Det rör sig alltså om en mindre, smidigare lösning som saknar trådlöst läge helt. Nu kanske Switch-jämförelsen faller, men tanken är ju att förvandla just din mobil till en bärbar spelkonsol. Kishis utformning omöjliggör nämligen användning utan direktanslutning, och utesluter därmed surfplattor och andra tv-boxar. Men den är å andra sidan så mycket lättare att bära runt jämfört med andra alternativ för telefoner.

Inte för exakt alla mobiler

IOS-versionen av Kishi fungerar mer än väl på de aktuella versionerna av Iphone, som alla i XS-serien samt 11-serien. Vi har använt vår IOS-kontroll flitigt med en Iphone XR, och i paketet ingår även två uppsättningar av “gummiadaptrar” som håller fast din telefon oavsett modell. Dessvärre är kompatibiliteten inte lika bra hos Android-versionen av Kishi.

Iphone XR med Kishi

En andel av Android-mobiler har nämligen usb-c-ingången placerad på undersidan av telefonen. Det finns dock undantag, och för dessa som har sin laddport på andra platser finns det ingen lösning i dagsläget. Kanske kan Razer släppa någon sorts adapter i framtiden? Vår version av Kishi för Android är dessutom släppt specifikt för Xbox Game Pass Ultimate och därmed utformad att främst passa Samsungs mobiler.

Oceanhorn 2
Zelda-inspirerade Oceanhorn 2 (Apple Arcade) kommer till sin rätt med en fysisk handkontroll.

Det betyder dock inte att det är helt kört om du äger andra mobilmärken. Vi använde uteslutande en Xperia Z2 från Sony, nästan helt smärtfritt under våra tester. Undersidan passade utmärkt in i den högra kontrollhalvans usb-c-”pinout” och satt även hyfsat fast i den vänstra kontrollhalvan. Däremot fick vi såklart plocka bort mobilskalet först, då Xperia Z2 redan är så pass bred utan.

Kvalitetsspakar men plastiga knappar

Kvalitetsmässigt finns det dock ingen skillnad på Android- och IOS-versionen av Kishi. Till skillnad från Razers senaste mobilalster, Raiju och Junglecat, har den ett riktigt styrkors som fungerar utmärkt med enklare 2d-spel. Vi finner också fyra “vanliga” knappar, tre mindre funktionsknappar samt fyra L- och R-knappar. Dessvärre känns samtliga knappar lite väl plastiga, och våra tankar förs genast till de där tredjepartskontrollerna vi lät gäster spela med när vi var små.

Shantae Kishi

De dubbla spakarna känns däremot mer autentiska och för tankarna till Xbox One-kontrollen. I snabba actionspel som Fortnite och Gears 5 känns de riktigt responsiva och våra tummar halkar inte heller av. Det som talar för kontrollen i sin helhet är att den inte adderar särskilt mycket till mobilens vikt, till skillnad mot andra kontroller med mobilhållare. Därmed kan vi spela i betydligt längre perioder utan att bli trötta i händerna.

Fortnite on Android with Kishi
Foto: Raphael Cano FelixAndroid-versionen av Kishi är särskilt framtagen för Xbox Game Pass Ultimate, men fungerar även superbt med "vanliga" spel som Fortnite.

När vi väl slutar spela är Kishi också enkel att fälla ihop och packa ned. Dess något mer platta natur gör den också väldigt portabel, och under vår testperiod har vi transporterat den i vår ena jackficka. Den är dock inte helt utan skavanker. Under en längre session råkade vänster kontrollhalva lossna från mobilen, vilket ställde till det för oss där och då. Givetvis berodde detta på att vår testmobil för Android-versionen, en Xperia Z2, är något bredare än dagens genomsnittsmobil.

Ett nödvändigt tillbehör för den mobila gamern

Så länge du har “rätt” mobil är Kishi ett säkert kort. Du slipper dessutom tänka på att ladda den inför resan, då kontrollen drar ström direkt från telefonen. Och om du glömt ladda din telefon har Kishi också en “pass through”-ingång för antingen usb-c eller lightning. Kort och gott är Razers nya bidrag till mobilgaming en flexibel lösning som är mer portabel än konkurrensen.

Och med tjänster som Apple Arcade och Xbox Game Pass Ultimate är det mer eller mindre en nödvändighet att ha ett bra kontrollalternativ till mobilen. Razer Kishi har överraskat med dess lätta tillgänglighet och superba spakar. Allt vi önskar nu är att nästa version är kompatibel med ännu fler telefoner samt att knapparna byts ut mot mer matta alternativ.


Specifikationer

Produktnamn: Razer Kishi Universal Controller
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Razer
Format: Iphone eller Android
Kompatibla Iphone-modeller: Iphone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, X, XR, XS, XS Max, 6+, 6S+, 7+, 8+ 
Kompatibla Android-mobiler: Samsung Galaxy S8, S8+, S9, S9+, S10, S10+, S20, S20+, Note 8, Note 9, Note 10, Note 10+, mobiler i storleken 145.3 – 163.7 mm x 68.2 - 78.1 mm x 7.0 - 8.8 mm med usb-c
Anslutningar: Usb-c eller lightning
Vikt: 163 g
Storlek: 94,3mm x 134,1mm x 37,3mm
Pris: Från 1 090 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5

Razer Kishi Pris vid test: 1090 kr.

Bästa pris just nu: 976 kr