Testad produkt: Harman Citation 200
Pris: 3 990 kronor hos MediaMarkt

Harman Kardon var tidigt ute med smarthögtalare som baseras på Google Assistent. Den välrenommerade högtalartillverkaren har sedan satsat på såväl röststyrd multiroom som mer bärbara ljudenheter (med JBL) som ska stå för sig själva. Nu kommer den kanske mest flexibla produkten hittills – Citation 200 – som kombinerar bärbarhet med förmodat enastående ljudkvalitet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Nya Citation 200 är en vass konkurrent till Sonos Move. Här får du en väldigt flexibel, välljudande smarthögtalare som står för sig själv. Prislappen svider dock lite, särskilt med tanke på den något snåla batteritiden och avsaknaden av equalizer. Men en klar tumme upp får ni, Harman Kardon!

Positivt

  • Bra ljud för en smarthögtalare.
  • Snygg och genomtänkt design.
  • Flexibelt användande.

Negativt

  • Ganska så dyr.
  • Ingen equalizer.
  • Bara okej batteritid.

Vi väljer att se den som ett svar på Sonos Move, som lanserades förra hösten. Citation 200 är en handtagsförsedd, cylinderformad historia som kan kommunicera med såväl bluetooth som wifi, och som levereras med en laddningsstation. Prislappen på drygt 4 000 kronor, placerar den dock snäppet under Sonos högtalare. Däremot är Harman Kardons högtalare "bara" IPX4-klassad, vilket på pappret gör den mindre tålig mot vädrets makter än Sonos-konkurrenten. I produktspecifikationen står det att Citation 200 klarar "några regndroppar eller stänk från diskhon", men inte mer än så. Värt att ta i beaktande!

Citation 200 är en medelstor pjäs, klädd i grå eller svart ulltextil från danska Kvadrat och torde smälta in i de flesta hemmiljöer. Den får utan problem plats i en normalstor ryggsäck. På ovansidan sitter till vår förtjusning fysiska knappar för uppspelningskontroll och bluetooth-parning, samt en radda led-ljus som indikerar batterinivån.

En multifunktionsknapp låter oss nå Google Assistent på fysisk väg, stänga av timers och en del annat. Högtalaren är stilren och följer de tidigare Citation-modellerna slaviskt i sin utformning – inte oss emot eftersom de är så pass snygga. 

Citation 200

På baksidan hittar vi en usb-c-anslutning, skjutreglage för mikrofon och en indikator som visar huruvida högtalaren är kopplad till wifi eller ej. Citation 200 är lätt att placera i laddstationen och det greppvänliga handtaget i läder kan fällas fram eller bak när du inte använder det för tillfället. På framsidan hittar vi en annan uppsättning med ljusdioder, som indikerar när Google Assistent lyssnar efter ditt röstkommando. Citation 200 väger 2,86 kilo och får alltså anses vara klart bärbar.

Har du installerat en smart högtalare med Google Assistent vet du vad som gäller. Vi har inga problem med att lägga till den i vårt Home-ekosystem och sätta igång med att utforska funktionerna. Något vi märker är att Citation 200, till skillnad från Googles egna högtalare, helt saknar equalizer för finjustering av ljudet. Det är naturligtvis alltid tråkigt att gå miste om en sådan, men i övrigt noterar vi att högtalaren har inbyggd Chromecast, och även stöd för Apples Airplay. 

Citation 200

Och ljudet gör oss inte besvikna. Överlag presterar Citation 200 i enlighet med vad vi kan förvänta oss av en smarthögtalare i 4 000-kronorsklassen, och levererar ett balanserat ljud oavsett musikgenre. Här finns rejält med volymresurser för den som önskar och den påtagliga basen imponerar särskilt. Även på ganska låga volymer kan vi känna "uuntset" från det lägre registret även om vi placerar högtalaren i ett annat rum. Ibland blir det nästan för mycket tryck i den – tänkvärt om du har känsliga grannar.

Cylinderformen till trots känns ljudet väldigt framåtriktat. Om någon passerar högtalaren på ett par decimeters avstånd upplever vi direkt en klar försämring. En fördel för Sonos här kan vara den egna Trueplay-funktionen som justerar ljudbilden efter den omgivande miljön, något som Citation 200 saknar en egen variant på.

Hårdvarumässigt pumpar Citation 200 ljud med hjälp av ett diskantelement på 25 millimeter och ett baselement på 120 mm. Med wifi-anslutning får vi hd-kvalitet på ljudet och på språng får vi nöja oss med en lite äldre version (4.2) av bluetooth. Den angivna batteritiden om 8 timmar är inte speciellt generös i sammanhanget, men vi klarar utan problem att skvala lågmäld musik på batteridrift under en arbetsdag. 

Citation 200

Slutligen finns också stöd för stereokoppling med ytterligare en Citation 200-högtalare. För drygt 8 000 kronor blir det en dyr historia där du säkert kan komma undan billigare med en "osmart" stereolösning. Eller köpa tre stereopar av Googles nya Nest Audio-högtalare. Citation 200 står dock bra för sig själv och fyller ett medelstort vardagsrum med sköna toner utan större problem.

Harman Kardon Citation 200 tar en viktig roll i tillverkarens produktekosystem och passar lika bra i vardagsrummet som ute på altanen eller som följeslagare på en utflykt. Flexibiliteten i kombination med bra ljudprestanda och de fördelar en smart högtalare bjuder på gör Citation 200 till ett klart intressant alternativ bland konkurrenterna. 

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: Citation 200
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Harman Kardon
Typ: Portabel, smart bluetooth/wifi-högtalare
Vikt: 2,85 kg
Mått: 178 x 219 x 172 mm (nedfällt handtag)
Trådlöst: 802,11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz) wifi, bluetooth 4.2, inbyggd Chromecast, Apple Airplay 2.
Högtalare: 25 mm diskantelement, 120 mm baselement
Effekt: 50W
Kompatibla ljudformat: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC, Opus
Mikrofoner: Okänt
Operativsystem: Android, IOS (Google Home-appen).
Rek. pris: 3 999 kronor
Pris: 3 990 kronor hos MediaMarkt

Betyg: 4 av 5