Nästa generation är runt hörnet och vi har därmed kommit till vad som borde vara det sista Fifa-spelet som skapats med nuvarande spelkonsoler som grund. Det, om något, märks i Fifa 21. Det känns nämligen som ändhållplatsen för vad EA kan åstadkomma med dagens konsoler. Innan de börjar smeta in epiteter som “Legacy Edition” nästkommande år, vill säga.
Omdöme
Positivt
- Tekniskt fulländat på dagens konsoler
- Snabbare och smidigare gameplay
- Volta är bättre än någonsin
Negativt
- Brister vad gäller riktiga innovationer
- Vi saknar The Journey-läget
- Juventus heter fortfarande Piemonte Calcio

Förbättrat finlir
Lyckligtvis finner vi mer än grafiska nyheter i Fifa 21. Några gör dessutom gameplayen betydligt smidigare än i föregångaren. Bland dessa finns de nya dribblingarna, där vi genom att hålla inne RB-knappen kan lura och finta förbi försvarare. Givetvis påverkas funktionen av den enskilde spelarens rankning. Testar vi med en låglevlad spelare från en mindre känd liga blir resultatet därefter. Men det ser åtminstone fint ut för de som är rankade över 80.

Karriärläget har i sin tur fått sig en rad efterlängtade uppdateringar. Vi har numera ännu större kontroll över vårt team, som att planera träningar mer fritt och såklart delta i dessa. Dessutom har vi ett mer flexibelt simulationssystem där vi kan hoppa in och ur matcher mer sporadiskt. Blir vår egen karaktär utbytt kan vi alltså välja att fortsätta simulera resten.

Det finns ännu fler inställningar att nörda in sig i, men en annan fråga kvarstår: Varför får vi inte en ny version av The Journey? Det filminspirerande läget som avslutades i och med Fifa 19 var trots allt mer engagerande än de nya, förvisso välutvecklade, Football Manager-liknande funktionerna (enligt undertecknad, då).
Debuten
En förklaring är kanske att Alex Hunters ytterst fiktiva story förmodligen passar bättre i det mer casualinriktade Volta-läget. Streetfotbollen, en variant av de urgamla Fifa Street-spelen, bjuder nämligen på ett eget storyläge i form av “The Debut”. Det andra i sitt slag ska tilläggas. Vi skapar en egen karaktär här med och sätter ihop vårt alldeles egna lag, för att sedan ta oss an olika mästerskap världen runt.

Den bakomliggande storyn är inte lika storslagen som The Journey, men bjuder ändå på ett lättsamt alternativ till det “vanliga” karriärläget. Som exempel på kontrasten mellan lägena, åtminstone vad gäller seriositet, inleder vi Volta genom en trickuppvisning tillsammans med den Brasilianske fotbollslegendaren Kaká, som för stunden är klädd i casual kostymutstyrsel. Där och då känns det så långt ifrån Champions League vi kan komma.
Fifa Street 22, någon?
Hittills är det uppenbart att Volta är det mer flashiga läget. Utöver att spela på färgglada arenor och rekrytera nya spelare kan vi också låsa upp nya kläder för samtliga i vårt lag. Detta sker genom ett Fortnite-liknande upplägg där vissa uppdrag låser upp vissa belöningar, som i sin tur består av olika typer av utstyrslar. Vi uppskattar att få sätta en alldeles egen prägel på laget, och extra kul är vetskapen om att det kommer att dyka upp som motståndare i andra Volta-spelares turneringar. Och vice versa.

Det märks också att Volta alltmer växer till ett eget spel, och kanske är det dags för EA att återigen sära på fotbollen och streetfotbollen. Båda tilltalar ju delvis olika målgrupper, och genom att anamma ett vartannat år-system á la Call of Duty kan Fifa måhända utvecklas till nästa nivå ännu snabbare. En tvåårig utvecklingscykel skulle framför allt gynna “vanliga” Fifa, och om huvudkonkurrenten Konami kan pausa sitt Pro Evolution Soccer så kan nog EA också.
Vänta på nästa generation
Här och nu är Fifa 21 fortfarande herren på täppan, om än i brist på riktig konkurrens. De nya fintarna gör gameplay mer rappt och manager-inslagen är alla entusiasters dröm. Grafiskt har serien också nått kulmen, åtminstone på dagens konsoler. Är du ett stort fan av sporten kommer du förmodligen ändå köpa spelet. Men om du är ute efter något helt nytt bör du kanske vänta in den kommande Xbox Series X- och Playstation 5-uppdateringen av spelet istället.
Fifa 21
Testat: Oktober 2020
Genre: Sport
Utvecklare: Electronic Arts
Utgivare: Electronic Arts
Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC, Stadia, Switch (Legacy), Xbox Series X/S (senare), Playstation 5 (senare)
Testat på: Xbox One X
Pris: Xbox One: 499 kronor hos NetonNet.
PS4: 479 kronor hos Prisjakt.
Nintendo Switch: 449 kronor hos Prisjakt.
PC: 393 kronor hos Prisjakt.

FIFA 21 (PS4) Pris vid test: 479 kr.
