2022-10-26: Artikeln uppdaterad med test av Elechomes Ultrasonic Humidifier 6L Hot and Cold Mist

Vintertid när du kör dina elradiatorer för full är det väldigt vanligt att luften blir på tok för torr hemma. Inomhus bör luftfuktigheten ligga mellan 40-60 procent och så här års är det inte ovanligt att den kryper nedåt 20 procent eller lägre.

Testade luftfuktare

Det här påverkar dig på flera sätt, bland annat kan du få problem med luftvägarna och med slemhinnorna. Med en luftfuktare kan du enkelt få upp luftfuktigheten hemma – vi har testat ett gäng billiga modeller för olika rumsstorlekar.

Elechomes Ultrasonic 6L Hot and Cold Mist: Kraftfull ångeffekt, kass sensor

Elechomes Ultrasonic
 

Elechomes Ultrasonic är en kompakt och, om ni frågar oss, en riktigt väldesignad pjäs. På frontens kontrollpanel finns en led-display samt totalt sex touchkänsliga knappar med vilka du styr enhetens olika funktioner: Start/stop, timerfunktion (1-12 timmar), sovläge (led-displayen stängs av), ställbar intensitet för ångfunktionen, önskad luftfuktighet (30 – 90 procent) samt huruvida ångan ska hettas upp eller inte. Samtliga funktioner kan även styras från den medföljande fjärrkontrollen.

Den stora led-displayen visar växelvis aktuell luftfuktighet, om värmeelementen är aktiverade, ångfunktionens styrka samt den inställda, föredragna luftfuktigheten i rummet. När denna sedan uppnås stänger maskinen av sig själv för att sedan återuppta arbetet så fort den inställda målgränsen underskrids.

Elechomes Ultrasonic
Luftfuktighetssensorn lever sitt eget liv ...

Vattentanken rymmer hela sex liter vilket är tillräckligt för upp till 60 timmars kontinuerlig drift, riktigt bra! Däremot behöver du lossa på tanken, vända på den och skruva av locket på undersidan varje gång den ska fyllas på. Inte hela världen kanske, men tar ändå ett par minuter i anspråk av din tid.

På enhetens ena sida finns en ”aromaterapi-box” i vilken du kan droppa i lite av favoritparfymen eller doftolja som sedan sprids i rummet.

Elechomes Ultrasonic
"Hot steam-läget" gör varken till eller från, förutom att dra mer ström.

Som produktnamnet antyder ska Elechomes Ultrasonic kunna levererar både kall och varm ånga, något som ska tas med en nypa salt. Tillverkaren påstår att "hot steam-läget är perfekt för extra värme på vintern” men med full värmeeffekt blir ångan på sin höjd ljummen, och då precis vid munstycket.

En annan sak vi ställer oss tveksamma till är den inbyggda fuktighetssensorn, det vill säga den som styr huruvida maskinen ska aktiveras eller inte. Den verkar inte vara den mest pålitliga. Vissa tillfällen registrerar och visar den ett betydligt högre värde än det faktiska, vilket innebär att luftfuktaren stänger av sig, även om önskad luftfuktighet inte är uppnådd. När vi kontrollerar vid andra tillfällen visar den helt plöstligt rätt värde. Sensorn verkar således vísa rätt luftfuktighet vid vissa tillfällen, fel vid andra…

Betyg 3 av 5

Omdöme

Vill du få upp luftfuktigheten och gillar den visuella effekten med sprutande ånga är Elechomes Ultrasonic en prisvärd modell. Stor vattentank och möjligheten att tillsätta doft hamnar på plussidan. Den uppenbart felkalibrerade luftfuktighetssensorn är lynnig, räkna således inte med någon tillförlitlighet när det gäller automatisering eller jämt flöde av vattenånga.
plus
 • Stor vattentank
 • Doft kan adderas
 • Visuellt häftig ångeffekt

minus
 • Luftfuktssensorn är inte alltid tillförlitlig
 • "Värmefunktionen" är meningslös

Specifikationer

Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Elechomes
Pris: Kostar 766 kronor hos Amazon Sverige
 Fukteffekt (enligt tillverkaren): Upp till 550ml/h
Vattenbehållare: 6 liter
Aromoljor: Ja
Filter: Ja, kalkfilter
Belysning: led-display

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


 

Arendo Aroma Diffuser LED: Utseende före funktion

Test luftfuktare

Den här luftfuktaren har som namnet antyder inbyggd led-belysning och du köper inte Arendo Arome Diffuser Led bara för att öka luftfuktigheten hemma. Designen är väldigt säregen och benämns av tillverkaren som "Trä-glasdesign", men som snarare ska utläsas fejkträ-plast. Belysningen kan ställas in eller pulsera och skifta mellan sju färger och den är riktigt läcker. Och du kan använda doftoljor i den.

Är den då den perfekta feelgood-fuktaren som kan öka ditt välbefinnande? Njae, det löser nog inte endast den här lampan även om den absolut gör jobbet den lovar – när det gäller luftfuktning och belysning.

Att fylla behållaren med vatten är dock onödigt krångligt då du behöver lyfta toppen och sedan öppna ytterligare en lucka i den underliggande konen. Då får du hälla i knappt fyra deciliter vatten, men eftersom du gör det i själva basenheten som du ju har inkopplad till en strömkälla får du hämta vatten och hälla i istället för att ta med dig en tank att fylla under kranen. Visst, små detaljer, men eftersom maskinen tömmer behållaren på en dag blir det många påfyllningar. Du kan dock sätta en timer om du vill stänga av maskinen efter några timmar.

Du styr luftfuktaren med två knappar, en för belysningen och en för luftfuktningsfunktionen. 25 ml/h är ganska blygsamt och så blir också effekten. Vi hade svårt att få upp luftfuktigheten till vettig nivå ens i små rum på 9-10 kvadratmeter med Arendos apparat. Men visst är den läcker och med lite olja i kan du skapa härlig men lite fejkad mystik hemma. Lite synd att den porlar lite och inte är helt ljudlös, det gör att den går bort i sovrummet.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

En snygg men väldigt plastig luftfuktare som ger blygsam effekt för luften men som å andra sidan lyser läckert i mörkret. Om luftkvalitet är din prioritet bör du dock satsa på en annan modell.
plus
 • Ljuseffekterna
 • Snygg (på avstånd)
minus
 • Blygsam effekt
 • Porlar
 • Knölig att fylla på

Specifikationer

Testad: Januari 2022
Tillverkare: Arendo
Pris: 323 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 25 ml/h
Vattenbehållare: 0,38 liter
Aromoljor: Ja
Filter: Nej
Belysning: Ja, led

Betyg 2,5 av 5
Betyg 2,5 av 5

Beurer LB 37: Snygg och diskret för stora rum

Test luftfuktare

Den här maskinen smälter in i vilket modernt vardagsrum som helst med sin vita rena och diskreta design. Tanken som rymmer två liter vatten är placerad på ovansidan och du lyfter enkelt av den när du fyller upp med vatten. Skruva sedan fast locket ordentligt – sedan är det bara att vända tanken och lägga den tillrätta och trycka igång maskinen med en knapp. Enklare än så här blir det knappast.
 

M3 rekommenderar

Till skillnad från många luftfuktare går Beurer LB 37 näst intill ljudlöst. I nattläget hör du den inte alls hur mycket du än försöker lyssna efter den. Samtidigt pumpar den ut ånga i rasande takt. Det här är en maskin som fixar stora rum, maxkapacitet är 200 ml/h och det känns som att vi ständigt behöver fylla upp den stora tanken.

I ett litet sovrum på 10 kvadratmeter får du snabbt Amazonaskänsla medan du relativt enkelt får upp luftfuktigheten från 20 till 35-40 procent i ett vardagsrum på 30 kvadratmeter, även om det står "upp till 20 kvadratmeter" på kartongen. Du skiftar enkelt läge (150 eller 200 ml/h samt dag/natt-läge) genom antal tryck på den enda knappen på maskinen.

Beurer LB37 har ingen inbyggt lampa så om du är ute efter en kombinerad luftfuktare och nattlampa är det här inte modellen för dig. Du kan dock använda apparaten med aromoljor om du vill att rummet ska dofta gott, något som en del maskiner inte är avsedda för. Om du har hårt vatten där du bor rekommenderas ett filter som finns att köpa separat.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt snygg och trevlig luftfuktare av god kvalitet som gör jobbet i större rum och som gör det helt ljudlöst. Rekommenderas!
plus
 • Snygg
 • Bra kapacitet
 • Ljudlös
minus
 • Ett lägre läge än 150 ml/h hade varit bra

Specifikationer

Testad: Januari 2022
Tillverkare: Beurer
Pris: Kostar 539 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 200 ml/h
Vattenbehållare: 2 liter
Aromoljor: Ja
Filter: Tillval
Belysning: Nej

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Claes Ohlsson Doftspridare och luftfuktare – billig, diskret och klen

Luftfuktare

Vi gillar den här typen av små diskreta apparater som smälter in i rummet. Den här modellen heter Doftspridare och luftfuktare och säljs för strax under 300 kronor på Clas Ohlson, och som namnet antyder kan du använda den till aromatiska oljor förutom att höja luftfuktigheten i rummet. Men hur bra funkar den i praktiken?

Du lossar enkelt locket och fyller behållaren med vatten. Luftfuktaren rymmer inte mycket, endast en deciliter vatten, och när vi startar upp den ser vi endast en mycket svag strimma ånga från den. Här kan du också välja att droppa i ett par droppar doftolja. Och det här är egentligen enda meningen med den här prylen i våra ögon.

Luftfuktare

Vi testar Clas Ohlsons luftfukare i ett sovrum på 12 kvadratmeter och efter en hel natt igång märker vi ytterst lite skillnad i faktisk luftfuktighet. Mätaren går från 22 procent till 25 procent, fortfarande en bit över hälsosamt inomhusklimat. Och att behållaren fortfarande är halvfull på morgonen bekräftar att effekten är väldigt liten. Men visst doftar det gott när vi droppar i lite "Beach Roses"-olja.

Apparaten har en timerfunktion för avstängning efter 30, 60, 90 eller 120 minuter. Alternativt stänger den av sig själv när vattnet är slut. Vilket tar omkring 36 timmar. Bra funktion för doften, men knappast något du vill använda för att rummet blir för fuktigt. Lite synd också att den inte har inbyggd lampa.

Betyg 1,5 av 5

Omdöme

En liten och diskret, men också väldigt klen luftfuktare. För att höja fuktigheten och doften på gästtoan funkar den, men till sovrummet finns bättre modeller.
plus
 • Liten och diskret
 • Fungerar med oljor
minus
 • Klen luftfuktning
 • Låter den del
 • Ingen inbyggd lampa

Specifikationer

Testad: Februari 2022
Produkt: Doftspridare och luftfuktare
Pris: Kostar 299 kr hos Clas Ohlson
Fukteffekt: Upp till 50 ml/h
Vattenbehållare: 0,5 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Ja, 2 extra ingår
Belysning: Ja

Betyg 1,5 av 5
Betyg 1,5 av 5


 


Medisana UHW: Hög effekt men gräsligt utseende

Medisana UHW

Det här är en luftfuktare för dig som vill få upp luftkvaliteten ordentligt i stora rum. Tanken rymmer hela 4,2 liter. Men den som designat åbäket borde få sparken. Maskinen är inte bara gräsligt ful, den är samtidigt extremt plastig. Den både ser ut och känns som en dåligt konstruerad leksakshjälm.

Luftfuktareffekten i Medisana UHW kan ställas in steglöst och utöver den har den inbyggd lampa. Men vem vill lysa upp den här gräsliga historien så att den syns? Effekten är det dock inget fel på, den pumpar ut vattenånga så att vi blir oroliga för vattenskada på golvet under den. Den gör det dock inte ljudlöst, det porlar hela tiden i maskinen vilket gör att den går bort om du är känslig för ljud.

Att fylla tanken är enkelt; du lyfter loss den, skruvar upp locket och häller i vatten. Sedan när du förslutit tätningen vänder du den bara upp och ned och sätter tillbaka den i maskinen. Max fukteffekt är 300 ml/h vilket räcker till stora rum och här märker vi absolut skillnad på fuktmätaren. Vardagsrummet på 30 kvadrat är inga problem att få upp till 40 procent luftfuktighet på några timmar.

Här finns inbyggd "nattlampa" i form av blått upplyst reglage. Varken snyggt eller effektivt.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Vill du bara få upp luftfuktigheten får du mycket effekt för pengarna med den här maskinen, men kvalitetskänslan är riktigt låg och den är ful som stryk. Inte en maskin vi rekommenderar.
plus
 • Hög fukteffekt
 • Stor tank
minus
 • Ful
 • Plastig
 • Porlar

Specifikationer

Testad: Januari 2022
Tillverkare: Medisana
Pris: Kostar 690 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 300 ml/h
Vattenbehållare: 4,2 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Nej
Belysning: Ja, (vred)

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5

Philips 3000-serie: Kvalitetsmaskin från Philips 

Philips 3000

Nämner man Philips brukar det vara synonymt med hög kvalitet, så även här. 3000-serien ståtar med en riktigt lyckad design där den digitala displayen med touch-knappar på enhetens ovansida sticker ut mest – i positiv bemärkelse. Centralt visas aktuell luftfuktighet i realtid och knapparna används för att ställa in önskat effektläge (1–3, sleep samt auto), använda timerfunktionen samt önskad luftfuktighet.

M3 rekommenderar

I autoläget övervakas och justeras flödet automatiskt för att hålla luftfuktigheten på önskad nivå (från 40 till 60 procents luftfuktighet) och du får en notis genom att en röd lampa lyser när det behövs fyllas på i tanken. Skulle vattnet ta slut helt stängs enheten av automatiskt.

Philips 3000 är onekligen lätthanterlig, men det finns ett per grejer att tänka på innan den är redo för att fukta luften. Det medföljande luftfuktningsfiltret måste läggas i blöt i en halvtimme innan det används för första gången och en gång i veckan ska det även rengöras, vilket tar runt en timme. Efter sex månader är filtret förbrukat och ska då ersättas med ett nytt. Vi får i knappt tre liter vatten i tanken vilket i vårt fall (på vintern och en initial luftfuktighet runt 30 procent) räcker mellan två och tre dagar innan vi behöver fylla på.

Philips 3000

Arbetsgången är relativt högljudd, i alla fall när vi kör i autoläget. Så snart luftfuktigheten fallen en bit under det önskade drar den i gång rejält. Så ska den användas i sovrummet gäller det att komma ihåg att ställa den i nattläget. Då hörs den inte alls och samtliga lysdioder släcks ner.

Det här är en maskin som fixar rum upp till 45 kvadratmeter och maxkapacitet är hela 300 ml/h. Tekniken som används kallas Nanocloud vilken skapar en fin dimma som är osynlig för ögat och som även ska vara extremt svår för bakterier eller smuts att fästa vid.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

En kvalitetsmaskin som inte enbart ser bra och avancerad ut – den klarar av riktigt stora rum och den gör det utan svårigheter! Visst kan det kännas bökigt att behöva rengöra och byta ut filtret med jämna mellanrum, men resultatet är bra och det är det viktiga.
plus
 • Snygg design 
 • Effektiv luftfuktning
 • Relativt stor tank
minus
 • Relativt dyr 
 • Filtret måste rengöras med mellanrum ...
 • ... samt ersättas efter 6 månader

Specifikationer

Testad: Januari 2022
Tillverkare: Philips 
Pris: Kostar 1 579 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 300 ml/h
Vattenbehållare: 2,6 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Ja
Belysning: Nej

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5


Vintoney Luftfuktare 500 ml: Minifuktare som imponerar

Test luftfuktare

Den här lilla krabaten är en intressant sak som är oroväckande billig. Men när vi packar upp den och fyller den lilla tanken på 500 ml är vi positivt överraskade. Kvalitetskänslan är hög och konstruktionen smart, men då den drivs av en usb-anslutning (endast sladd medföljer) blir vi skeptiska till om den ska klara att fukta rummet.

Vitnoneys luftfuktare har inbyggd belysning och som så många andra modeller i det här segmentet har apparaten endast en knapp på höljet. Genom att hålla in knappen cirka två sekunder, en eller flera gånger, styr du lampan. Kortare tryck styr luftfuktarfunktionen. Den senare har två lägen, ett konstant på och ett där det puffas ut ånga med några sekunders mellanrum. Läckert! Lampan kan vara på, av eller pulsera snyggt (vitt).

Informationen på Amazon antydde att luftfuktaren skulle vara batteridriven, men vi lyckas i alla fall aldrig starta den utan att ha usb-kabeln inkopplad.

Hur bra gör den då jobbet med att höja luftfuktigheten? Jo, riktigt bra, i små rum. 50 ml/h (maxläget) är inte jättemycket, men i ett sovrum på 10 kvadratmeter gör det faktiskt märkbar skillnad. Under några nätter fick vi upp luftfuktigheten från 21-22 procent till över 35 procent i rummet vilket är bra.

I ett större rum blir det dock väldigt marginell effekt. Vi får ut 10-16 timmars drift på en full tank beroende på läge och två extra filter medföljer. Tillverkaren rekommenderar inte att du använder doftoljor i den.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Men med tanke på priset är det inte mycket att fundera på, en perfekt liten luftfuktare med inbyggd nattlampa till sovrummet helt enkelt.
plus
 • Perfekt till små rum
 • Ljudlös
 • Billig
 • Inbyggd lampa
minus
 • Fixar inte doftoljor

Specifikationer

Testad: Januari 2022
Tillverkare: Vitnoney
PrisKostar 250 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 50 ml/h
Vattenbehållare: 0,5 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Ja, 2 extra ingår
Belysning: Ja

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5Xiaomi Smartmi Evaporative Humidifier 2: Snygg, användarvänlig och uppkopplad

Smartme Evaporative Humidifier 2

Smartmi fortsätter att lansera nya smarta produkter för hemmet och givetvis vill tillverkaren vara med och slåss om marknadsandelar, även i det här segmentet. Och av de luftfuktare vi hittills testat är den här utan tvekan den mest avancerade.

Designen lämnar lite att önska och den till färgen gräddvita enheten pryder vilket stilfullt hem som helst. Samt – den på fronten placerade displayen skvallrar om att Smartme Evaporative Humidifier 2 tillhör skaran av mer avancerade luftfuktare.

Installationen är busenkel, via appen (Mi Home/Xiaomi Home) är det bara att följa anvisningarna och allt är klart inom någon minut. Displayen har två touchknappar för effektläge respektive skärmens ljusstyrka, här visas även aktuell luftfuktighet, nuvarande effektläge samt vattennivån i den fyra liter stora tanken.

Evaporative Humidifier 2

Påfyllning sker antingen genom att avlägsna tanken från huvudenheten och ta med den till närmaste vattenkälla eller genom att hälla vattnet direkt ner i maskinen, genom ett galler på enhetens ovansida, och då utan att du behöver stänga av maskinen. Smidigt!

I tanken finns en förångningsenhet som under drift roterar långsamt och i kombination med den inbyggda fläkten skapar en fin och jämnt fördelat vattenånga. Du behöver med andra ord inte oroa dig för fukt på golvet eller nära placerade möbler.

Rengöring av tanken och förångaren bör enligt rekommendation göras en gång i veckan, ett förehavande som är avklarat på några minuter. Skulle vattennivån hamna under minimumnivå fortsätter enheten att ”torrköra” under åtta timmar, detta för att förhindra att odörer eller bakterietillväxt uppstår. 

Evaporative Humidifier 2

Effektlägena är fyra till antalet, tre manuella och ett så kallat autoläge. Och just autoläget ger oss lite huvudbry då det inte går att ställa in önskad nivå av luftfuktighet som maskinen ska arbeta för att hålla – vare sig i appen eller direkt på enhetens display. Efter dialog med leverantören visar det sig att autoläget har siktet inställt på 70 procents (!) luftfuktighet.

M3 rekommenderar

Men – det går att komma runt detta genom att i appen skapa olika scenarier (IFTTT), exempelvis: ”Om luftfuktigheten hamnar under 40 procent så ska maskinen aktivera högsta effektläget” i kombination med ”Om luftfuktigheten hamnar över 50 procent ska maskinen aktivera lägsta effektläget”. Något omständligt, men å andra sidan ger detta möjlighet att bättre anpassa automationen efter dina personliga önskemål. Men visst hade det varit trevligt att även kunna ställa in ett fast procentmål för autoläget.

Omdöme

En snygg och avancerad luftfuktare som presterar bra med en tunn, osynlig vattenånga. Appen ger en bra överblick och möjliggör fjärrstyrning inklusive automation samt timerfunktion. 


plus

Uppkopplad
Jämn och relativt tyst gång
Enkelt handhavande, inklusive rengöring
Stor tank

minus

Autoläget lämnar en del att önska


Specifikationer

Modell: Evaporative Humidifier 2
Testad: Mars 2022
Tillverkare: Xiaomi Smartmi
Pris: Kostar 1 600 hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 260 ml/h
Vattenbehållare: 4 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Nej
Övrigt: Uppkopplad via wifi, tillhörande app
Belysning: Nej

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5