Testat spel: Mario Kart Live: Home Circuit
Pris: 1 389 kr (Mario Edition) hos Spelbutiken.se.

Det har nu gått en månad sedan vi fick Mario Kart Live: Home Circuit i våra händer. Första intrycken var positiva, men vi befarade att den avancerade leksaken inte skulle hålla i längden. Tidigare “toys to life”-spel hade ju alla en sak gemensamt – nyhetens behag avtog rätt fort. Det enda som ens är aktuellt just nu är Nintendos egna Amiibo, men även där börjar antalet nya figurer sjunka.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Mario Kart Live: Home Circuit är ett tappert försök att återuppliva toys to life-genren. Ar-funktionerna är riktigt imponerande, där varierade miljöer som snölandskap och lavavärldar ger ditt vardagsrum ett helt ny look. Dessvärre är själva grundspelet något begränsat vad gäller karaktärer och upplåsningsbara detaljer. Dessutom är 200cc-läget det enda som motsvarar den fartfyllda känslan från originalet. Det totala priset kan också komma att avskräcka en hel del nyfikna spelare.

Positivt

  • Nyskapande teknik möter Nintendo-charm
  • Enkelt att komma igång
  • Riktigt varierande ar-världar

Negativt

  • Priset
  • Funkar mindre bra i dockat läge
  • Kartongbitarna är något ömtåliga
Lyckligtvis är Nintendos nya AR-baserade Mario Kart-gokarts betydligt mer avancerade än alla de Skylanders- och Lego Dimensions-prylar vi testat genom åren. Den huvudsakliga skillnaden här är just att vi använder leksaksbilen samtidigt som dess digitala version visar en förskönad bild av de banor vi bygger med diverse lådor, leksaker och kartongbitar. På så sätt blir själva “lekdelen” av upplevelsen integrerad in i spelet.
Mario Kart Live: Home Circuit

Stora byggmöjligheter

Precis som vi skrev i våra första intryck av spelet kan vi i stort sett bygga vilka typer av banor vi än önskar. Det finns dock några begränsningar. Inte helt oväntat måste banan gå in en loop, då samma kartongbit agerar både startgrid och mål. Och hade du hoppats att återskapa något av de galnare bergsracen, som DK Mountain, kan du sluta spela redan nu. Mario Kart Live: Home Circuit är främst skapat för regelrätta race, på plana banor. Det betyder dock inte att det är helt omöjligt att vrida på reglerna.

Mario Kart Live: Home Circuit

Det första större bygget vi gav oss på tog våra bilar tvärs över olika rum, där det enda hindret var listerna vid dörröppningarna. Höll vi någorlunda hög hastighet kunde vi forcera bilarna att köra över. Men då vi gärna ville ha fungerande bilar framöver testade vi att lägga ut platta kartongbitar ovanför listerna. Helt plötsligt gled våra bilar över dessa, vilket också ledde till smidigare race utan högljudda krockar.

Mario Kart Live: Home Circuit
Foto: Raphael Cano Felix

Andra mer lättöverkomliga hinder var olika typer av kablar och mattor. Det senare visade sig dessutom skapa en sorts offroadkänsla som märktes på både leksaksbilen samt den skakande bilden som strömmades vidare till vår Switch. Det kan också vara värt att testköra dessa fysiska hinder ett par gånger för att försäkra sig om att de verkligen går att köra över. Inget är så irriterande som att lyckas fastna mitt i ett pågående race.

Flyter på bäst i bärbart läge

Desto jobbigare blir det om din Switch tappar delar av eller hela uppkopplingen med din gokart. Detta skedde främst i stationärt läge och då särskilt i byggen som sträckte sig över olika rum. En av våra väggar resulterade alltid i ett temporärt tapp av signal. Och det räckte med ett par sekunders fördröjning, sedan var samtliga ai-motståndare förbi oss medan vi fumlade runt utanför banan.

Mario Kart Live: Home Circuit
Foto: Raphael Cano Felix

En kompromiss är då att spela i bärbart läge och placera sig “i mitten” (eller så nära du kommer). Det hela går förstås emot Switch-formatets filosofi. Men i detta fall, där gokarten och konsolen är sammanlänkade via wifi, har vi överseende med begränsningen. Och lyckligtvis har vi inte märkt av några störningar i spelets flerspelarläge, där varje bil är parad med varsin Switch-enhet.

200cc gör skillnad

Till skillnad mot “vanliga” Mario Kart känns ar-versionen dock något långsammare. Åtminstone inledningsvis när vi enbart har tillgång till 50cc, 100cc och 150cc i motorklasser. Det förstnämnda är inte underhållande alls, utan bör mest användas för att bekanta sig med spelets kamerabaserade gameplay. De två andra känns bättre för en kort stund, fram tills vi bemästrar styrningen och lärt oss ai-motståndarnas mönster.

Mario Kart Live: Home Circuit

Istället visar det sig att 200cc, kaosläget i andra Mario Kart-spel, är det riktiga sättet att spela Mario Kart Live: Home Circuit på. Åtminstone om du vill ha en rejäl utmaning, eller bara vill skapa fartfyllda race mellan två gokarts. I början lär du garanterat att krocka in i olika möbler. Och du kommer att få anpassa om dina banor med något längre raksträckor. Det enda som är synd är att läget inte är upplåst från början, och därmed lär en del hinna tröttna innan de fått tillgång till det roligaste läget.

Nyskapande men dyrt

Så var det dags att ta itu med elefanten i rummet – priset för hela kalaset. När allt kommer till kritan går en enstaka Mario- eller Luigi-gokart på dryga 1500 kronor. Med en bil kan du enbart tävla mot datorstyrda motståndare. I dagsläget är det enbart Koopaungarna som finns tillgängliga, och dessa dyker upp i den digitala versionen av din bana. Du interagerar med de precis som vanligt, men av förklarliga skäl påverkas inte de av dina eventuella, fysiska hinder på banan.

Mario Kart Live: Home Circuit

För en mer jämn match måste vi således spela med minst två gokarts, synkade till varsin Nintendo Switch-enhet. För gemene man som inte har mer än en konsol blir det därmed ett dyrt projekt. Särskilt när en Switch med Mario Kart 8 DX går för en bråkdel av beloppet. Om Mario Kart Live: Home Circuit varit lika varierat och innehållsrikt vore ett övervägande på plats. Men i dagsläget finns det alldeles för lite att låsa upp, och att bygga om en ny bana inför varje race blir något tradigt i längden.

Mario Kart Live: Home Circuit

Sett som en innovation i sig kan vi dock inget annat än att lyfta av hatten för Nintendo. När de andra konsolerna satsar på superavancerade specifikationer överraskar den japanska speljätten med en underhållande fusion mellan spel och leksaker. Och det finns verkligen hopp inför en eventuell uppföljare. Allt som behövs är en kart som klarar av fler underlag än nuvarande modell och fler saker att låsa upp. Samt en rejäl prissänkning.


Mario Kart Live: Home Circuit

Testat: Oktober/november 2020
Genre: Racing/Toys to life
Utvecklare: Nintendo/Velan Studios
Utgivare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch
Anslutningar: Usb-c
Batteritid: Mellan 2-3 timmar
Pris: 1 348 kronor hos CDON

Betyg: 3 av 5