Testat spel: Immortals: Fenyx Rising
Pris: PS5: 598 kronor hos Coolshop.se. Switch: 579 kronor hos Proshop.se. PS4: Från 499 kr hos Prisjakt. Xbox Series X: Från 599 kr hos Prisjakt. Xbox One: 429 kronor hos Prisjakt. PC: Från 357 kronor hos Prisjakt.

Assassin’s Creed Odyssey-studions nya äventyr Immortals: Fenyx Rising är en udda fågel. Vid en första anblick kan det se ut som en billig mobilspelskopia av den moderna klassikern Zelda: Breath of the Wild, med grovhuggen design, kluddiga menyer, påklistrad humor och tveksamma mikrotransaktioner. Men likt fågeln med nästan samma namn reser sig spelet snabbt ur den negativa askan. Sällan har vårt första intryck varit så fel och ändrats så snabbt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett snarkframkallande namn och tveksam design gör Immortal Fenyx Rising det inte lätt för sig. Starten är också svajig, men en halvtimme senare är vi fast – och många timmar senare har vi ännu roligare. Upptäckarglädjen är enorm och fantasifulla pussel varvas med kluriga utmaningar och utmanande strider. Visst är äventyret väl spretigt och ofokuserat, men när spelglädjen är på topp spelar det inte så stor roll.

Positivt

  • Lagom stor värld fylld med spännande hemligheter
  • Avslappande och beroendeframkallande gameplay
  • Speciella utmaningsbanor sätter din skicklighet på prov

Negativt

  • Striderna och fiendevariationen kunde ha varit bättre
  • Ubisofts öppen värld-upplägg och alla tillhörande ikoner
  • Vi är inte helt förtjusta i den grafiska stilen

Flyg dit vinden bär dig

Immortals: Fenyx Rising inleds med en prolog där vi sakta men säkert hittar de vapen och egenskaper som den egenskapade halvguden till huvudperson förtjänar. Vi får ett svärd, yxa, pilbåge och ett par sämre begagnade vingar. Allt tuffar på i hygglig takt utan att utmärka sig vare sig positivt eller negativt. En duglig Zelda-klon utan Nintendos magi, helt enkelt.

Fenyx Rising färgsprakande värld
M3 rekommenderar

Men som sagt, det är ett intryck som snart får stå på skam. När prologen är avslutad ställs vi inför en stor öppen och färgglad värld, där det är upp till spelaren att bestämma vad som ska göras härnäst. Det finns en röd tråd att följa för den som vill nysta upp berättelsen, en berättelse som kretsar kring en humorfylld tolkning av de gamla grekiska gudarna och deras bravader.

Problemet är att så fort vi kliver in i den vackra världen får vi koncentrationsförmågan hos en treåring. En någorlunda kort promenad till nästa huvuduppdrag slutar gång på gång med en omväg till något glittrade en bit bort. Men det är också där vi hittar äventyrets storhet – den färgsprakande världen som skriker om att bli utforskad.

Fenyx Rising mellansekvens

Samlarmani på rätt sätt

Att i stort sett varje liten omväg leder till någon form av belöning gör att den extra promenaden aldrig känns meningslös, snarare tvärtom. Ute i världen stöter vi på fiender att besegra, pussel att lösa och utmaningar att bemästra. Här och var finns också en sorts revor i marken som leder till extra kluriga områden där hinderbanor blandas med pussel – och extra fina priser som väntar i slutet.

Belöningarna består av allt ifrån frukter och bär till vapen och ädelstenar av olika slag. Dessa används för att skapa magiska drycker eller göra vapen och rustningar starkare. Mer sällsynta belöningar används för att permanent förbättra till exempel uthålligheten och hälsan. Eftersom spelet saknar ett regelrätt nivåsystem är det just samlandet och uppgraderingarna som gör huvudpersonen starkare – ett system som fungerar oväntat bra.

Ett smart inslag är att det räcker med att uppgradera ”hjälm” eller ”svärd” för att samtliga vapen i den kategorin ska förbättras. På så sätt tar det aldrig emot att växla mellan vapen och rustningar med specialstyrkor som passar bäst för att tackla det som väntar på det sätt vi vill.

Fenyx Rysing smyga förbi monster

David mot Goliat

Just striderna fungerar bra, även om det finns starkare och svagare punkter. Grunden känns igen från mycket annat: lätta snabba slag, hårda långsamma slag – och kombinera dessa för flashiga attackkombinationer. Det går också att göra skada på avstånd med en pilbåge, men den bör mest användas i undantagsfall.

Det positiva är att striderna flyter på i ett raskt och underhållande tempo; de är lättkontrollerade, snygga och roliga. Vi gillar också möjligheten att med speciella mynt låsa upp nya attacker och rörelser, tillskott som faktiskt påverkar attackrepetoaren märkbart. Vi hade dock önskat lite mer kraft och känsla i slagen.

Den enda biten som inte är helt godkänd i striderna – och även Immortals: Fenyx Rising största svaghet – är avsaknaden av fiendevariation. Vi möter björnar, gamar, demoner, sjöormar och cykloper, och senare björnar, gamar, demoner, sjöormar och cykloper i andra färger. De nya bestarna må ha mer hälsa och slår hårdare, men själva attackerna är desamma. När allt annat är så varierat och fantasifullt är det trist att striderna stagnerar så tidigt.

Rise of Fenyx flyga

Stil framför teknik

En annan punkt som gör oss tudelade är grafiken. Vi älskar den färgsprakande och stiliserade världen och det är en mäktig känsla när vi svävar högt upp i luften, eller klättrar upp på en jättelik staty och spanar ut över horisonten för att upptäcka mängder med spännande platser.

Något vi inte är lika förtjusta i är den grovhuggna grafiken hos både karaktärer, fiender och vissa detaljer i miljöerna. Det märks tydligt att spelet är byggt för att också fungera på Nintendo Switch. Totalt sett är ändå spelet vackert och har en passande stil, men vissa föråldrade detaljer som sticker i ögonen är inte ovanligt.

Rise of Fenyx undervärlden

Årets överraskning?

Immortals: Fenyx Rising må ha årets kanske sämsta titel, men lika svårt som vi har haft att skriva rätt spelnamn i denna text – lika svårt har vi att sluta spela. Det var länge sedan vi tog oss an ett äventyr som ger oss så mycket upptäckarglädje och ren spelglädje. Visst, i slutändan når helheten aldrig upp till Zelda: Breath of the Wilds nivå. Men det är inte långt ifrån.

Immortals: Fenyx Rising

Testat: November 2020
Genre: Äventyr
Utvecklare: Ubisoft Quebec
Utgivare: Ubisoft
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Xbox One, Xbox Series S/X, Switch, Stadia, pc
Testat på: Playstation 5
Pris: PS5: 598 kronor hos Coolshop.se. Switch: 579 kronor hos Proshop.se. PS4: Från 499 kr hos Prisjakt. Xbox Series X: Från 599 kr hos Prisjakt. Xbox One: 429 kronor hos Prisjakt. PC: Från 357 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5