Om du fortfarande inte har koll på Immortals: Fenyx Rising kan det mycket väl bero på att det länge gick under ett annat namn, Gods & Monsters. Trots namnbytet är premissen densamma. Det rör sig om ett äventyrsspel baserat på grekisk mytologi, influerat av Ubisofts egen Assasin’s Creed-serie, men också av Nintendos klassiker The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Och inte bara estetiskt, kommer det att visa sig.

The Assasin’s of the Wild?

Demoversionen vi spelat tar avstamp direkt efter att titanen Typhon bryter sig loss från helvetets portar. Han planerar genast en hämnd mot den allsmäktige Zeus samt resten av världen. Och det är upp till vår egenskapade karaktär att axla manteln som gudarnas utvalda kämpe. Innan vi ens får utforska den färgglada, öppna världen måste vi dock bevisa vår värdighet. Endast då får vi tillgång till de gudakrafter och förmågor som krävs för att klara uppdraget. Låter det bekant?

Immmortals open world

De inledande timmarna är enkla till upplägget, och mest tänkta att skola in oss i kontrollerna. Men också för att ge en känsla över hur vi kan interagera med miljöerna. Vår karaktärs grundrörelser är något “lättare” än vi förväntat oss, och påminner mer om plattformsspel. Det finns dock en bra anledning, då vi förväntas bestiga enorma berg, simma över sjöar och lösa precisionspussel. Och samtidigt passa oss för att inte slösa alltför mycket av uthållighetsmätaren.

Immortals open world

Längre fram får vi till och med klättra uppför det högsta berget där vi spanar efter nya platser att besöka (och samtidigt avtäcka spelkartan), för att sedan göra en djupdykning in i den intilliggande sjön. Givetvis får vi starka deja vu-känslor, men efter ett tag märker vi av Immortals: Fenyx Risings egna kvaliteter. Kvaliteter som vi tror kommer att göra det slutgiltiga spelet till något mer än bara en Zelda-klon.

Snabba strider och häftiga förmågor

Dessa uppenbarar sig när vi väl klarat de inledande uppdragen. Då är vår vapenarsenal större, med både pilbåge, hammare och dolk. Dessutom har vi också låst upp ett par av de gudakrafterna som kan användas i striderna. Precis som i Assasin’s Creed Odyssey är attackarna placerade på r-knapparna, vilket känns ovant i ett mer plattformsorienterat äventyrsspel. Med facit i hand var det dock det bästa alternativet.

Immortals boars

När vi försöker dräpa cykloper, vilda bestar och andra mytologiska väsen räcker det nämligen inte med att stå stilla och massakrera attackknapparna. Istället gäller det att både tajma slagen, välja rätt vapen och samtidigt se upp med fiendernas motattacker. Ibland räcker det inte med en snabb väjning eller perfekt tajmad parering. Vi tvingas då att hoppa mellan olika monster, och känslan påminner starkt om Devil May Cry. Mest för att vi utför den ena spektakulära kombinationen efter den andra.

immortals3.jpg

Vi fick också tillfälle att testa ett segment som utspelade sig längre fram i storyn, där vår hjälte hade låst upp ännu fler förmågor. Närmare bestämt de olika gudaattackerna, döpta efter respektive. Ares sköldar framkallar exempelvis en drös med lanser ur tomma intet, medan Athenas sköld ger oss en rusningsattack som skulle göra självaste Captain America avundsjuk. När vi använde dessa förmågor mot en stark boss kändes det som ett helt annat spel än under de första timmarna.

En titel att se fram emot

I ärlighetens namn måste vi erkänna att vi tidigare varit nära att avfärda Immortals: Fenyx Rising som ännu en kopia på Nintendos mästerverk. Men efter ett par timmar med förhandsversionen är vi övertygade att Ubisofts kommande äventyrsspel ändå har mycket eget att tillföra, trots att det finns likheter mellan de två spelen.

Immortals Fenyx

Och då har vi inte nämnt den skojfriska dialogen mellan och Prometheus och Zeus, som båda agerar berättare respektive kommentator. Eller om hur vi interagerar med andra väsen som inte nödvändigtvis vill oss ont. Det får vi återkomma med i vår kommande recension. Hittills är dock Immortals: Fenyx Rising en trevlig överraskning som förhoppningsvis kan lysa upp den kommande vintern en smula.

Pris: Från 599 kronor hos Prisjakt.

Immortals: Fenyx Rising släpps den 3 december 2020 till Playstation 4, Xbox One, pc, Switch och Stadia

Immortals: Fenyx Rising (PS5)

Bästa pris just nu: 599 kr