Testad produkt: Bose Quiet Comfort Earbud
Pris: Från 2 170 kronor hos Amazon Sverige

När Bose lanserade sina första true wireless-hörlurar, Soundsport Free, låg produktsegmentet fortfarande i sin linda och med dess udda design stack de onekligen ut ur mängden. De hade en till synes klumpig konstruktion med framträdande funktionsknappar men som satt bergfast i örat och främst riktade sig till den mer fysiskt aktiva användaren.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Har du siktet inställt på ett par välsittande och bekväma true wireless-hörlurar som förutom en bra passform och snygg design levererar ljud i toppklass och inte minst en aktiv brusreducering i världsklass kan du sluta leta nu. Bose Quiet Comfort har ett par mindre brister men dessa får i sammanhanget anses vara petitesser. 

Positivt

  • Riktigt bra ljud
  • Segmentets bästa brusreducering
  • Passform
  • Träffsäkra touchkontroller

Negativt

  • Pris
  • Batteritiden imponerar inte (trots laddningsfodral i jätteformat)
  
Det var ett antal år sedan och marknaden har sedan dess fyllts till brädden av nya modeller, och Bose har släppt Quiet Comfort Earbuds som vi testar här samt Sport Earbuds.
Bose QuietComfort Earbuds

Design och konstruktion

M3 rekommenderar

Släktskapet med föregångaren är påtaglig och den udda (tillika karakteristiska) designen går inte att ta miste på. Bortsett från själva elementet, som förs in i örongången, är det en i sammanhanget rejäl del av hörlurarna som sticker ut från örat.

Men till skillnad från vad man kanske kan tro sitter de fast ordentligt och vi kan röra oss obehindrat utan att de tappar sitt grepp, mycket tack vare snäckdesignen som med fixerande mjuka vingar håller dem på plats, och tre par uppsättningar i olika storlekar medföljer. De är IPX4-certifierade (”striltäta”) och står således mot tillräckligt med väta för att kunna tas med i löpspåret även när det regnar.

Bose QuietComfort Earbuds
Bose Quiet Comfort Earbuds är IPX4-klassade

QC Earbuds känns, trots likheterna, emellertid både modernare, nättare och mer tidsenliga än Soundsport Free. Föregångarens fysiska funktionsknappar är historia och har här ersatts av touchkontroller som till en begränsad del även kan anpassas.

Däremot är det tillhörande laddningsfodralet en rejäl plump i protokollet och något av det största vi hittills stött på. Visst, det fungerar att förvara den i en väska eller liknande men att trycka ner det här jättefodralet i jeansfickan är bara att glömma, i alla fall om du vill undvika undrande blickar från omgivningen.

Bose QuietComfort Earbuds
Gigantiskt laddningsfodral (Jabra Active 75t bredvid som referens)

Funktioner och användarupplevelse

Nytt är aktiv brusreducering, något Bose med sina större hörlursmodeller bevisat att man behärskar. Den går att, i den medföljande appen, reglera i styrka från noll till tio varav tre favoritlägen kan sparas och därefter nås direkt via hörlurarna utan att du behöver ta fram telefonen. 

Funktionsmässigt fungerar det riktigt bra. Touchkontrollerna svarar distinkt och snabbt på rörelser. Genom ett dubbeltryck på den högra hörluren pausas/återupptas uppspelningen alternativt svarar på/avslutas samtal. Håll fingret kvar för att aktivera telefonens röstassistent eller avvisa samtal.

Bose QuietComfort Earbuds
Enkel och överskådlig app. Vi saknar emellertid möjlighet att via hörlurarna justera volymen.

Med den vänstra snäckan styrs brusreduceringen och genom två tryck växlar du mellan de tre olika favoritlägena. Ett längre tryck aktiverar den så kallade ”genvägen” som du i appen är begränsad till att välja mellan antingen att byta till nästa låt eller få ett meddelande om aktuell batterinivå. När hörlurarna lanserades fanns en del brister, bland annat gick det inte att justera volymen via touchkontrollerna, detta är åtgårdat med en mjukvaruappdatering.

Prestanda och ljudkvalitet

Räckvidden är inga problem, vi stegar utan problem iväg utan någon som helst tendens till problem med kommunikation mellan hörlurar och uppspelningsenhet och ljudkvaliteten vid telefonsamtal lämnar lite att önska för vare sig användare eller mottagare.

Ljudmässigt presterar QC Earbuds som förväntat – klart, detaljerat och med stor närvaro oavsett musikgenre eller volymstyrka. Ska vi vara petiga hade aningen mer djup och tyngd i basåtergivningen varit att föredra men bortsett från detta ”subjektiva önskemål” låter det sammantaget riktigt bra!

Ett område QC Earbuds däremot briljerar inom är otvivelaktigt aktiv brusreducering. Med funktionen avstängd och full transparens hör vi omgivningen tydligt och behöver inte ta ur hörlurarna för att föra en konversation. När vi sedan aktiverar brusreduceringen i maxat läge, är kontrasten slående. Det blir bokstavligen nästintill knäpptyst. Vi har inte haft möjligheten att testa hörlurarna under en flygresa, men i övrigt – vid trafikerade vägar, på bussen eller tåget, oavsett miljö så elimineras störande brus nästan overkligt effektivt. 

Läs även: Stort test av true wireless-hörlurar

Specifikationer

Modell: Quiet Comfort Earbuds
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Bose
Färg: Svarta eller vita
IP-certifiering: IPX4
Anslutning: Bluetooth 5.1
Ljudcodec: AAC, SBC
Batteritid: upp till 6 timmar + 12 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: ja
Röststyrning: ja, telefonens inbyggda
Aktiv röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningsfodral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 17 gram
Vikt laddningsdosa: 76 gram
Rek pris vid test: 2 999 kronor
Pris: Från 2 170 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5