Nu har Motorolas Moto-serie nått generation nio, men det skedde utan större fanfar. Motorola släppte en G8-modell så sent som i somras, och dessutom Moto G Pro och Moto G Plus 5G mellan G8 och G9, bara för att förvirra oss lite extra. Det är en ständig ström av mobiler och ingen tydlig gräns mellan en generation och en annan.  

Betyg 3 av 5

Omdöme

G9 Plus är en av många kontinuerligt släppta Moto, och det är svårt att hålla isär dem. Denna utmärker sig med extra stort format, vilket lika gärna kan tilltala som avskräcka. Den har inte avgörande prestandalyft jämfört med sin föregångare, och är för övrigt ett ojämnt paket, med några tveksamma aspekter och några lite bättre. Det är svårt att bli exalterad, även om den sammantaget är en helt okej telefon.

Positivt

  • Stor och för det mesta snygg skärm.
  • Goda mellanklassprestanda.
  • Möjlighet till lång batteritd.

Negativt

  • Ojämn kamera.
  • Något mesigt ljud.
  • Stor och tung.

Testad produkt: Moto G9 Plus
Pris: 2 988 kr på CDON.

Moto G9 Plus är en bastant telefon med riktigt stor skärm, stora mått, hög vikt och ett maffigt batteri. Moto-serien har aldrig varit superslimmad, men här är luren lite extra stor – nästan en hel centimeter tjock, och en skärm på hela 6,81 tum utan särskilt tunna skärmkanter runtom. Du behöver stora händer och allt som oftast tvåhandshantering för att effektivt kunna använda den.

Den levereras också insatt i ett medföljande transparent silikonskal, men det kan du troligen klara dig utan då både baksida och ram är i ett helgjutet plaststycke. Framtill är det ett aningen upphöjt, droppformat glas, men med en extra plastram runtom som skyddar lite mot skador om du skulle råka tappa den.

Moto G9 Plus har snyggt metallglänsande yta, men är rätt så plastig att hålla i och den drar också väldigt snabbt åt sig fula fingeravtryck. I alla fall den marinblå modell som ser ut att vara den enda som säljs i Sverige. Baktill är det helt rent så när som på en Motorola-logga och ett kamerahus i ena hörnet.

Moto G9 Plus sida
Fingeravtrycksläsare på sidan har av någon anledning gjort comeback i mobiler i år. Vi vet inte riktigt varför, men har egentligen inget emot det.

Läsare och extraknapp i ett

Fingeravtryckläsaren sitter inte baktill eller i skärmen, utan har förpassats till en avlång på-knapp på sidan. Det verkar vara trend på det just nu, både på billigare mobiler och en del i premiumklass. Och vi kan inte säga att vi ogillar det, det är en för det mesta praktisk placering, och läsaren fungerar bra trots dess lilla yta.

Motorola har även använt den som en bonusknapp. Ett dubbeltapp på ytan kan öppna en snabbmeny med genvägar. Telefonen har också specialknapp på motsatta sidan för Google Assistent. Och som alltid har Motorola en handfull extra gestkontroller, en del som är aktiverade som standard och en handfull extra som kan slås på. Det handlar mestadels inte om pekgester på skärmen utan olika saker som sker vid skakning, vändning av mobilen, och liknande.

Dessa hanteras från en app som kort och gott heter Moto. Det är en av väldigt få egna appar Motorola stoppar i mobilen, och innehåller diverse extra inställnings- och anpassningsmöjligheter av funktioner och gränssnitt. Här hittar vi också en equalizer för ljudet och en handfull andra funktioner. Dessa går också att hitta via vanliga inställningsmenyn. För övrigt får du som alltid från Motorola ett rent Android-gränssnitt och inga onödiga tredjepartsappar.

Moto G9 Plus skärm
Den stora skärmen har 1080p-upplösning, rundade hörn och kamerahål upptill till vänster.  

Ljudet kan behöva denna kontroll, då mono-högtalaren i botten inte direkt imponerar. Den känns ganska klen i både mellanregister och bas. Den levererar egentligen god kvalitet, men med alldeles för tunt ljud. Justerar vi kurvorna manuellt i Moto-appen kan vi få till ett godkänt fylligt ljud, men riktigt bra blir det aldrig.

Väntad prestandahöjning

Prestandan innebär ett litet lyft från förra generationens Moto G8 Plus, men inte någon enorm skillnad. Motorola har här valt en av de beskedligare kretsarna i Qualcomms Snapdragon 700-serie, och om det går en 15-20 procent snabbare nu är inget som direkt märks i vardagen. Bägge är mobiler du kan surfa, mejla, navigera, konsumera media och givetvis ringa med problemfritt, men som inte riktigt räcker till för tyngre appar och spel.

Däremot upptäcker vi en annan typ av släpighet, men i bildskärmen. Den har märkbar rörelseoskärpa i bilden vid snabba svepningar som vi inte brukar se i mobilskärmar. Det är inget stort problem, men ett litet irritationsmoment om vi till exempel scrollar i webbsidor. För övrigt har den annars överlag goda egenskaper.

Den är godkänt ljusstark, även om vi kanske hade hoppats på toppstyrka på upp mot 600 istället för närmre 500 cd/m2 för att på allvar kunna tampas med starkt solljus. Den har respektabel färgmättnad en bit över srgb-standard, samt ett neutralt färgläge som lägger den nära srgb och dessutom levererar fin färgkorrekthet. Du får också hdr10-stöd för lite extra snygg nyansering i video som stödjer det.

Två bra och en sämre kamera

Kamerorna baktill är fyra till antalet, och de får sällskap i den rektangulära kamerapanelen av en extra stor led-blixt. Det är tre kameror du aktivt använder, en 64 megapixel huvudkamera, en 8 megapixels vidvinkel med 118 graders bildupptagning, och en liten makrokamera på 2 megapixlar. Kamera fyra är ytterligare en 2-megapixlare som assisterar huvudkameran med djupseende för bokeh-fotning.

Moto G9 Plus baksida
Det är inte ofta vi ser det nu för tiden, men här är baksida och kanter i samma oavbrutna stycke. 

Vi har inga stora anmärkningar varken positivt eller negativt på kamerorna. De håller bra mellanmobilsklass, med fin skärpa och detaljåtergivning vid fotning i dagsljus med huvudkameran, och den hänger med hyfsat även inomhus och i kvällsljus, även om den då tappar en del i dynamik och inte visar upp mörka delar av bilden från sin bästa sida.

Vidvinkeln ger oss tyvärr rätt så bleka färger, och tappar i detaljering på pixelnivå. Den är i alla fall med sin fasta fokuspunkt väldigt snabb och lätt att använda. Makron är desto roligare. Den kommer ovanligt nära sitt motiv och vi kan ta riktigt detaljerade bilder, även om färgskalan verkare aningen varm. Det går också att filma i makroläge, men då får vi snabbt problem med en vilt hoppande autofokus.

Rymmer mycket energi

Orsaken till mycket av telefonens höga vikt ligger i dess stora batteri på hela 5 000 mAh. Så stort batteri har vi tidigare fått i just Power-modellen av Moto G, så vad Motorola tänker hitta på med kommande förväntade Moto G9 Power ska bli intressant att se. Här är det dock lite av en nödvändighet med ett fett batteri tack vare den stora skärmen, som i ljusstarkt läge slukar mycket energi.

Det märks i våra batterimätningar, där det är stor skillnad på att köra på full ljusstyrka utomhus och att dämpa skärmen, oavsett vad annat vi gör med mobilen. Du kan utan tvekan köra Moto G9 Plus i ett par dygn av medelintensiv användning på en laddning, men vill du ha rejält med ljus räcker den kanske hälften så länge. I vilket fall som helst är den bekvämt snabbladdad med stöd för 30 Watts snabbladdning, och en matchande laddare i lådan.

För precis under 3 000 kronor får du här en hel del telefon för pengarna. Men den har hård konkurrens i form av flera intressanta modeller från främst Samsung och Xiaomi. Ingen av dem har denna telefons jätteskärm, så tilltalar det kan den absolut vara av intresse. Batteritiden är också ett stort plus, så länge du står ut med den extra vikten. 

Specifikationer                           

Produktnamn: Moto G9 Plus
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 730G
Processor: 2st Kryo 470 Gold 2,2 GHz, 6 st Kryo 470 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,81 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sím, transparent skal
Batteri: 5 000 mAh, 13h 20min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 20h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 41h samtal (3g)
Storlek: 17 x 7,8 x 1 cm
Vikt: 223 gram
Rek. pris: 2 990 kr
Pris: 2 988 kr på CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 272 775 poäng
Geekbench 5: 1 737 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 464 poäng
Androbench, lagring: 489,66 MB/s

Betyg: 3 av 5