Huawei släppte inte sin Mate-mobil i Sverige 2019. Den kom bara några månader in i företagets Google-blockad och det var troligen för ont om tid för att hinna ställa om mjukvarumässigt. Men 2020 har Huawei nysatsat med egna systemet EMUI, Android-baserat men utan Googles ekosystem bakom. Därmed får vi full uppsättning av Huawei-släpp. Inklusive höstens flaggskepp Mate 40 Pro.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vässade prestanda med nya Kirin-kretsen, kanske marknadens bästa mobilkamera trots färre kamerafunktioner, och en cool design som har lika många praktiska fördelar som nackdelar. Det är Huawei Mate 40 Pro i ett nötskal. Kan du hantera dess knepiga mjukvarusituation, och bitvis bökiga gränssnitt finns det mycket att gilla här. Det blir en rekommendation, men med reservationen att den verkligen inte är för alla.

Positivt

  • Höga prestanda.
  • Snygg, annorlunda design.
  • Utmärkta kameror.
  • Stort, snabbladdat batteri.

Negativt

  • Böjda skärmen mer cool än praktisk.
  • Fortfarande knepigt med apptillgång.
  • Blir obekvämt varm vid hårdkörning.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Huawei Mate 40 Pro
Pris: 12 990 kr hos Comviq.

Det är i Mate-modellerna som Huawei brukar visa upp årets upplaga av systemkrets, och så även denna gång. Kirin 9000 är tillsammans med Apple A14 de första med 5 nanometersarkitektur, och den är ett markant prestandalyft mot föregångaren som sitter i vårens Huawei-flaggskepp.

Huawei pratar om hur den ska utklassa både Snapdragon 865+ och åtminstone förra generationens Apple-processorer. Och visserligen är den snabb nog att ge bägge en match, men du ska kanske inte ha alltför höga förväntningar. I vissa benchmarkmätningar ger den rekordresultat, och kan matcha nya Iphone i multitrådade cpu-prestanda, men Apple är fortfarande unikt bra på entrådade operationer. Och Snapdragons grafikkrets är fortfarande vassast i branschen.

Dessa höga prestanda är inte upplåsta om du kör den i standardkonfiguration, utan du måste aktivera ett speciellt Prestadaläge som hittas bland batterinställningarna. Att vi hittar det just där är begripligt, då det utan tvekan tär extra på batteritiden. Men det hade varit trevligt att kunna slå på det vid behov lite mer snabbtillgängligt.

Oavsett om det är på eller inte blir telefonen rätt så varm att hålla i när vi pressar processorn och framför allt grafiken, speciellt i telefonens ovankant. Det är både positivt och negativt. Det innebär att värmen inte kapslas in utan leds bort från systemkretsen, men Huawei lyckas inte med det utan att luren blir klart obekväm att greppa i horisontellt läge.

Mate 40 Pro böj
Maxad skörmböj i kanterna ser snyggt ut, men Huawei lyckas inte riktigt matcha det med mjukvara som hanterar det bra.

Extra böj på skärmen

Vi var ett av få svenska medier som fick tillfälle att trots allt kolla in Mate 30 Pro förra året, och det är en hel del som känns igen från den i Mate 40 Pro. I alla fall i designen, med sina extra dramatiskt rundade skärmkanter som nästan går hela vägen runt till baksidan med bara en millimetertunn metallram emellan.

På en viktig punkt skiljer de sig dock åt. Föregångaren hade helt skippat fysiska volymknappar och förlitade sig helt på touchkontroller i sidan av skärmen istället. Det var visst inte så populärt, för i årets modell har de kommit tillbaka. De sitter dock av naturliga skäl väldigt långt bak och är relativt små.

Och det går fortfarande att använda samma touchkontroller som i Mate 30 Pro, valet är ditt. Vi gillar faktiskt placeringen, som är tillgänglig men ändå ur vägen, och också blir lite extra naturlig om du är vänsterhänt.

Egen stil på baksidan

Mate 40 Pro har också samma cirkelformade, centralt placerade kamerahus på baksidan som förra årets modell. En ovanlig syn i år när trenden för nästan alla andra flaggskepp är en fyrkantig bjässe i ena hörnet. Det här ska enligt Huawei bland annat göra att de kan bygga telefonen tunnare, och det verkar stämma. Den sticker inte alls ut lika långt baktill som till exempel P40 Pro Plus trots samma stora kamerasensorer och mer eller mindre samma optik på de stora huvud- och zoomlinserna.

Telefonen har aningen böjd baksida i mattpolerat glas. I Sverige är färgvalen en svart modell och en pärlemovit med subtilt skimrande färgskiftningar i ytan beroende på hur ljuset faller. Internationellt finns det fler modeller, en grå, en blågrön och en bronsfärgad. Men de kanske vi är för konservativa för här i norden. Oavsett vad är ytan behaglig i handen och formen greppvänlig. Det är en relativt stor mobil med sin 6,76 tums skärm, men med små marginaler på sidorna och den rundade formen blir den inte orimligt bred.

Mate 40 Pro skärm
Mate 40 Pro har högupplöst 90 Hz-skärm som förutom störningarna i kanterna är beghaglig att använda i de flesta lägen.

Tyvärr tycker vi inte Huawei lyckas helt med att utnyttja den visuellt slående designen. Det är ofta som både innehåll i appar, uppspelade filmer och telefonens egna gränssnitt viker sig runt hörnen på ett ofta osnyggt sätt, och även något så enkelt som knapparna i hörnen på skärmtangentbordet hamnar på sniskan. Motorola visade med nya Edge-serien att det faktiskt går att kombinera extra rundad skärm med ett gränssnitt som är väl anpassat för det. Här har Huawei något att lära.

Dubbelkamera fram

En snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare sitter inbyggd i skärmen, men som vanligt för en optisk sådan blir den lite segare att använda ju starkare ljus du befinner dig i. Du får också ansiktsupplåsning med riktig biometri tack vare en extra ToF-kamera framtill bredvid selfiekameran. Då Android-appar i allmänhet är lite dåligt anpassade till det behöver du dock också ha ett finger registrerat.

Bildskärmen är en högupplöst oled-panel med de ovanliga pixelmåtten 1 344 x 2 772 bildpunkter. Det vill säga inte riktigt 1440p, men så pass nära att du inte lär märka någon skillnad. Du får en solid ljusstyrka med normalvärden strax under 500 cd/m2 och upp till ungefär 800 cd/m2 i automatläge om solljuset ute kräver det. Det räcker för fullgod läsbarhet i alla miljöer vi lyckas utsätta telefonen för, men en och annan direkt solkatt kan ställa till det.

Skärmen matchar färgpaletter upp till dci-p3-klass och det med färgkorrekthet som kan vara väldigt hög, men i extra färgstarka läget Levande kan det sticka iväg lite. Du kan också manuellt justera färgtemperatur efter eget tycke. Panelen har en max bildfrekvens på 90 Hz, tillräckligt för att få ökat flyt i menyer, webbsidor och gränssnitt.

Mate 40 Pro baksida
Med kameran i mitten har Huawei på något sätt lyckats göra kamerahuset tunnare, trots stor optik och sensor.

Det är inte de 120 eller mer som en del konkurrenter levererar, men vi tycker att den ger det viktiga lyftet upp från 60 Hz. Du får tre lägen, alltid 90 Hz, alltid 60 Hz, och ett dynamiskt som drar upp frekvensen vid behov. Vi kör den på det dynamiska standardläget och upplever att den sköter automatiken utan problem. Snabb samplingsfrekvens på 240 Hz för pekavläsning bidrar också till en extra direkt känsla.

Extra snabbladdad, även trådlöst

Orsaken till att inte köra hög frekvens hela tiden är att det drar extra ström. Men det är inget större problem i Mate 40 Pro som har ett 4 400 mAh batteri som i våra tester levererar väl godkänd batteritid. Inte bäst i klassen, men du kan utan problem intensivanvända den en dag utan att behöva oroa dig.

Att ladda batteriet går extra snabbt. Den stödjer hela 66 watts effekt med dess medföljande och ovanligt bastanta laddkloss, som du även utan problem kan ladda till exempel en laptop med. Den laddar batteriet till hälften på under 20 minuter och det är fulladdat på trekvart. Vill du ladda trådlöst går det med Huaweis specialladdare att få upp till imponerande 50 watts effekt. Exakt hur snabba laddtider det resulterar i kan vi inte säga då vi inte fått tag på en sådan laddare. Det går också bra att ladda långsammare med en vanlig qi-laddplatta.

Den runda kamerapucken på baksidan ser vid första anblicken ut att rymma fyra kameror, men den fjärde visar sig vara lasersensorer för snabb autofokus. Huawei menar att det här är deras bästa mobilkamera hittills, trots att den på en del punkter ligger lite efter P40 Pro Plus som kom i somras. Den hade på pappret en del extremare egenskaper som dubbla zoomkameror varav en extrem 10x optisk, samt ToF-kamera baktill.

Mate 40 Pro kameraapp
Snabb och pålitlig skärpa på både nära och långt håll. Men vi saknar äkta makrofunktion.

Enklare men bättre kamera

Huvudsensorn är den samma, Huaweis unika 50-megapixlare med stor sensoryta och egen typ av färgfilter, men tack vare nya rutiner i mjukvaran och uppgraderad bildproessor i Kirin 9000 lyckas Huawei vässa dynamiken i bilderna, och levererar rena och klara foton med stort ljusomfång även i de knepigaste ljusförhållanden. Det här var de redan bra på, och har nu blivit ännu bättre. Autofokus fallerar sällan och laserassistansen gör jobbet om det blir för mörkt.

Den är också utmärkt att filma med, med klar och brusfri bild på detaljnivå även när vi filmar i 4k. Vi får följsam autofokus och bra vitbalans. Filmläget saknar dock de smartare verktyg som en del konkurrenter infört i sina mobiler på senare tid, som följsam manuell zoomkontroll. Du kan dock aktivera objektspårning medan du filmar och låta telefonen sikta digitalt, vilket kan vara riktigt praktiskt i vissa stuationer.

Zoomkameran är som sagt beskedligare än P40 Pro Plus och Samsung Galaxy S20 Ultra, men presterar i klass med P40 Pro i inzoomningsgrad och detaljering. Bildstabiliseringar verkar dock ha blivit lite vassare, så nu är den faktiskt nästan användbar på sina maximala 50x. För snygga foton utan digitala artefakter skulle vi dock fortfarande hålla oss under 20x. Men det är ju inte så lite det heller.

Vidvinkellinsen har en 20 megapixels sensor bakom, även det lite beskedligare än P40 Pro Plus, och själva synfältet är inte det bredaste i branschen. I gengäld håller den överlag utmärkt bildkvalitet med nästan samma fina dynamik som huvudsensorn, om än med lite måttligare resultat i riktigt mörka miljöer. En sak vi dock verkar sakna i Mate 40 Pro är makrofunktion.

Mate 40 Pro foton
Zoomomfånget är övertygande och även max inzoomat är den användbar, även om bilder inte direkt blir snygga.

Ny väg till apparna

Slutligen har vi så EMUI, Huaweis egna Android-kompatibla operativsystem, eller Androidskal utan Google-tjänster, beroende på hur man vill se på det hela. Det är nu uppe i version 11 (men är baserat på version 10 av Android) och i upplägg och gränssnitt har inte mycket ändrats. Huawei följer Android-konventioner till viss del, men gör också en hel del på eget sätt. Det känns dock som om en upprensning och uppfräschning av upplägget vore dags.

Avsaknaden av Googles tjänster, speciellt då appbutik och kanske också kartor, är ett fortsatt problem, men Huawei tar konstanta steg som att göra det snabbare och lättare att komma runt. Det senaste är funktionen Petal Search, en centralt placerad universell sökfunktion på startsidan för information, media och appar.

Den gör sökningar i telefonen, på webben och samtida sökningar i ett flertal alternativa app-distributionstjänster (inklusive egna App Gallery), och gör det enklare att använda dessa tredjepartstjänster för att installera och hålla appar uppdaterade. Det är fortfarande inte hundraprocentigt, långt ifrån, och kan bitvis vara både förvirrande och frustrerande att använda. Men vi täcker fler ”hål” i app-utbudet på detta vis.

EMUI 11
EMUI 11 ger inga störra skillnader upplevelsemässigt mot tidigare versioner.

Bättre datorkoppling, men bara för Huawei

En annan ny funktion i EMUI 11 är kopplingen till Huaweis laptops. Har du en Matebook har du sedan tidigare kunnat skärmdela Huawei-telefoner som ett fönster på datorn. Nu har funktionen uppgraderats så att du kan få upp flera fönster samtidigt. Det är snyggt och praktiskt, men vi hoppas Huawei inte fortsätter att låsa in funktionen till bara sina egna maskiner. Det behöver man vara Apple-stora för att kunna göra. Det är Huawei i och för sig på egna Kinesiska marknaden, men inte här i väst.

Och med tanke på Google-situationen, och det faktum att Huawei eventuellt kommer att satsa helhjärtat på egna Harmony OS i framtiden, så lär de förbli en lite mer nischad mobil för de som är tålmodiga med mjukvaran. Men för en fotoentusiast är det här trots det en riktigt bra telefon, med väldigt övertygande kameror, och en del andra förbättringar mot P40-serien, till exempel äntligen stereohögtalare.

Specifikationer                           

Produktnamn: Mate 40 Pro NOH-NX9
Testad: Oktober 2020, uppdaterad mars 2021
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Kirin 9000 5G
Processor: 1st Cortex-A77 3,13 GHz, 3st Cortex-A77 2,54 GHz, 4st Cortex-A55 2,04 GHz
Grafik: Mali-G78
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB, plats för nm-kort
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1344 x 2772 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 20 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 5x telefoto med tvåtons-led bak, 16 megapixel + ToF fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.2, a-gps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: EMUI 11 baserat på Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, säker ansiktsinloggning, vattentålig (ip68), trådlös snabbladdning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 400 mAh, 20h 40min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 17h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,55 x 0,9 cm
Vikt: 212 gram
Rek. pris: 12 990 kr
Pris: 12 990 kr hos Comviq.

Prestanda (i Prestandaläge)

Antutu Benchmark: 707 445 poäng
Geekbench 5: 3 663 poäng, 956 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 6 627 poäng
Androbench, lagring: 1 974,24 MB/s

Betyg: 4 av 5