Det tar inte många minuter med Ride 4 innan vi ser vilka kliv det har tagit jämte den två år gamla föregångaren. Med vassare körkänsla, snyggare grafik, smidigare menyer och kortare laddtider är Ride 4 en markant uppgradering från seriens tredje del. Men onödiga problem sänker upplevelsen.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med ett välfyllt karriärläge, härlig körkänsla och ett stort antal motorcykelmodeller ger Ride 4 oss det mesta vi kan önska från ett mc-racingspel. Tyvärr raseras mycket av det goda på grund av en handfull märkliga inslag, främst kopplat till en galet ojämn svårighetsgrad. Ride 4 är ändå det mest kompletta motorcykelracingspelet och en stor uppgradering från den tredje delen.

Positivt

  • Underhållande, beroendeframkallande och välfyllt karriärläge.
  • Härlig och utmanande körkänsla.
  • Genomtänka och lättnavigerade menyer.

Negativt

  • Vissa horribla regler vid tidstävlingar och licensuppdrag.
  • Stundtals märkligt beteende hos de datorstyrda motståndarna.
  • Tillbakaspolningsfunktionen behöver ofta överanvändas.

Pris: 468 kronor hos Coolshop

Människa möter maskin, människa ramlar av maskin

Det behövs inget expertkunnande för att snabbt se och känna skillnad på arkadracing och mer simulatorbaserad racing. Något som kan överraska mer är hur stor skillnad det är på racing med bilar kontra racing med motorcyklar.

Ride 4 sväng

Med enbart två däck på asfalten är det betydligt knixigare att ta sig genom svängar optimalt. Att träffa apex för att få med sig så mycket fart ut ur kurvan är detsamma som i vanliga bilracingspel, men i mc-racing är det också viktigt att tänka på motorcykelns lutning för att ens komma runt skarpa svängar. Det gör det svårare att ta sig runt banorna på bästa sätt, men också mer belönande.

En annan skillnad på virtuella bilar och motorcyklar är att de sistnämnda gör sitt bästa för att mörda dig. Det är vingligare på vägen och du är betydligt mer känslig för smällar och ojämnheter. Återigen blir det svårare, men också roligare tack vare den extra nerven – något Ride 4 verkligen tar till vara på.

Race vid vattnet

Brott och straff

Något som däremot inte är lika roligt är den tveksamma intelligensen hos motståndarna i Ride 4. I många race har vi kämpat i schyssta dueller mot motståndare som gör sitt bästa för att försöka köra om oss utan kontakt. Men minst lika ofta skiter de fullständigt i oss och dundrar rakt in i vårt bakhjul, eller gör regelrätta glidtacklingar och river ner oss utan minsta pardon.

Ett annat problem är de mer eller mindre slumpartade bestraffningar som fås när vi kör utanför banan. Att gena är självfallet fel, men här snackar vi tidstillägg bara för att nudda gräset i trånga kurvor eller vid omkörningar på raksträckor. Att hjälpmedlet som med en färgskala visar när ska börja bromsa och svänga ofta visar fel med flera meters marginal åt båda håll gör inte saken bättre.

Det är tur att Ride 4 har en smidig tillbakaspolningsfunktion som gör det lättare att förlåta felen och istället njuta av själva racingen. För det finns det massor av skoj på hoj (förlåt, jag var tvungen) att hämta här.

Ride 4 gameplay

Från skrutt till vroooom

Precis som i föregångaren är det emellertid endast karriärläget som är värt din tid. Här väntar ett klassiskt Gran Turismo-upplägg där du startar karriären med en nätt summa pengar, vilket räcker till en duglig motorcykel – eller en lite sämre så vi har råd att förbättra väl valda delar.

När en motorcykel är införskaffad är det bara att bege sig till tävlingsmenyn där en rad tävlingar uppdelade i olika mc-klasser och inriktningar väntar. Den motorcykel du har köpt kan emellertid endast användas i en eller ett par av dessa klasser, så det är bara att nöta de tillgängliga tävlingarna tills du kan uppgradera din nuvarande motorcykel eller köpa en ny i en annan klass – för att på så sätt kunna delta i fler tävlingar. Ett välbekant men ack så underhållande och beroendeframkallande upplägg.

Många varierade race till trots går karriärläget stundtals på tomgång. Även om det följer samma lyckade mall som till exempel Gran Turismo och Forza, saknar vi de inslag som andra racingspel har implementerat på senare år. Vi saknar till exempel en personlig touch, ett team att arbeta med och mer fantasifulla utmaningar.

Ride 4 meny

Sluta ha kul nu!

I slutändan finns det ändå en hel del att tycka om i Ride 4. På många sätt är det faktiskt det bästa och mest kompletta mc-racingspelet hittills. Varför Milestone då har gjort sitt bästa för att suga ur spelglädjen med några korkade inslag är ett stort frågetecken.

Slakten av underhållningsvärdet gäller framför allt de utmaningar som dyker upp med jämna mellanrum, främst i form av obligatoriska licenstester och tidstävlingar. Där betyder minsta grässtrå på däcken ett misslyckat försök; ibland räcker det till och med för att köra på curbsen – trots att de är en del av banan! Ramlade du på den plaskvåta banan precis innan mållinjen? Då är det bara att börja om, likaså om du misslyckas med att nå mållinjen under den ibland hysteriskt snäva tidsgränsen.

Det ska sägas att de flesta tidstävlingar och licenstester är utmanande men ändå klart överkomliga. Det finns dock en handfull tester som är rent horribla. Som när vi ska ta oss runt regniga banor både snabbt och precist, men där vissa svängar är så svåra att inte ens datorn klarar av dem. Eller när tidsramarna är rent bisarra och 1,5 sekunder skiljer mellan guld och ett misslyckande – när liknande tester har en marginal på åtta sekunder. Att slå på hjälpmedel får dessutom motsatt effekt eftersom det snarare ökar varvtiderna.

Ride 4 test failed

Utmärkt med problem

Med tanke på alla misslyckanden har vi har funderat på om vi helt enkelt är kassa på Ride 4. Å andra sidan tuffar vi igenom de flesta tävlingar och tester relativt smärtfritt, så när det bråkar vill vi faktiskt skylla på att spelet är löjligt obalanserat. Det är riktigt synd, för det finns en hel del att tycka om här. Gillar du motorcykelracing är Ride 4 värt din tid, men se till att ta med dig en stor skopa tålamod.


Ride 4

Testat: Oktober 2020
Genre: Racing
Utvecklare: Milestone
Utgivare: Koch Media
Plattform: Playstation 4, Xbox One, pc
Pris: 468 kronor hos Coolshop

Betyg: 3 av 5