Testad produkt: Withings Scanwatch
Pris: 38mm: 2 990 kr hos Kjell & Company. 42mm: 2 890 kr hos Netonnet.

Vi har tidigare testat ett flertal av Withings klockor och i stort sett varje gång har vi varit mycket nöjda med vad vi sett. Det gäller allt från Steel HR (utgiven under ett kort samarbete med Nokia), till Steel HR Sport och fjorårets budgetklocka Withings Move. Nu är man tillbaka med ytterligare en stilfull träningsklocka: Withings Scanwatch.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Withings Scanwatch är en mycket snygg, stilren och lättanvänd träningsklocka med bra funktioner för hälsoövervakning. De enda riktiga nackdelarna är vissa funktions- och inställningsbegränsningar, samt det höga priset.

Positivt

  • Snygg och stilren.
  • Bra batteritid.
  • Lättanvänd.
  • Bra funktioner för hälsoövervakning.

Negativt

  • Ingen egen gps.
  • Högt pris.
  • Begränsat antal funktioner/inställningar.
Precis som tidigare handlar det om en klocka som på ett snyggt sätt kombinerar analogt och digitalt. Förutom de analoga tim- och minutvisarna har Scanwatch bara en liten sekundär urtavla med en gradering från 0 till 100 (procent). Denna visar hur långt man har kommit med sitt dagliga stegmål, ett stegmål som man ställer in i appen. Når man upp till 100 procent hoppar visaren tillbaka till 0 och börjar helt enkelt om igen.
M3 rekommenderar

Ett enkelt och stilrent sätt att visa hur långt man nått med sitt dagliga mål, men här visar sig också en av Scanwatchs nackdelar. För det går inte att låta den lilla urtavlan visa något annat dagligt mål (som exempelvis antal kilometer eller kalorier). Och det går heller inte att välja ett högre mål än 15 000 steg eller ett lägre mål än 3 000 steg. En lite märklig och onödig begränsning.

Mer information går dock att få på den lilla runda oled-displayen som klockan är försedd med. Förutom att se tid och datum i digital form kan man här även få information om exempelvis puls, antal steg, antal kilometer, och antal förbrända kalorier. Man kan också ta ett ekg, mäta blodets syremättnadsnivåer (SP02), sätta ett alarm eller starta ett träningspass. Här dyker också notiser från telefonen upp om man ställt in klockan att visa sådana.

Skärmen är visserligen liten, men det fungerar ändå förvånansvärt bra att se och bläddra bland informationen på den. Undantaget är notiserna som i princip är oläsliga och i praktiken bara fungerar som en påminnelse om att ta fram mobilen och se vad som egentligen stod.

Utmärkt hälsomätare

Scanwatch kan inte riktigt mäta sig med en smartklocka eller ett avancerat träningsarmband när det gäller funktionsrikedom eller inställningsmöjligheter (som i exemplet ovan med den lilla urtavlan och antalet steg). Men som en enklare träningsklocka och hälsomätare fungerar den utmärkt. Dessutom som en mycket snygg och stilren sådan.

Att använda själva klockan med dess enda knapp är enkelt och samma sak gäller för appen. Den är mycket tydlig och pedagogisk och ger på ett tydligt sätt information om tränings- och hälsodata. Inställningsmöjligheterna må som sagt vara något begränsade, men de som går att göra är desto lättare att ställa in.

Withings Scanwatch
Både klockan och gränssnittet har vissa begränsningar. Som att det inte går att ställa in ett högre dagligt mål än 15 000 steg.

Nytt i Scanwatch jämfört med tidigare modeller vi har testat är främst funktionerna för lite mer övergripande hälsoövervakning. Med en hjärtskannings-funktion i form av en inbäddad PPG-sensor kan man få information om hjärtfrekevensen är hög eller låg och om det finns risk för förmaksflimmer. Man uppmanas då att ta ett ekg med hjälp av klockans display. Scanwatch kan också upptäcka förekomsten av andningsstörningar under sömnen och låter en som sagt enkelt mäta blodets syremättnadsnivåer.

Detta är kanske inte funktioner som alla har lika stor nytta av, men för den som precis som undertecknad är en man på 50+ är det välkomna funktioner för att hålla koll på hälsan.

Lång batteritid, högt pris

Scanwatch saknar som sagt en del funktioner och finesser som andra träningsklockor har. Exempelvis har den ingen egen gps utan använder sig av mobilen för detta. Nackdelen är förstås att man måste ha med sig mobilen på träningsrundan, men en fördel är att batteritiden för Scanwatch förbättras.

Vi kommer inte riktigt upp i de utlovade 30 dagarna, men över tre veckor vid normalt användande klarar den utan problem. Detta gör att vi kan ha den på dygnet runt och därmed även få information om sömnkvalitet med mera.

Den stora nackdelen med Scanwatch, framför allt jämfört med de tidigare modellerna från Withings, är priset. 3 190 kronor för den större modellen (42 millimeter) och 2 990 kronor för den mindre (38 millimeter) är mycket pengar. Har man inte ett specifikt behov av de nya hälsoövervakningsfunktionerna kan det vara värt att investera i den nästan tusen kronor billigare Withings Steel HR Sport istället.

Specifikationer

Produkt: Withings Scanwatch.
Testad: Oktober 2020.
Tillverkare/kontakt: Withings, withings.com
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Mått: 38,4 x 13,2 millimeter eller 42,0 x 13,7 millimeter.
Vikt: 59 gram eller 83 gram.
Färger: Svart eller vit.
Mått armband: 18 millimeter eller 20 millimeter.
Batteritid: Upp till 30 dagar.
Vattentålighet: 50 meter.
Övrigt: Stegräknare, pulsmätare, mätare för ekg och syremättnadsnivå i blodet.
Cirkapris: 2 990 kronor (38 millimeter) eller 3 190 kronor (42 millimeter).
Pris: 38mm: 2 990 kr hos Kjell & Company. 42mm: 2 890 kr hos Netonnet.

Betyg: 4 av 5

Withings Scanwatch 42mm Pris vid test: 2890 kr.

Bästa pris just nu: 3190 kr