Fitbit lanserade under våren hela tre nya produkter, varav en av dem är Inspire 2. Det här aktivitetsarmbandet är uppföljaren till deras billigare armband Inspire och Inspire HR från 2019. Här får vi bara det absolut viktigaste, och sensorerna är nedskalade till enbart pulsmätare och skärmen i svartvitt. Alltihop till en riktigt rimlig prislapp på under tusenlappen vid lansering.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Inspire 2 är precis som sin föregångare ett kompetent armband som erbjuder allt du behöver när det kommer till grundläggande hälsofunktioner. Men uppgraderingen är för marginell för att vi ska bli särskilt entusiastiska och den väcker definitivt inte samma ha-begär som storasyskonet Charge 4. Har du en Inspire sedan innan behöver du därmed inte känna någon brådska att uppgradera.

Positivt

  • Lång batteritid.
  • Komfortabel.
  • Användarvänlig.

Negativt

  • Omodern design.
  • Ologiska notisinställningar.
  • Glest app- och urtavleutbud.

Testad produkt: Fitbit Inspire 2
Pris698 kronor hos Amazon

Till det yttre ser uppföljaren nästintill identisk ut med föregångaren, så när som på en detalj: knappen. Istället för en fysisk knapp har nu Inspire fått ärva storasyskonet Charges sensorer på sidan där vi får haptisk feedback när vi trycker istället för en regelrätt knapp. Ett tryck tar oss ett steg tillbaka, ett långt tryck tar fram några snabbval. Sensorn är tillräckligt känslig för att fungera precis som en vanlig knapp, och vi behöver inte samma invänjningstid som vi behövde med Fitbits smartklocka Senses liknande "knapp".

I övrigt har Inspire 2 kvar samma design som föregångaren, det vill säga en mer slimmad utformning än de mer avancerade Charge-armbanden med en pytteliten, svartvit touchskärm som vi knappt förstår hur vi ens ska se någonting på. Designen som var lite tråkig redan vid första generationen har inte blivit mer nytänkande och intressant nu, tvärtom sticker tjocka skärmkanterna ut ännu mer idag.

Fitbit Inspire
Inspire 2 kommer med en pulsmätare precis som föregångaren Inspire HR.

Smidig och bekväm

Komforten är det däremot ingenting fel på. Den slimmade lättviktsdesignen gör den riktigt skön att ha på handleden, såväl dagtid som under natten när vi mäter vår sömn. Dessutom är användarupplevelsen smidigare och mindre laggig än hos föregångaren, vilket resulterar i en överlag riktigt trevlig upplevelse. Gränssnittet är precis som alltid hos Fitbit användarvänligt och intuitivt i såväl appen och armbandet.

Det är nämligen inte bara på utsidan Inspire 2 är uppseendeväckande lik den tidigare generationen, även på insidan är det enbart marginella skillnader mot föregångaren. Förutom en allmänt mer mjuk och mindre laggig känsla i skärmen, är den största nyheten att vi nu fått Active Zone Minutes-funktionen även här, vilket gör att det nu spridit sig till samtliga av Fitbits produktserier.

För dig som inte är bekant med konceptet sedan innan är det här ett sätt för Fitbit att hålla lite extra koll på när du rör på dig, oavsett om det är under ett träningspass eller inte. Det här är ett riktigt trevligt tillskott i Inspire, som uppmuntrar oss att till exempel ta trapporna eller en promenad extra under dagen.

Långlivat batteri

Utöver Active Zone Minutes är den största skillnaden att vi numera har ännu längre batteritid, enligt Fitbit själva till upp till över 10 dagar. Det här löftet håller Inspire när vi testar den, även om det såklart varierar beroende på användaren. Oavsett har vi svårt att se att någon kommer tycka att batteriet inte räcker tillräckligt långt oavsett hur många träningspass som registreras eller antal notiser som tas emot.

Och när vi ändå talar om notiser måste vi ta upp det mest irriterande med Inspire. Det finns inget samlat ställe för notisinställningar vare sig i appen eller i själva armbandet, det hela är istället utspritt på olika håll. Och hur vi än bär oss åt lyckas vi inte stänga av Fitbits egna notiser med hurtiga hejarop och påminnelser om att tvätta händerna.

Fitbit app
Fitbits app må vara användarvänlig, men notisinställningarna är förvirrande och apputbudet är sparsmakat.

På app-fronten har tiden nästan stått helt still. Här kan vi inte ladda ner några nya applikationer utan får nöja oss med de som kommer förinstallerade, som är desamma som hos föregångaren. Även utbudet av urtavlor är något begränsat. Inspire 2 är med andra ord helt fokuserad på att mäta din puls vid träning och sömn, och är inte rätt val för dig som letar efter fler avancerade smarta funktioner.

Fakta

Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Fitbit
Produkttyp: Aktivitetsarmband
Skärm: Oled (gråskala). 36,8 x 16,4 mm.
Sensorer: Optisk pulsmätare. Accelerometer (3 axlar).
Anslutningar: Bluetooth.
Batteritid: Upp till 10 dagar.
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter. Sömnmätning, stegräkning.
Mått: 16,4 mm bred, olika omkrets beroende på armbandsstorlek. Vikt: 20 g.
Rek. pris: 999 kronor.
Pris: 698 kronor hos Amazon

Betyg: 3 av 5