Att Bose kan ljud kommer knappast som en nyhet men att tillverkaren även tillhandahåller solglasögon är det kanske färre av er som känner till. Nu är det inte vilka solglasögon som helst utan de ska snarare ses som en fusion ihop med ett par trådlösa högtalare. Originalmodellerna Alto och Rondo var något av en snackis under 2019 och nu de nya, förbättrade efterföljarna här.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med Frame Tempo förenar Bose två produktkategorier och gör det riktigt bra. Bekväma, snyggt designade och med möjlighet att enkelt byta linser, även till receptbelagda, innebär ett brett användningsområde. Ljudmässigt överraskas vi positivt, både gällande närvarokänsla, kvalitet och volymresurser. Och detta inte enbart vid musikuppspelning utan även under samtal där de inbyggda mikrofonerna levererar ett klart och tydligt ljud till mottagaren.    

Positivt

  • Passform, design.
  • Utbytbara linser.
  • Bra ljud, riktigt bra vid telefonsamtal.

Negativt

  • För omgivningen störande ljudläckage.
  • Kan inte mäta sig ljudmässigt mot ett par bra in ear-hörlurar.

Testad produkt: Bose Frames Tempo
Pris: 2 990 kronor på Netonnet.

Den senaste upplagan av solbrillor med inbyggt ljud består av totalt tre olika unisexmodeller: Soprano – med något större glas och retrodesign, Tenor – med ett mer klassiskt fyrkantigt ”Wayfarer”-utseende och slutligen modellen vi fått in för test: sportglasögonen Tempo.

Bose Frames Tempo

Sportig design och perfekt passform

Om vi börjar med hur de är som just solglasögon har Tempo (precis som de övriga modellerna) polariserande glas som blockerar upp till 99 procent av uv-strålarna. Att de är anpassade för mer fysiskt aktiva användare är uppenbart, med utbytbara silikonsadlar (nässtödet) i tre olika storlekar och de flexibla och mer raka skalmarna med specialdesignade fjädergångjärn för att sitta fastare och bekvämt runt hjässan.

Bose Frames Tempo

Även linserna är utbytbara och på tillverkarens hemsida finns ett par alternativ anpassade för olika ljusförhållanden (enligt VLT-skalan) samt med eller utan polarisering. Solglasögonen är även testade och godkända för receptbelagda linser.

Smidigt handhavande

Huruvida de är snygga eller ej överlåter vi till er att avgöra men komfortmässigt hittar vi inget att anmärka på. De väger runt 50 gram, det vill säga något mer än traditionella solglasögon, men det är inget vi tycker påverkar hur de är att bära.

Den främre delen av skalmarna är bredare och på vardera sida finns ett 22 millimeters fullfrekvens-drivelement inbyggt. På den högra skalmen finns i underkant även en funktionsknapp, en usb-port för laddning (usb-c). På utsidan även en pekkänslig yta.

Bose Frames Tempo

Genom att svepa med fingret mot denna yta justeras volymen, duttar du med fingret mot samma yta aktiveras telefonens röststyrningsfunktion. Med funktionskappen styrs mediauppspelningen (spela upp/pausa, byta spår framåt/bakåt) samt telefonsamtalsfunktioner (besvara/avsluta, avvisa, parkera). Det inbyggda batteriet tar runt en timme att ladda upp med den medföljande usb-c-kabeln och fulladdat finns kapacitet för upp i upp till 8 timmars musikuppspelning.

För att sammankoppla solglasögonen med en smartphone används samma app som till flertalet av tillverkarens övriga hörlurar, Bose Music. I appen får du tillgång till volymkontroll, eventuella mjukvaruuppdateringar, användarmanual liksom möjligheten att aktivera en strömsparfunktion där det går att välja mellan att stänga av enheten ifall ingen rörelse registrerats under 10 minuter alternativt om bågarna vänds upp och ner.  

Låter överaskande bra

Så hur bra är ljudet och är denna fusion ett egentligt alternativ till två separata enheter? Ska vi bedöma dem enbart som solglasögon håller det alla dagar i veckan. De är bekväma och med hög byggkvalitetskänsla rakt igenom. Det krävs ett tränat öga för att kunna skilja dem från ett par ”vanliga” brillor.

Bose Frames Tempo

När det gäller ljudet beror det mer på vad du som användare förväntar dig, men sett till konstruktion och det faktum att ljudelementen faktiskt är placerade en bit bort från hörselgången låter det överraskande bra. Inte jämförbart med ett par isolerande och tätslutande in ear-hörlurar, men tillräckligt bra för att leverera en tydlig anrättning med både detaljer och tyngd.

Den öppna lösningen innebär även att du inte isoleras helt från omgivande ljud, vilket ofta kan vara till en fördel vid fysiska aktiviteter utomhus. Nackdelen är å andra sidan att ljudläckaget utåt förmodligen kommer verka störande på din omgivning, exempelvis på bussen eller uteserveringen.

Specifikationer

Modell: Frames Tempo
Vad: Solglasögon med inbyggt ljud
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Bose
IP-certifiering: IPX4
Anslutning: Bluetooth 5.1
Batteritid: Upp till 8 timmar
Dedikerad app: Ja
Röststyrning: Ja, telefonens inbyggda
Aktiv röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningskabel (usb-c), fodral
Vikt: 49,89 gram
Rek pris vid test: 2 999 kronor
Pris: 2 990 kronor på Netonnet.

Betyg: 4 av 5