Testad produkt: Roccat Elo 7.1 Air
Pris: Cirka 896 kronor hos Amazon Sverige
 

Design och komfort

Roccat Elo 7.1 Air består av själva headsetet, ett litet usb-ljudgränssnitt som kopplas till datorn samt en laddsladd. Det är fullt kompatibelt med pc, dessvärre inte för marknadens olika konsoler. I Turtle Beach Roccat Elo-serie är 7.1 Air deras trådlösa och dyraste version.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Trots att det här är det dyraste headsetet i Roccats nya headset-serie är ändå Roccat Elo 7.1 Air ett trådlöst headset som ligger i den lägre prisklassen. Med detta i åtanke ger Roccat Elo Air 7.1 dig mycket för pengarna.

Positivt

  • Bra ljud till lågt pris.
  • Mjukvaran erbjuder mycket anpassning.
  • Batteritiden imponerar.

Negativt

  • Kort räckvidd för mikrofonen.
  • Tungt efter lång användning.
Hörlurarna är designade med en bred metallisk ram som går över huvudbandet och skapar en stilren design, inte helt olik exklusiva lurar i mycket högre prisklass. Bandet som sitter närmast huvudet är vadderat, mjukt och bekvämt.

Hörlurarna ska vara anpassade för alla huvudstorlekar, trots att det inte går att justera i längd. Det går vi inte helt med på, då det kan bli något tajt för större huvuden och dessutom tungt efter en lång spelsession. Dock sitter hörlurarna stabilt på huvudet, du kan röra dig hastigt och vilt utan att de åker av.

Roccot Elo 7.1 Air

Hörlurskåporna är väldigt mjuka och behagliga. De kan roteras i olika riktningar, vilket är särskilt händigt då du vill ta av dig hörlurarna och låta dem vila mot nyckelbenet utan att de stör. Utsidan av hörlurskåporna är utrustade med rgb-belysning. Den kan inte stängas av, men däremot kan du välja själv vilka färger de ska lysa i när du väl laddat ned mjukvaran. Vi upplever belysningen som något trist, men med tanke på priset kan vi inte heller förvänta oss något storslaget.

Inställningarna är placerade på baksidan av den vänstra hörlurskåpan. Där kan du justera volym för både ljud och mikrofon, tysta mikrofonen, stänga av och sätta på hörlurarna samt koppla in den externa laddaren. Inställningarna är dock svåra att komma åt utan att ta av sig hörlurarna, vilket är lite irriterande när du vill ändra något mitt under en match. Det går även att ändra inställningarna i datorn, vilket gör att det inte behöver vara ett avgörande problem.

Ljudkvalitet

Om du ska få full användning av detta headset är det avgörande att ladda ned och installera mjukvaran, för när du gjort detta förbättras ljudet avsevärt! I mjukvaran går det att ändra flera inställningar som påverkar ljudkvaliteten, både för ljud och mikrofon.

7.1-surroundljudet fungerar väldigt bra när du spelar. Du hör fotsteg runt omkring dig och kan utan problem urskilja var skott och andra avgörande ljud kommer ifrån. Det finns dessutom en funktion som kallas ”Superhearing” vilket ska lyfta de lågmälda ljuden ytterligare (exempelvis fotsteg, när någon laddar om ett vapen och liknande). Det fungerar helt okej, även om det är svårt att avgöra exakt hur mycket det påverkar ljudet. Superhearing-funktionen kan dock göra att kvaliteten på de övriga, normalhöga ljuden försämras.

Roccot Elo 7.1 Air mjukvara

Vad gäller räckvidden kan du med enkelhet röra dig på ett gott avstånd från din dator utan att ljudet bryts, trots att du har stängda dörrar emellan. Däremot är räckvidden för mikrofonen inte särskilt imponerande, om du går några meter utanför rummet med datorn eller stänger dörren till rummet din dator är bryts talet direkt.

Mikrofonen är böjbar och går enkelt att sätta på/ta av om så önskas. Kvaliteten är helt okej, varken mer eller mindre än vad som kan förväntas från en headset-mikrofon. Ljudet är klart och tydligt. Det går att leka med inställningar i mjukvaran även för mikrofonen, som får den att låta lite bättre, men skillnaden blir marginell.

Funktioner

För att börja använda hörlurarna sätter du på dem och kopplar sedan in ett USB i din dator. Det är allt som krävs för att få dem att fungera, men som nämnt tidigare är mjukvaran nödvändig för att få ett schysst ljud.

Headsetet har 24 timmars batteritid, vilket vi ger godkänt. Roccat Elo Air 7.1 menar att batteriet ska räcka för en veckas användning, detta förutsätter att du bara använder det 2-4 timmar per dag. Oavsett detta är headsetet köpvärt.

Förutom Superhearing och 7.1-surround finns det som bonus inbyggd röstmodifiering i mjukvaran där du kan få din röst att bli mörkare, ljusare och förvrängd på olika sätt. Kanske inte en funktion som finns anledning att använda ofta, men definitivt en rolig detalj.

Roccot Elo 7.1 Air

Omdöme

Du kan inte räkna med revolutionerande ljudkvalitet, men den är verkligen inte dåligt på något sätt. Hörlurarna gör sitt jobb, både när det gäller ljud vid gaming och vid övrigt användande. En nackdel, beroende på vad du vill göra, är att du kan behöva ändra inställningarna i mjukvaran löpande för att få optimal ljudkvalitet.

Om du är ute efter ett trådlöst headset som presterar genomsnittligt bra på alla olika områden och som dessutom är väldigt prisvärt, då är Roccat Elo 7.1 Air ett toppenalternativ.

Specifikationer

Produktnamn: Roccat Elo 7.1 Air
Testat: Oktober 2020
Tillverkare: Turtle Beach
Anslutning: Usb
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc
Rek. pris: 1 099 kronor
Pris: Cirka 896 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5