En hel månad tidigare än i fjol lanserar Samsung nu sina flaggskeppstelefoner i Galaxy S-serien. På grund av pandemisituationen i världen var ceremonin i år hundra procent digital, och under den fick vi se Galaxy S21-trion i sin helhet.

Japp, telefonerna är tre till antalet även 2021, och det rör sig om Galaxy S21, Galaxy S21 Plus och Galaxy S21 Ultra. Alla med epitetet "5g", men för enkelhetens skull skriver vi telefonernas namn utan. Att de har 5g-uppkoppling borde te sig alldeles självklart givet den rådande hajpen.

Inte alls otippat har Samsung i årets modeller valt att finslipa kameratekniken, skärmupplevelsen och olika trådlösa tekniker. Alla tre mobilerna drivs i Europa (antar vi) av Samsungs egna Exynos 2100-processor, som vi berättar mer om i den här artikeln. Kort sagt ska den vara mer likvärdig med Qualcomms motsvarighet som brukar sitta i den nordamerikanska versionen, vilken i år är Snapdragon 888.

Designen har ändrats ganska markant, åtminstone på baksidan, där "kamera-ön" flyttat ända ut i ena hörnet och getts ett mer enhetligt utseende. Läckert om du frågar oss, även om vi faktiskt inte fått chansen att hålla i ett exemplar ännu. Vidare finns stöd för den Powershare-funktion vi är bekanta med sedan tidigare, samt stöd för extra snabb och trådlös laddning.

De tre Galaxy S21-telefonerna skiljer sig ganska kraftigt åt inom vissa områden, så vi går igenom dem en och en i denna artikel och försöker peka ut såväl skillnader som likheter. Alla nyheter som finns i "vanliga" S21:an återfinns naturligtvis också i de dyrare modellerna. Värt att notera är att samtliga levereras utan strömadapter, något som Apple var först med i och med Iphone 12-lanseringen.

Galaxy S21 – instegsmodellen

Precis som förra året satsar Samsung på en 6.2-tumsskärm i den minsta av telefonerna. Galaxy S21 är med sina 169 gram även lättast. Amoled-skärmen har full hd plus-upplösning och dynamisk uppdateringsfrekvens. Det innebär att den optimerar frekvensen inom spannet 48 - 120 Hz utifrån vad du pysslar med på telefonen. Detta bland annat för att spara på batteriet. Även mängden blått ljus justeras automatiskt för att skona användarens ögon.

Galaxy S21

Kamerauppsättningen påminner mycket om i fjol. Inte så konstigt, med tanke på att det blir allt trendigare att förbättra mobilkameran på mjukvaruväg numer. På baksidan sitter i alla fall tre linser; en vidvinkel med 12 megapixel och optisk bildstabilisering, en ultra-wide på 12 megapixel med 120 graders betraktningsvinkel samt en telelins om 48 megapixel med fasdetektering och optisk bildstabilisering. Upp till 30x zoom är möjligt. Framtill hittar vi en 10-megapixlare utan större märkvärdigheter.

Samsung menar att man tryckt in 5 gånger mer ai-processering i kameran än tidigare, vilket ska optimera bildkvaliteten på flera sätt. Detta gäller i Single Take-läget, som låter dig filma och fota samtidigt för att hitta den absolut bästa möjliga bilden. Här finns också ett dynamiskt slow motion-läge som säkert är roligt att leka runt med. Ett annat nytt läge, 8K Snap, låter dig "klippa ut" bilder från ett 8k-videoklipp som extra högupplösta slutprodukter.

Andra kameranyheter är fler ljuseffekter och mer naturligt skärpedjup för porträttfotografering och förbättrad Space Zoom (den teleskopliknande zoomen från i fjol) med ett särskilt lås som ska ge bättre stabilitet vid extrema inzoomningar.

En annan nyhet är inbyggt stöd för Samsungs Smart Tag-teknik, som även den introduceras idag. Smart Tag påminner närmaste om Tile-brickorna, som låter dig spåra föremål på trådlös väg. Smart Tag ska fungera även när du är offline eller saknar bluetooth-åtkomst.

Samsung Galaxy S21 är utrustad med ett 4 000 mAh stort batteri, stereohögtalare samt 8 GB ram och 128 eller 256 GB lagringsutrymme. Priset är satt till 9 490 respektive 10 190 kronor och telefonen börjar säljas 29 januari. Förhandsbokningar startar dock redan i dag. 

Galaxy S21 Plus – snäppet större

Årets mellanmodell från Samsung skiljer sig främst från S21:an med sin större formfaktor. Skärmen är här på 6.7 tum och förutom själva måtten väger S21 Plus dessutom mer med 200 gram. Det mesta av extravikten torde kunna attribueras till det större batteriet på 4 800 mAh.

Galaxy S21 Plus

I övrigt kan vi inte hitta några utmärkande skillnader förutom att S21 Plus ska ha stöd för ultra wideband, som möjliggör överföring av data med hög exakthet avseende position och extra låg strömförbrukning. Telefonen kan också, liksom S21 Ultra, användas som bilnyckel för kontaktlös upplåsning av utvalda bilmodeller.

Galaxy S21 Plus kan köpas den 29 januari med 8 GB ram och antingen 128 eller 256 GB lagring. Priset blir 11 690 respektive 12 390 kronor. 

Galaxy S21 Ultra – värsting med extra allt

Här snackar vi störst och bäst, men inte vackrast eftersom telefonerna är väldigt snarlika till utseendet. Galaxy S21 Ultra har en mer högupplöst qhd plus-skärm på 6.8 tum och ett mer generöst omfång på den dynamiska bildfrekvensen med 10 - 120 Hz. Den maximala ljusstyrkan har dessutom gått från 1 200 nits i Galaxy S20 Ultra till 1 500 nits i årets toppversion. 

Galaxy S21 Ultra

S21 Ultra utökar även antalet kameror; på baksidan återfinns fyra stycken. Extrasensorn utgörs av det 108-megapixelsystem som introducerades i S20 Ultra förra året, och som nu förfinats med bättre färgåtergivning och möjlighet att fota bilder i 12-bitars raw-format i ett slags dynamiskt proffsläge.

Hela kamerauppsättningen ser ut som följer:
Vidvinkellins om 108 megapixel
Ultra-wide om 10 megapixel, 120 grader
Telelins om 10 megapixel med 3x optisk zoom
Telelins om 10 megapixel med 10x optisk zoom

De två telelinserna ovan ska samverka för att ge en betydligt skarpare zoom-upplevelse (upp till 100x). Detta genom att telefonen automatiskt väljer den optimala linsen utifrån hur mycket du zoomar. En annan nyhet är möjligheten att filma i 4k/60 bilder per sekund, oavsett vilken kamera du väljer. Slutligen utlovar Samsung ett markant förbättrat läge för natt- och mörkerfoto tack vare nona binning och snabbare sensor. 

Galaxy S21 Ultra

Slutligen hittar vi stöd för en av de mest utmärkande funktionerna från Samsungs Note-serie: Pennan. Ja, nu kommer alltså S-Pen till Galaxy S21 Ultras jätteskärm. Vi vet inte mycket mer än så om själva funktionaliteten, men detta är givetvis något vi kommer att kika extra på när vi får in telefonen för test.

Galaxy S21 Ultra har ett ännu större batteri om 5 000 mAh, släpps i konfigurationerna 12 GB ram + 128 / 256 GB lagring eller 15 GB ram + 512 GB lagring. Priset för den mest beskedliga varianten blir 13 990 kronor, för att sedan fortsätta till 14 490 kronor och till sist 15 990 kronor. Släpps 29 januari!