Samsungs tv-utbud 2020 handlar väldigt mycket om 8k, med nya flådiga toppmodeller med extra hög upplösning. Men förutom en spännande instegsmodell med en hel den andra kompromisser så är 8k-utbudet fortfarande ett för stort kliv uppåt i pris för de flesta användare. Toppmodellen på 4k-sidan är ett mer realistiskt val för den som vill ha ett Samsung-flaggskepp i år.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en riktigt bra tv med många fördelar, från utmärkt bildhantering och lysande hdr-effekt till flera smarta små funktioner som höjer livskvaliteten. Den har dock ett par problem. De enklare och billigare alternativen från Samsung i år är nästan lika bra. Den tappar också jämfört med förra årets bästa 4k från Samsung tack vare färre dimningszoner, vilket inte gör den lika vass i konkurrensen med oled-flaggskeppen. Å andra sidan är den också snäppet lägre prissatt. Det är uppenbart att Samsung reserverat det bästa krutet i år till 8k-modellerna.

Positivt

  • Utmärkt bildhantering och dynamik.
  • Rätta apputbudet.
  • Smarta och genomtänkta extrafunktioner.
  • Klockren för väggmontering.

Negativt

  • Lite begränsat med inställningar.
  • Ingen Dolby Vision.
  • Få fördelar jämfört med billigare modeller.

Testad produkt: Samsung Q95T
Pris: Kostar 14 990 kronor hos Netonnet

Den heter Q95T och är en av tillverkarens sympatiska qled-modeller med kvantpunktsteknik i lcd-panelen och bakbelyst led-matris i lokala dimningszooner. Med tunna skärmramar på ungefär en centimeter, en snygg rätvinklig metallram runtom och nästan helt platt bakstycke är den riktigt stilig att skåda.

Att montera tv:n på sin medföljande fot är okomplicerat även om det kräver en hel del skruvdragande, och den står sedan stadigt trots att foten inte är särskilt bred. Det här är dock en extra snygg tv att hänga upp på väggen. Den har vesa-fäste baktill, men det är insänkt en centimeter i chassit, så det går att få Q95T att sluta nästan helt tätt mot en vägg. Tv-skärmen har bara en anslutning, Samsungs Oneconnect-plugg som kan fästas baktill utan att den sticker ut.

Den går sedan med diskret kabel till en separat dosa där både bildkällor, elkabel och andra tillbehör ansluts. Fjärrkontrollen kommunicerar med boxen och inte med skärmen, men då den kör bluetooth kan du utan problem gömma boxen i ett närliggande skåp. Du kan faktiskt till och med gömma en digital-tv-box i samma skåp, då Oneconnect har egen ir-sändare, och du kan skicka kommandon till de allra flesta sådana från tv:n.

Moderna anslutningar

Hör hittar vi fyra hdmi 2.1-kontakter, fast nätverksplugg, alla antenningångar du kan tänkas behöva och cf-kortplats. På sidan av boxen sitter två usb 2-portar där du till exempel kan ansluta hårddisk för inbyggda mediaspelaren. Samsung hade en del hdmi 2.1-funktioner även i fjolårets modeller, men nu är uppsättningen komplett, med earc-stöd, dynamisk bildfrekvens och mer därtill. En är markerad som avsedd för spelkonsol, och har extra hög kapacitet för att kunna hantera det mesta de nya spelkonsolerna levererar.

Samsung Q95T box
Samsung Q95T.

Q95T finns i storlekarna 55, 65, 75 och 85 tum. Samsung hävdar att det är de större modellerna som är framtidens melodi, men vi får fortfarande mest visat intresse från läsarna på 55-65 tum. Därför väljer vi att testa 65-tummaren här, med modellnummer QE65Q95T.

Det är den som är bäst jämförbar med flera av konkurrenternas topp-tv med oled-paneler som bara går upp till just 65 tum. Priset för 65-tummaren ligger på precis under 30 000 kronor, vilket lägger den prismässigt snäppet under bästa 4k oled-konkurrenterna från Sony, Panasonic, LG och Philips, men skillnaden än inte så stor att det automatiskt avgör i Samsungs fördel.

Bildbehandling i toppklass

När det gäller panel, bildprocessor och funktionalitet är det inte mycket som skiljer denna tv mot betydligt billigare Samsung Q80T, vars 55-tummare vi testade tidigare höstas. Det innebär en övertygande uppskalning av bildmaterial i de flesta situationer med dess Quantum AI-processor, snyggt jämn rörelseinterpolering som eliminerar hackig bild vid kamerasvepningar och fin färghantering.

De flesta användare kan ställa upp tv:n, låta den stå kvar i Samsungs standardläge ”Intelligent” och låta automatiken ta över. Då anpassar sig ljusstyrka och till och med sådant som kontrast och gamma till ljusförhållandena i rummet, och Q95T gör också ett, såvitt vi kan se, klanderfritt jobb med att välja visningsläge utefter olika bildkällor och innehållstyper.

Vill du mer manuellt gå in och detaljstyra bilden är inte alternativen lika många som i en del konkurrerande tv. Det mest grundläggande finns här, men vi saknar en del av de mer detaljerade parametrar som ibland går att kontrollera. Det kan dock finnas lägen då även gemene man vill stänga av helautomatiken, för att själv välja bildprofil eller om man inte uppskattar Samsungs ganska hårt ställda automatiska skärpefilter. Det är en smaksak.

Samsung Q95T ram
Den breda metallramen ger ett extra snyggt intryck om du hänger Q95T på väggen.

Cineast-läge som delar åsikterna

Bland färdiga bildprofiler hittar vi ett standardläge som fungerar bra till det mesta, och ett extra intensivt läge som kan vara kul om du verkligen vill blåsa på med extra ljusstyrka och färgmättnad men för det mesta blir utmattande för ögonen. Och slutligen två filmlägen, Samsungs egna, och ett ”Filmmaker”-läge.

De gör i grunden samma sak: dämpar färger till en mer realistisk och extra neutral skala som bättre representerar hur en film ser ut på bio. Det senare kallat Filmmaker är något som tv från flera olika tillverkare fått på senare år, och förutom ungefär samma neutrala färghantering slår den också av sådant som rörelseutjämning, brusfilter och extra skärpa, för att mer troget återskapa biosalongens 24 bilder per sekund.

Det är nog väldigt mycket en smaksak om du vill köra det läget eller inte. En del cineaster bedyrar dess fördelar, men vi är inte helt övertygade. Då en bioprojektor och en tv-panel inte beter sig likadant i ljuspulser och dynamik för övrigt tycker vi att extra efterbehandlingen på en tv behövs. Det kan också bero väldigt mycket på bildkällan, komprimering av digitalvideo och strömmat material.

Snabb och smart för spel

Slutligen finns också ett spelläge. Det växlar den automatiskt till när vi aktiverar en inkopplad konsol. Ansluter vi en pc får vi se till att manuellt definiera att den är just det, och sedan manuellt välja spelläge. Men det kan eventuellt variera mellan olika datorer och grafikkort om den identifieras eller inte.

I spelläge vässas svarstider med övertygande låg insignals-lagg och uppsnabbad bildhantering, då uppskalningsfilter och annat liknande dras ner på. Tyvärr drar det även ner på noggrannheten i bakbelysningen, så vi får bredare bloom-effekter i vissa situationer. Men det kan vi överleva, den optimerar utmärkt för ökad färglyster, och har ett läge för förbättrad rörelseutjämning i just spel som inte nämnvärt påverkar lagg.

På tre punkter skiljer sig skärmen i Q95T åt mot snäppet billigare Samsung-alternativ. För det första har den fler och mindre dimningszoner. Det minskar ljusläckage över stora ytor och svartpunkten i helt släckta zoner är såvitt vi kan se absolut, men den gör inte så mycket åt små bloom-effekter när du har stora kontrastskillnader mellan närliggande pixlar. Det blir extra tydligt med datorgrafik och i en del spel. Zonindelningen är dock inte lika tät som den i förra årets 4k-flaggskepp Q90R. Samsung reserverar visst det allra bästa till 8k-utbudet i år.

Samsung Q95T
Reflekterande ljus stör ofta mycket mer än så här. Antireflexbehandligen i skärmen övertygar.

För det andra har den fått en extra effektiv antireflexbehandling så att ljuskällor bakom dig, till exempel ett fönster eller en kraftfull lampa, inte stör bilden så mycket. Just detta uppskattar vi lite extra, då vi medvetet ställt den i ett rum där den utmanas av just sådant, med ett ljust fönster rakt bakom i dagsljus. Fönstret syns på en släckt skärm, men klart dämpat, och slår vi på tv:n stör det knappt alls.

Maxad ljusstyrka, ibland

För det tredje har Q95T en imponerande maxljusstyrka på hela 2 000 cd/m2, vilket framför allt ger en riktigt bra hdr-effekt. Det får vi dock bara i dynamiska läget, medan vi i standardläge och de två filmlägena landar på ungefär 1 500 respektive 1 200 cd/m2. Det är fortfarande ljust nog för hdr-effekter. I automatiska Intelligent-läget är vi mer osäkra på hur högt den går.

De fina ljusegenskaperna som möjliggör bra hdr gör det lite trist att Samsung inte stödjer en full palett av hdr-standarder. Dolby Vision får du klara dig utan. Likaså har inte Samsung stöd för Dolby Atmos eller DTS:X i sina tv-apparater. Det går dock att få Atmos med en extern soundbar, då det stöds med passthrough via earc.

Håller du dig till de inbyggda högtalarna får du fortfarande både kraftfullt och fylligt ljud, och utmärkt rymd i ljudet tack vare högtalare både i botten och i ovankant av skärmen. Vi tycker dock att de är lite för försiktiga med diskanten som är ovanligt dämpad, och för att få riktig krispighet när vi spelar musik behöver vi manuellt justera equalizer.

Smart ljud för vardagen

Vill du optimera ljudet och få ut det mesta av det, kan du kombinera en soundbar med de inbyggda högtalarna. En annan intressant funktion i många av årets Samsung-tv, inklusive denna, är att den kan anpassa ljudet efter nivå och typ av bakgrundsbrus. Drar en dammsugare igång höjer den till exempel volymen på röstfrekvenser. Det gör inte ljudet särskilt snyggt, men det blir tydligt och du missar inget viktigt som sägs.

Samsung Q95T fjärr
Det är samma snygga och lyxiga lilla fjärrkontroll här som till föregångaren.

Operativsystemet i Q95T är givetvis Samsungs egna Tizen OS, som kontrolleras snyggt och enkelt med en lyxig och välbyggd liten fjärrkontroll med fyrvägskors och minimalt med andra knappar. Trots begränsade navigationsalternativ går det snabbt att hitta bland innehåll, inställningar och appar.

Samsungs apputbud hör också till de bästa i branschen. Inte i ren volym, där är det Android TV som slår allt, men Samsung har de rätta apparna för svenskt medieutbud, och de övriga innehållstjänster och funktioner som erbjuds är smarta och användbara. Förinstallerade Smartthings ger dig inbyggd smarthem-hubb, och du kan kontrollera mängder av uppkopplade prylar den vägen. Bra hantering av trådlös spegling av mobiler är också ett plus, med finesser som att även dela telefonens ljud.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung QLED QE65Q95T
Testad: November 2020
Tillverkare: Samsung
Paneltyp: Qled (va-lcd)
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Lokal dimning: Bakbelyst matris
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+
Operativsystem: Tizen OS
Anslutningar: 4st hdmi 2.1, 2st usb 2, lan, digital audio ut i One Connect-box
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: B
Mått (på bord): 144,6 x 28,6 x 91,9 cm
Vikt: 33.1 kg
Väggfäste: Vesa 400x400/400x300 mm
Rek pris: 29 990 kr
Pris: Kostar 14 990 kronor hos Netonnet

Betyg: 4 av 5