Förra året lanserade Ikea luftrenande gardiner som använder ljus för att aktivera en kemisk process som bryter ner vissa kemikalier i luften. Hur bra de fungerar verkar ingen utanför Ikea och de universitetslabb Ikea jobbade med under utvecklingen ha testat, men nu är företaget tillbaka med en mer traditionell luftrenare.

Förnuftig kallar Ikea sin nya produkt, en luftrenare med fläkt och tre filter: Ett yttre som fångar upp hår och damm, ett partikelfilter som fångar partiklar ner till 2,5 mikrometer (PM2.5) som pollen och sot, och ett gasfilter som tar bort giftiga ämnen som lättflyktiga kemikalier.

Fläkten kan ställas in i tre styrkor som drar mellan 2,5 och 19 watt och luftrenaren är designad för att passa rum på cirka 10 kvadratmeter. Ikea valde en ganska liten storlek för att göra den billigare och eftersom de anser att det saknas produkter för de som bor trångt och kanske inte har råd med större modeller från andra tillverkare.

Förnuftigt släpptes först i Kina under hösten 2020 men är nu också tillgänglig i Sverige. Pris ligger på 599 kronor medan ett filter för partikelborttagning kostar 80 kr och ett filter för gasrengöring kostar 100 kronor. Luftrenaren är tillgänglig i svart och vit.

Läs också: Test - Luftrenare i budgetklassen som får plats överallt