Det är lite mer än sex år sedan Oneplus, grundat av entreprenörerna Carl Pei och Pete Lau, släppte sin första telefon. Man skakade snabbt om Androidmarknaden med Oneplus One, en prispressad smartphone som inte gjorde avkall på vare sig kvalitet eller prestanda. Dessutom var det bara särskilt inbjudna som fick chans att köpa ett exemplar, och "vip-hajpen" bidrog säkerligen till de initiala framgångarna.

Test: Oneplus 8T – vässat flaggskepp till bättre pris

Sedan följde ett halvt decennium av nya lanseringar, ständigt med attraktiv prissättning kontra prestandamässiga framsteg som främsta köpargument. Oftast har man också lyckats hålla sig under konkurrenterna avseende priset, även om gapet fluktuerat på sistone. Nu är Oneplus en högst etablerad premiumtillverkare, med ett tryggt lanseringsschema för sina flaggskeppsmodeller.

Oneplus One
Oneplus One släpptes som "invite only"-mobil 2014.

Men nu börjar det definitivt att röra på sig. Precis som flera andra stora mobiltillverkare har man fått upp ögonen för mellansegmentet, och med sommarens Oneplus Nord var företagets nya filosofi ett faktum: Du behöver inte längre en svindyr flaggskeppsmobil för att få en premium-upplevelse.

För de konsumenter som inte vill lägga runt tio tusen på de allra fetaste prestandamonstren kommer de allt bättre mellanmobilerna som en skänk från ovan. Den nya 5g-teknologin hittar in i mer beskedliga kretsar och banar väg för ett anammande på bredare front.

Och Oneplus vill naturligtvis inte stå kvar på perrongen. Nu utökar företaget Nord-serien med nya mellanmobilen Nord N10 5G för 3 500 kronor samt Nord N100 för 2 000 kronor. Då är vi plötsligt nere i budgetklassen. Tuomas Lampén, strategichef för Oneplus Europaverksamhet, berättar varför tajmingen är rätt.

– Det finns flera anledningar. För det första har våra användare, som vi har en tät dialog med, efterfrågat billigare telefoner. Och Oneplus startar alltid utvecklingen av nya enheter med användaren i fokus. Men samtidigt har också förutsättningarna blivit bättre. Qualcomm har förbättrat prestandan för sina kretsar i mellansegmentet och även sett till att de är 5g-kompatibla. Det har gett bättre förutsättningar på marknaden.

Oneplus Nord
Oneplus Nord blev först ut i företagets satsning i mellanklassen, och fick goda vitsord i vårt test.

Men lägre prislappar går inte nödvändigtvis hand i hand med lägre förväntningar, menar Tuomas Lampén.

– I mellansegmentet finns det fortfarande höga krav på batteritid, kamerakvalitet och att telefonerna är snabba att använda. Det måste finnas tillräckligt med minne och lagring. Nu upplever vi att potentialen finns där för att tillverka en riktigt bra mellanmobil.

Ni gör stor sak av att erbjuda en 5g-mobil för lägre pris. Varför behöver användare egentligen en 5g-kompatibel smartphone 2020?

– Jag tror att det är en fråga om framtidssäkring. När tekniken väl når sin potential vill konsumenterna kunna hoppa på snabbt. Varför välja gammal teknik när du köper en ny telefon idag? I dagsläget ser vi främst de högre hastigheterna som den största vinsten för dig som kund, säger Tuomas Lampén.

Nu när mellanmobilerna blivit så pass bra är det mer relevant för användarna att överväga hur mycket prestanda och banbrytande funktionalitet de faktiskt behöver. Oneplus har traditionellt lockat en ung, teknikintresserad skara som även i fortsättningen lär vara mest intresserad av flaggskeppen, men nu menar Tuomas Lampén att företaget har en gyllene chans att bredda sin målgrupp.

– Det blir viktigt för oss att även attrahera mer prismedvetna användare, särskilt ett sådant här år när en global pandemi sätter sin ekonomiska prägel på mångas livsvanor. Just nu ser vi faktiskt att det är mittsegmentet som växer mest på den europeiska mobilmarknaden.

Om mellanmobilerna nu blivit så bra – vad säger det om framtiden för de dyra flaggskeppsmobilerna?

– De kommer även fortsättningsvis att vara relevanta för Oneplus. Det är plattformen där vi lanserar nya innovationer, vågar experimentera och göra de största förbättringarna. Vi behöver inte kompromissa på samma sätt. Dessutom genererar de mobilerna ett större intresse. Om vi tittar på hur intensivt mobilanvändandet är i dag säger det sig självt att det alltid kommer finnas användare som bara nöjer sig med det allra bästa.