Pris: Xbox One: 516 kronor hos Proshop.
Xbox series X: 699 kronor hos Microsoft.
Playstation 4: Från 449 kronor hos Prisjakt.
Playstation 5: 448 kronor hos Coolshop.
PC: Från 385 kronor hos Prisjakt.


Efter succén med det lika realistiska som svåra Dirt Rally försökte Codemasters kompromissa genom att göra systerserien Dirt 4 realistisk och lättillgänglig på samma gång, något som inte helt otippat resulterade i ett spel som inte var bra på något alls. Med Dirt 5 har Codemasters lyckligtvis släppt de mixade tankarna och ger oss istället ren arkadracing.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Dirt 5 är ett arkadracingspel som inte skäms för sig. Tävlingarna är lättillgängliga, häftiga och buffliga, men även varierade och kniviga. De imponerande vädereffekterna lyfter också upplevelsen. Att allt fokus ligger på racen är däremot inte lika kul och utanför banorna ekar det mesta tomt. Men samtidigt; vill du ha ett underhållande rallyspel som utmanar på en lagom nivå är Dirt 5 ett toppenval.

Positivt

  • Härlig lättillgänglig och häftig racing.
  • Flera originella race-typer som underhåller.
  • Imponerande vädereffekter.

Negativt

  • Spretigt upplägg med vitt skilda race som staplas på varandra.
  • Stundtals märklig krockfysik, speciellt vid kollisioner med omgivningen.
  • Mer djup hade inte skadat.

Härligt orealistiskt

Varför bromsa kraftigt i kurvor när det går att sladda runt dem i hög hastighet? Varför ska en bil gå sönder av en mesig krock mot en sten i 200 km/h? Varför mecka med uppgraderingar och inställningar när all tid kan läggas på racerbanan? Varför köra lugnt och avvaktande när det är roligare att buffla sig till förstaplatsen?

Rally i lera

Det är lätt att förstå varför arkadracingspel ses som ett svart får av vissa racingfans; det som i vanliga fall ska undvikas premieras här. Men det är inte negativt. Dirt 5 är ett fullfjädrat arkadracingspel. Kontrollen är lagom förlåtande och racen är lätta att komma in i, utan att vara överdrivet enkla.

Variationen mellan tävlingarna är stor och de flesta racetyper är roliga att ta sig an; isracing blandas med rallycross, bergsklättring, djungelrusher och mer regelrätta rallytävlingar. Många rutter förgylls också av dynamiskt väder där till exempel snö kan välla ner och ändra underlaget.

Rally i snöstorm

Inga krusiduller, på gott och ont

Med fyra däck i lervällingen finns det alltså inte mycket att klaga på i Dirt 5. Utanför tävlingarna är det däremot inte lika kul. Karriärläget består inte av något mer än race efter race och bilshoppande av enklaste sort. Att trimma bilar är bara att glömma, likaså att modifiera annat än färg och logotyper.

Utanför karriärläget finns ett arkadläge där det går det att köra enstaka race. Bana, biltyp och väder kan väljas, men inte mycket mer än så. Ett pliktskyldigt men oroväckande ödsligt onlineläge finns också att gasa runt i, samt ett garage där det går att spana in eller shoppa fina bilar.

Det enda som sticker ut i huvudmenyn är Playground. Där gömmer sig ett relativt lättanvänt verktyg för att knåpa ihop egna banor, men framför allt går det att spela banor som andra personer har byggt – och jösses vilken fantasirikedom det finns här!

Vill du försöka ta dig runt regelrätta hinderbanor med hopp, ramper och brinnande ringar eller varför inte köra runt i ett slott byggt av containrar? Eller lockas du mer av att hoppa runt mellan plattformar i bästa Super Mario-stil? Att spelets fysik knappast är gjord för jätteskutt och längdhopp gör det bara ännu mer roligt när bilarna studsar runt i Trackmania-stil.

Sladda genom svängar

  

Tveksamma lägen

På tal om lägen innehåller Dirt 5, likt många spel i dagsläget, olika grafiklägen. På samtliga Playstation- och Xbox-modeller går det att prioritera upplösning och grafiska effekter eller bilduppdateringen – det vill säga framerate.

Vanligtvis är högre bilduppdatering att föredra, särskilt i racingspel eftersom det leder till bättre fartkänsla och vassare kontroll. Dessvärre plågas bilduppdateringsläget rejält av så kallad screentearing, med uppenbara hack i delar av bilden.

Lyckligtvis flyter spelet på förvånansvärt bra i 30 bilder per sekund och vi kan varken klaga på kontroll eller fartkänsla. Vill du ha 60 bilder per sekund, eller till och med 120 om din skärm stödjer det, bör du däremot inhandla en Playstation 5 eller Xbox Series X. Om du köper Dirt 5 till Playstation 4 eller Xbox One ingår dessutom en kostnadsfri uppgradering av spelet till de nya konsolerna .

Bergsrally

Ratta rätt

För att återgå lite till kontrollen måste vi också lyfta hur Dirt 5 fungerar med ratt, mer specifikt Logitechs G923. Vanligtvis brukar ratt passa illa med den yviga snabbrattande kontrollen som arkadracingspel bygger på, och visst märks det att Dirt 5 är anpassat till handkontroll i första hand. Med en ratt i nävarna blir vissa tävlingstyper ordentligt svajiga, men de lite mer regelrätta rallytävlingarna blir flera snäpp roligare. Det känns ibland som att vi lirar ett sprillans nytt Sega Rally i ett regelrätt arkadkabinett.

Tråkigt nog är rattstödet i Dirt 5 bristfälligt vid release. Till exempel fungerar inte led-displayen och skakfunktionen i G923, men motståndet i ratten känns å andra sidan utmärkt. Pedalerna och alla knappar fungerar också som de ska.

Dirt rally i förarstolen

Gasen i botten till toppen

Oavsett format och kontrollmetod är det bara att trycka gasa i botten, sladda runt i leran och ha kul. Det är trist att paketet är så avskalat, men med häftiga vädereffekter, roliga banor och stor variation är spelglädjen ofta på topp. Vill du ha ett mer realistiskt rallyspel är det bara att plocka upp de utmärkta Dirt 2.0 eller WRC 9, men vill du bara gasa runt i härligt dumkul lerracing är det Dirt 5 som ska köpa.


Dirt 5

Testat: November 2020
Genre: Racing
Utvecklare: Codemasters Cheshire
Utgivare: Codemasters
Plattform: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Stadia
Testat på: Playstation 4 Pro
Pris: Xbox One: 516 kronor hos Proshop.
Xbox series X: 699 kronor hos Microsoft.
Playstation 4: Från 449 kronor hos Prisjakt.
Playstation 5: 448 kronor hos Coolshop
PC: Från 385 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5

DiRT 5 (PC) Pris vid test: 323 kr.

Bästa pris just nu: 556 kr