Testad produkt: Oneplus Watch
Pris: 1 590 kronor hos Webhallen

Så kom den till sist, Oneplus efterlängtade premiär på smartklockescenen. Oneplus Watch, som den så självklart heter, satsar på det signum som gjort tillverkaren känd för sina mobiltelefoner: Mycket för pengarna. För 1 700 kronor får du en lyxigt designad skapelse med såväl gps som puls- och blodsyremätare ombord och stöd för sömnmätning samt en mängd olika träningsformer. Ska klockan hitta en naturlig plats i tillverkarens växande ekosystem med prylar?

Betyg 3 av 5

Omdöme

Oneplus första klocka är inte särskilt smart. Det avskalade operativsystemet begränsar och produkten känns överlag ganska grund. Men batteritiden imponerar, samtidigt som den stora skärmen är fin och tydlig att titta på. Oneplus Watch står sig dock slätt i konkurrensen mot mer etablerade märken. 

Positivt

  • Snygg (men lite stor) design, sitter bra
  • Touchskärmen är skarp och tydlig
  • Sömnmätningen känns helt okej
  • Väldigt bra batteritid

Negativt

  • Begränsade notifikationer
  • Obetydligt app-stöd, ingen musikstreaming
  • Imponerar inte för träning

Okomplicerade men snygga designval

Designen på Oneplus Watch är på intet sätt unik. Den enhet vi får skickad till oss är rakt igenom svart. Den stora boetten på 46 millimeter sticker ut en dryg centimeter från handleden och är precis på fel sida om "fastna i jackan"-smärtgränsen. Det är en stor klocka, helt enkelt. Men designspråket är avskalat och cleant med mjukt rundade kanter och knappar som håller en slimmad profil på högersidan.

Allt du bör veta innan du köper en smartklocka

Det utbytbara gummiarmbandet är dock annorlunda, med en slags stegbaserad, skärpliknande filosofi för att få klockan att sitta tajt. När önskad storlek erhållits ska klockarmbandets ände pillas in genom en bygel för att sedan hamna närmast huden. Det fungerar okej och känns inledningsvis väldigt bekvämt, men efter något dygn börjar vi märka av en tillstymmelse till skav och kli. Överlag är passformen mycket god och det är lätt att glömma att du har klockan på dig. Den är också bekväm att sova med. 

Oneplus Watch
Oneplus Watch är en stor klocka.

Oled-skärmen har en storlek på 1,39 tum och är väldigt fin och skarp att titta på. Alltid på-läge får vi klara oss utan. Skärmen är långt ifrån att gå ända ut i kanterna men känns definitivt stor nog. Just ytterkanterna av urtavlan blir död yta som saknar användningsområde – det går inte som med Samsungs Galaxy Watch Active 2 att svepa med cirkelrörelser för att navigera med hjälp av den. 

Inte en Wear OS-klocka – på gott och ont

Googles operativsystem för smartklockor, Wear OS, har sina för- och nackdelar. De bjuder på ett brett appstöd och åtkomst till flera av it-jättens smarta funktioner, men batteritiden brukar vara förkrossande svag. Just därför valde Oneplus en annan väg med ett betydligt mer avskalat realtidsoperativsystem. Med blandad användning utlovas åtminstone en veckas batteritid, vilket är smått fantastiskt när det handlar om smartklockor.

Nu har vi bara använt klockan i ett par dagar, men Oneplus batterilöfte ser definitivt ut att hålla. Imponerande är bara förnamnet. Oneplus Watch är inte ens fulladdad när den anländer och tre dagar senare har bara 35 procent av batteriet gått åt. Då har klockan ändå varit ute på flera turer med gps påslaget, tagit ett flertal puls- och blodsyremätningar och ja, använt klockan blandat, helt enkelt. 

Oneplus Watch
Den fina touchskärmen syns tydligt i dagsljus.

Men som sagt, avsaknaden av Wear OS medför också mindre roliga aspekter. Gränssnittet känns funktionsfattigt och ihophafsat, det finns inga som helst möjligheter att installera appar eller Spotify på klockan och här saknas stöd för betaltjänster, röstassistent och annat som kommit att förknippas med en modern smartklockeupplevelse. Upplevelsen känns…lite billig, helt enkelt och med en för Oneplus svag anpassning av det svenska språket blir helhetsintrycket inte särskilt kul.

Oneplus Watch har ett grundläggande stöd för notifikationer där du snabbt kan få en översikt över inkommande mejl, svara på telefonsamtal och läsa sms med mera. Men det går inte direkt att interagera med dem förutom för att dutta (inte svepa) bort dem. Snabbsvar finns, men erbjuds bara i ett fåtal appar som Messenger och Whatsapp. Inte sms. Vid flera tillfällen misslyckas klockan med att visa samtliga notifieringar den ombetts hålla koll på, så även det är en liten besvikelse.

Som sagt saknar klockan stöd för musikstreaming. Alternativet är att fylla lagringsutrymmet med mp3-filer, något som i ärlighetens namn känns både bökigt och omodernt. Det gör också att "lämna mobilen hemma"-argumentet faller pladask, något som annars hade varit trevligt på grund av Oneplus Watch inbyggda gps. Som musikfunktionaliteten är nu ser vi ingen som helst användning för den. 

Hur går det med träningen, då?

Oneplus Watch utger sig inte för att vara en produkt för träningsfantaster. Snarare erbjuds ett grundutbud av spårningsbara data inom de vanligare motionsformerna. Klockan synkar med appen Oneplus Health, där vi dels ges frihet att utföra en radda grundinställningar, dels får en mer tydlig överblick över hälsoparametrarna. Förutom en del språkförbistringar (ovanligt för Oneplus) är appen konventionellt och lättbegripligt utformad, men bjuder inte på samma detaljnivå som mer avancerade konkurrenter.

Oneplus Watch

Ett par gånger märker vi att samspelet mellan mobilapp och klocka inte är helt smärtfritt. Exempelvis kan du dra igång ett parallellt träningspass i mobilen samtidigt som du redan börjat mäta en löptur i klockan. Oneplus Health anger över huvudtaget inte att vi har ett träningsprogram igång i klockan, vilket blir förvirrande och väcker frågetecken om hur väl bluetooth-synken mellan klocka och telefon faktiskt lirar. Det ska sägas att vi testar en förhandsversion av appen, så det här är inget vi drar allt för stora växlar på.

Löpning och promenad ska enligt Oneplus kännas igen automatiskt, varpå användaren ska få en uppmaning att bekräfta att ett träningspass pågår. Det är ingenting vi lyckas reproducera under testperioden, utan manuellt igångsättande har krävts varje gång. Klockan registrerar dock att någon form av träning pågår. Nu innan säljstart går det att välja mellan 14 olika träningstyper. Detta ska dock utökas till närmare hundra inom en snar framtid. Träningspassen kan synkas med Google Fit, men inte med andra appar eller tjänster.

Oneplus Watch
Oneplus Health-appen är väldigt grundläggande, men funkar fint.

Under träningspassen får du tillgång till saker som puls, tidsåtgång och kaloriförbränning, men också hjärtfrekvenszoner. Det sistnämnda är välkommet i en så här prispressad smartklocka och ger en bra fingervisning om hur hårt du faktiskt tränar. Pulsmätaren verkar hyfsat exakt; i alla fall visar den identiska värden med den crosstrainer som utgör ett av "testen". Gps:en var det heller inga bekymmer med, men det hade varit trevligt att kunna zooma i de kartor som genereras i mobilen efter träning.

Sömnspårningen verkar också tugga på i all sin enkelhet. Varje morgon får användaren en sammanfattning av nattens sömn, komplett med omdömen och delbetyg inom specifika områden. Den pyttiga mängden djupsömn är lågoddsaren som får underkänt – något som alla smartklockor vi någonsin testat klagar på. Är det oss eller mätprecisionen det är fel på? Oklart. En liten anmärkning är att Oneplus Watch har svårt att upptäcka snooze-missbruk, och verkar detektera vakenhet först när bäraren rör på sig ordentligt. En timmes snoozande tog klockan som vanlig sömn.

Oneplus Watch

Kalorierna, däremot. Vad händer? Redan efter två timmar på morgnarna har räknaren stuckit iväg med typ 250 kcal utan någon form av fysisk aktivitet som kan förklara fenomenet. Målet om 300 förbrända kalorier/dag nås därför efter drygt tio minuters promenad, vilket gör att räkneverket känns väldigt opålitligt. Vi har genomgående problem med just kaloriräknaren under testet. 

En godkänd klockpremiär

Oneplus Watch har ett par starka kort. Batteritiden, något av det viktigaste hos en aktivitetsklocka, är väldigt bra och vi får ovanligt många funktioner för pengarna. Designen är inte alls pjåkig och skärmen är riktigt bra. Blodsyremätare är sällsynt i en så här prispressad produkt. Men helhetsintrycket blir att Oneplus klocka kanske inte är helt mogen ännu, något som blir mer uppenbart när den jämförs med konkurrenter som Samsung och Fitbit.

Just de ovan nämnda aktörerna ligger bakom några av de starkaste Apple Watch-alternativen just nu, och dit har Oneplus Watch en bit kvar. Valet av operativsystem hämmar definitivt funktionsutbudet, och även om prislappen är konkurrensmässig kommer den träningsintresserade antagligen att vilja lägga en extra tusenlapp för att få en mer komplett upplevelse.

Oneplus Watch kan däremot vara rätt val för dig som letar efter en så kallad hybridklocka och inte måste kunna göra precis allt via handleden. Känn inte att du måste skaffa en bara för att du råkar gå runt med Oneplus-mobil bara. Det finns ännu inget ekosystem som prioriterar tillverkarens egna produkter, vilket i sig är rätt sympatiskt. IOS-användare måste dock se sig om efter ett annat alternativ.

Lanserade: Här är Oneplus 9 och 9 Pro

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus Watch
Tillverkare: Oneplus
Testad: April 2021
Kommunikation: Wifi / bluetooth / gps / nfc (ej för mobilbetalningar)
Skärm: 1.39-tums oled med 454 x 454 pixlar, 326 ppi
Storlek: 46.4 x 46.4 mm x 10.9 mm
Funktioner: Pulsmätare, accelerometer, gyro, barometer/höjdmätare
Operativsystem: RTOS
Lagring: 4 GB (varav 2 GB som kan användas)
Batteri: 402 mAh, upp till 2 veckors batteritid
Vatten / smutstäthet: IP68, 5 ATM
Kompatibilitet: Android 6.0 och senare
Lansering: 30 april, kan förbeställas
Rek. pris: 1 690 kronor
Pris: 1 590 kronor hos Webhallen

Betyg: 3 av 5