Lagom till den efterlängtade World of Warcraft-expansionen Shadowlands har mikrofonspecialisterna på Blue tagit fram en specialutgåva av sin populära Yeti X. Det är en usb-bordsmikrofon avsedd för kreatörer inom exempelvis streaming och podcasts och kanske inte primärt för dig som tjattrar med dina corona-distanserade polare i Discord eller annan valfri klient. Då brukar ett headset vara ett bättre val. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Blue Yeti X World of Warcraft Edition är ett kul samarbete mellan en etablerad mikrofontillverkare och en lika erkänd spelutvecklare. I grunden rör det sig om en väldigt kompetent usb-mick som för 2 000 kronor ger dig gott värde för pengarna. 

Positivt

  • Svårslaget ljud.
  • Massor av inställningsmöjligheter.
  • Förtroendeingivande design.

Negativt

  • Känslig, lite instabil usb-anslutning.
  • Kan kräva rätt mycket finlir. 

Produktnamn: Blue Yeti X World of Warcraft Edition
Pris: 2 290 kr hos Prisjakt (förbokning)

Nyheterna i denna specialversion är såväl kosmetiska som funktionella. Om vi börjar med designen känns själva formen igen från originalmodellen. Yeti X är en flexibel mikrofon med en tillfredsställande tyngd som gör att den alltid står stadigt på bordet. Metall och kromad finish dominerar utseendet, men WoW-versionen är mörkgrå i stället för svart, utsmyckad med gulddetaljer och logotyper från såväl tillverkaren som det spel man vill associera produkten med. 

Blue Yeti X World of Warcraft Edition

Antalet knappar och reglage har föredömligt hållits till ett minimum. På ena sidan hittar vi en knapp för att växla mellan olika upptagningslägen, beroende på vilket ändamål vi har med inspelningen. På andra sidan ett reglage som bland annat styr ljudupptagningskänslighet, headset-volym och andra funktioner man kan tänkas vilja komma åt snabbt. Just ljudupptagningskänsligheten indikeras med små led-belysta runor som praktiskt informerar oss om nivån vi ligger på. 

Hallå, hör ni oss?

På undersidan sitter en mikro-usb-kontakt och ett 3,5-millimetersuttag för hörlurar. Här kommer vårt första klagomål på Yeti X – den förstnämnda porten med tillhörande usb-kabel känns aningen glappig och lättpåverkad. Rör du för mycket på mikrofonen under inspelning finns det en risk att den glider ut och orsakar problem. Vid flera tillfällen tappade vi kontakt med Logitech G Hub (som används för inställningar) och var tvungna att peta dit pluggen ordentligt igen. 

Blue Yeti X World of Warcraft Edition

En kollega som äger den vanliga Yeti X-mikrofonen har inte samma problem, ska nämnas, så detta irritationsmoment behöver inte gälla för alla exemplar. Men en snabb sökning på nätet visar att vi inte är ensamma med detta problem. 

Ljudet kompromissar inte

Ljudkvaliten vid inspelning får med beröm godkänt. Blue Yeti X kör på 48 kHz samplingsfrekvens och 24 bitar vilket ger ett fint ljud oavsett vilket grundmaterial (rösten alltså) vi har att jobba med. De fyra olika lägena, eller polarmönstrena, fyller alla sin tydliga funktion. Vi kan välja mellan stereo-, flervägs-, tvåvägs- eller kardioidljud, och det är det sistnämnda som torde intressera streamare och andra som pratar ensamma med mikrofonen. Det finns fyra distinkta upptagningspunkter fram, bak och på sidorna där vi verkligen märker att de olika lägena kommer till sin rätt.

Däremot kan du inte bara plugga in mikrofonen och förvänta dig förutsättningslöst bra ljud. Som de flesta vana inspelare vet handlar mycket om akustiken i det rum du befinner dig i för tillfället. Även med gain inställt på ett minimum är Yeti X oerhört lyhörd och sitter du i ett ekande rum med tunna väggar kommer det att märkas. Kompisarna i Discord tycker att ljudet låter "burkigt" när vi sitter i just ett sådant rum, men det får nog snarare ses som ett gott betyg till mikrofonen för sin förmåga att plocka upp precis allt. 

Blue Yeti X World of Warcraft Edition
Det smidiga knappreglaget är multifunktionellt och visar bland annat vilken nivå ljudupptagningen ligger på.

Tur då att vi har generöst med inställningsmöjligheter i Logitech G Hub-mjukvaran att leka med. Vi är absolut inte nöjda med ljudet till en början och det krävs en dryg timme att få ljudbilden till belåtenhet. Då har vi utgått från ett av Broadcaster-lägena och pillat lite i verktygen för signalrening, högpassfilter och i röst-equalizern för att få till ett resultat vi är nöjda med. Sedan går det smidigt att spara ned separata profiler och exempelvis aktivera dem för specifika spel du har installerade på datorn.

Vi spelar in en stor mängd olika röstklipp medan vi mekar oss fram till den perfekta inställningsprofilen för just vårt rum. Initialt missnöje går med tiden över till förtjusning, och när vi så småningom jämför resultatet från Yeti X med ett (dyrt) gaming-headset är det nästan som natt och dag. Hurra!

Halvkul World of Warcraft-inslag

Denna version av Yeti X är som nämnt ett samarbete med World of Warcraft-utvecklarna Blizzard. Det märks bland annat på de olika röstförvrängare som nu kan slås på i mjukvaran. Vill vi låta som en orch går det alldeles utmärkt, eller varför inte som en hetsig Blingtron-robot eller en gnom? Ett par mer generiska röstvarianter finns också, som kvinna/man, fiskskål eller vittnesskydd.

De olika rösterna är otroligt roliga att leka med i början, men förlorar snabbt sin charm. Dessutom är de inte av samma höga kvalitet som vad vi åtnjuter i originalläget. För den som går all-in på att rollspela sina World of Warcraft-karaktärer kan detta vara roligt, men för de flesta andra ändamål förlitar vi oss på vår vanliga röst. 

Blue Yeti X World of Warcraft Edition

En annan – kanske mer användbar – nyhet är ett generöst bibliotek med olika samplingar från WoW-universumet. Här finns trollformler, olika monster och andra läten som väcker stor nostalgi och kan bindas till snabbknappar på tangentbordet. Du kan också skapa egna samples och ljudeffekter och göra samma sak med dessa. Fiffiga raid-ledare kanske kan skapa ett eget ljudsystem för varningar, kommandon och så vidare, men det var ingenting vi dristade oss till att prova själva.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Blue inte är några duvungar när det kommer till den här typen av usb-mikrofoner. Ljudkvaliteten övertygar i sin prisklass och själva bygget osar kvalitet. World of Warcraft-temat på just den här utgåvan får ses som en bonus för fansen – och det är ju så klart inte något fel med det. Tvärtom ser vi gärna fler sådana här kreativa samarbeten i framtiden. 

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produktnamn: Blue Yeti X World of Warcraft Edition
Testad: November 2020
Tillverkare: Blue
Anslutning: Usb 1.1/2.0/3.0
Mikrofonteknik: Kondensator
Samplingsfrekvens: 48 kHz
Bitdjup: 24 bit
Frekvensomfång: 20Hz - 20kHz
Mikrofonlägen: Kardioid, envägs, flervägs, stereo
Systemkrav: Windows 10 eller Mac OS X
Storlek (inkl stativ): 11 x 12.2 x 28.9 cm
Vikt (inkl stativ): 1.28 kilo
Rek. pris: 2 290 kronor
Pris: 2 290 kr hos Prisjakt (förbokning)

Betyg: 4 av 5

Blue Microphones Yeti X Pris vid test: 1749 kr.

Bästa pris just nu: 1690 kr