Testad produkt: Roidmi NEX 2 Pro
Pris: Från 3 512 kronor hos Amazon Sverige

Det här med modellbeteckningar är inte alltid glasklart, framförallt inte när det gäller modeller som lanseras på skilda marknader och under olika namn. NEX 2 Pro som vi kikar på här heter även RS60 alternativt X30 Pro beroende land och världsdel. Förvirrande? Onekligen. För att krångla till det ytterligare lanseras i stort sett samma produkt som en Xiaomi Mi, Roborock eller något annat varumärke i Xiaomis ekosystem.

Betyg 4 av 5

Omdöme

NEX 2 Pro övertygar på alla plan: snyggt designad, smidigt format, lätt att underhålla, har bra prestanda i form av sugeffekt, generöst med medföljande munstycken, inklusive ett för moppning. Allt detta resulterar i ett brett användningsområde. Priset är relativt högt, framförallt vid en jämförelse med föregångaren X20, som är betydligt billigare och endast presterar marginellt sämre. 

Positivt

  • Snygg design
  • Moppningsmunstycke ingår
  • Bra prestanda

Negativt

  • Priset
  • Låter en hel del i max-läget

Nu med OLED-färgdisplay

Nåväl, här benämner vi dammsugaren som NEX 2 Pro och den kan ses som en storebror till modellen X20, som vi testade för nästan exakt ett år sedan. Designen är i stort sett densamma och vad som skiljer dem åt rent visuellt är, förutom att den kommer i färgen silvergrå istället för vit, en ny smart oled-färgdisplay som ger dig information om sugstyrka, batterikapacitet och kaloriförbränning (!), filterstatus och eventuella felkoder. Föregångaren X20 hade fyra lysdioder som enbart visade kvarvarande batterikapacitet.

Roidmi NEX2 Pro
Skiljer sig från sin lillebror X20 bland annat i form av denna lilla oled-display.

Nej, det är främst prestandamässigt det hänt saker och då i form av högre effekt (150W jämfört med 138W) och sugkraft (26 500 Pa mot tidigare 25 000 Pa). Dessutom kan vi notera en förbättrad, om än blygsam, batterikapacitet vilket resulterar i cirka 70 minuters drift mot tidigare 60 minuter.

Smidig laddningsstation

Laddningsstationen är minimalistisk och består av ett litet magnetfäste som monteras på väggen, antingen med skruv eller dubbelhäftande tejp, alltså precis samma lösning som tidigare modeller från (F8 och X20) Roidmi. Faktum är att såväl laddaren, filter och samtliga munstycken från X30 är kompatibla med nya NEX Pro 2 och således onekligt intressant för den märkestrogne som eventuellt vill uppgradera maskinparken.

Roidmi NEX2 Pro

Sett till just filtreringen är NEX Pro 2 något av en liten luftrenare som med sex filtreringsnivåer fångar upp såväl damm, bakterier som partiklar ända ned till 0,3 mikrometer. Dammbehållaren frigörs och töms enkelt genom ett knapptryck. Behållaren har för övrigt en kapacitet på upp till 0,5 liter jämfört med X20s 0,4 liter. Det finns tre effektlägen och ljudnivån är specificerad till 83dB (i maxläge). 

Munstycke för moppning inkluderat

Förutom huvudmunstycket, med integrerad led-belysning, ingår extra filter, förlängningsrör, en mindre motoriserad antikvalster-borste med nylonborst för madrasser och liknande, en flexibel slang med tillhörande husdjursborste, ett smalt munstycke med avtagbar borste samt ett moppmunstycke med inbyggd vattentank, som när det används både moppar och dammsuger golvet samtidigt.

Roidmi NEX2 Pro
Munstycke för våtmoppning

Prestandamässigt finns egentligen inte mycket att anmärka på, det mesta i dammsugarens väg sugs upp och huvudmunstycket kommer åt bra längs med lister och i hörn. Batterikapaciteten räcker gott och väl för en större lägenhet liksom även en större villa, så länge du håller dig till det lägsta effektläget.

Roidmi NEX2 Pro

Via Bluetooth kan du ansluta dammsugaren till din smartphone och i den tillhörande appen få information om batterikapacitet, filterunderhåll, ackumulerad rengöringstid, dammbehållares kapacitet samt vilket effektläge den ska starta i som standard. En lite kul detalj (som nog ska tas med en nypa salt) är även en uppskattning om hur många kalorier du bränt totalt.

Den praktiska nyttan av att kunna koppla ihop dammsugaren med din smartphone kan givetvis diskuteras, men visst kan det vara kul att emellanåt läsa av enhetens städdata. Men ändå är vi inte helt övertygade.

Specifikationer

Modell: NEX2 Pro (X30, RS60)
Testad: november 2020
Tillverkare: Roidmi
Batteri: 2500mAH / 72Wh
Batteritid: Upp till 70 min
Laddningstid: 2,5 timmar
Kapacitet behållare: 0,5 liter
Filter: Mikrofilter
Antal hastigheter: 3
Max sugeffekt: 26,5 kPa
Ljudnivå: 83 DBA
Vikt huvudenhet: Cirka 1,7 kilo
Övrigt: Moppningsmunstycke ingår
Rek. pris vid test: 6 999 kronor
Pris: Från 3 512 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5