Produkt: Spider-Man: Miles Morales
Pris: PS5: 499 kronor hos Netonnet. PS4: 499 kronor hos Netonnet.

Spider-Man till Playstation 4 blev snabbt en nutida klassiker när det lanserades 2018. På något sätt lyckades Insomniac, studion bakom lekfulla spel som Ratchet & Clank och Sunset Overdrive, fånga själva känslan av att vara Spindelmannen. Bara det var en bedrift i sig som fick alla tidigare försök (från andra spelutvecklare) att ställa sig i skamvrån.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Spider-Man: Miles Morales är en klar uppgradering av originalets koncept. Känslan av att vara just Spindelmannen finns där konstant, särskilt när vi svingar oss genom ett tekniskt imponerade Manhattan som vi aldrig sett tidigare i spel. Det är helt enkelt en uppvisning och en ny standard för hur öppna, ändlösa världar kan byggas upp med hjälp av nästa generations konsoler.

Positivt

  • Imponerande, icke-existerande laddningstider
  • En levande stad där något alltid är på gång
  • Ursnygga raytracing-effekter…

Negativt

  • ... som dock kräver att vi kör i 30 bildrutor per sekund istället för 60
  • Storykampanjen är kortare än sist
  • Dual Sense-funktionerna märks knappt av

Att snabbt svinga sig igenom ett öppet New York ingav en frihetskänsla som inget annat spel i genren lyckats förmedla sedan dess. Kombinerat med ett flexibelt och flashigt stridssystem, samt en hel del underhållande extrauppdrag utöver grundstoryn, blev upplevelsen som lilla julafton för såväl fans av spindeln som fans av actionspel överlag.

En ny spindelman för en helt ny generation

Vad passar då bättre än att piffa upp ett redan så pass välutvecklat spel, fast för en helt ny generation spelkonsoler? Faktum är att Spider-Man varit ett av spelen som visats upp tillsammans med Playstation 5 under dess utvecklingsfas, främst för att demonstrera konsolens nya ssd-teknik (något vi kommer att återkomma till senare under denna text).

Miles using Venom attack

Slutprodukten är dock ingen remaster av originalspelet, eller ens en sedvanlig uppföljare. Istället bjuds vi på en sidoberättelse som följer vissa trådar från förra spelet. Vi intar rollen som den nye Spindelmannen, Miles Morales. En yngre, hippare och, i vår mening, mer identifierbar karaktär som lärs upp av Peter Parker, eder vänlige kvartersspindelman. Miles har alla förmågor som den “vanlige” Spindelmannen har, men även ett par nya, häftiga trick i rockärmen.

Spider-man invisble

Bland dessa finns förmågan att leda och lagra elektricitet och tidsbegränsad osynlighet. Det senare medför mer invecklade stealth-inslag än sist, medan elattackerna främst används för att få omkull starkare motståndare och att lösa nya, elbaserade pussel. I och med att vi redan är bekanta med de allra flesta rörelserna kan vi snabbt skifta fokus mot alla superskurkar som finns runt samma öppna Manhattan som sist. Ett Manhattan som dock fått sig ett rejält ansiktslyft.

New York, New York

Kvarteren vi svingar oss genom är välbekanta. Allt som kännetecknar “det stora äpplet” finns här, från gigantiska skyskrapor till småhusen och parkerna kring de mer folktäta stadsdelarna. Oavsett plats på kartan finns det alltid något som gör miljön mer levande, mycket tack vare den starkare hårdvaran. Det kan vara så triviala detaljer som de snötäckta hustaken till de ultrarealistiska vattenpölarna som finns här och var.

Miles Morales

Mest imponerade blir vi av hur strålspårningen (raytracing) påverkar alla tusentals objekten som rör sig samtidigt. Detta syns bäst under solnedgångar, där solstrålarna formar dynamiska skuggor, men även när vi står fastklistrade mot skyskrapornas enorma fönster. Miles och hans omgivning speglas då på ett sätt vi tidigare inte skådat. Det är med andra ord lätt hänt att fastna för alla tekniska framsteg mellan de olika uppdragen. Och faktum är att vi inte har något emot det alls. Fast travel känns inte som ett val, risken att missa nya detaljer i de fantastiska omgivningarna blir för stor. Men för den som trots allt vill använda fast travel finns det även goda nyheter på den fronten.

Ett ändlöst Manhattan

Grafiska uppdateringar åsido bjuder Spider-Man: Miles Morales på ett annat inslag som verkligen ger spelet den där “nästa generations”-känslan, som annars kan vara svår att förklara. Att starta upp spelet tar blott några enstaka sekunder, och väl inne i spelet existerar inga laddningstider. Använder vi fast travel mellan olika punkter blir skärmen svart för en sekund, för att sedan visa Miles ta sig upp för tunnelbanetrapporna innan vi ens hunnit blinka.

Miles Morales in NY

Andra exempel på detta finns när vi skiftar mellan inomhus- och utomhusmiljöer. Här saknas allt vad övergångar heter, och allting sker istället i realtid. Resultatet är ännu snabbare gameplay än i Spider-Man till Playstation 4, nu kan vi rusa igenom exakt hela kartan. Non stop, om vi så önskar. Av storyskäl är vi däremot begränsade till enbart Manhattan, men detta ger ändå en försmak av hur större och mer realistiska världar kan byggas med den nya tekniken.

Kort men intensivt sidospår

Med sina blotta tio timmar är Spider-Man: Miles Morales dock en lättavklarad historia. Storyn hinner aldrig nå upp till originalets djup och sidouppdragen är färre den här gången. Dessutom lyser de riktigt imponerande bossfighterna med sin frånvaro, trots att Miles har ett ännu större utbud av färdigheter tills sitt förfogande.

M3 rekommenderar

Trots det kan vi inte sluta att svinga oss genom Manhattans miljöer, även när kampanjen väl är över. Det är svårt att lämna frihetskänslan som finner sig i Spider-Man: Miles Morales. Jämfört med originalet är det en rappare och mer intensiv upplevelse, som bjuder på en övertygande och mer realistisk replika av staden. Och oavsett om vi slåss mot ett tiotals skurkar samtidigt eller räddar ett gäng vilsna duvor är känslan av att vara Spindelmannen där konstant.


Spider-Man: Miles Morales

Testat: November 2020
Genre: Action/Äventyr
Utvecklare: Insomniac Games
Utgivare: Sony
Plattform: Playstation 5, Playstation 4
Testat på: Playstation 5
Pris: PS5: 499 kronor hos Netonnet.
PS4: 499 kronor hos Netonnet.

Betyg: 4 av 5

Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PS5) Pris vid test: 499 kr.

Bästa pris just nu: 454 kr