Testad produkt: Astro A50 Wireless
Pris: Cirka 2 503 kronor hos Amazon Sverige

Med fjolårets fjärde generation av det populära A50-headsetet är det inte speciellt mycket som ändrats; tillverkaren har hittat en trygg nisch där de fortsätter att finslipa sina produkter, utan att för sakens skull återuppfinna hjulet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Astro A50 Wireless är inget billigt headset, men i gengäld får du klockrent ljud, hög komfort och lysande räckvidd så att det räcker och blir över. Det här är tveklöst ett av de allra bästa valen i sin prisklass.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Slimmad basstation
  • Lång räckvidd
  • Riktigt bekväma

Negativt

  • Småförvirrande mjukvara
  • Dålig isolering
  • Relativt dyra
Vi testar här pc / Playstation 4-versionen, men det finns även en pc / Xbox-variant. Där många "trådlösa" gamingheadset kräver sladd när du vill använda dem till konsol kan du använda A50 trådlöst (med bibehållen funktionalitet) även framför ditt Playstation, vilket naturligtvis är en stor fördel. Bassstationen för laddning och trådlös kommunikation följer med även denna gång, varför du behöver bereda lite extra plats på tv-bänken eller skrivbordet.
Astro A50

Design och komfort

Astro A50 ser lättare ut än vad det faktiskt är. En tunn, böjbar bygel i plast åtföljs av ett par relativt tunga kåpor som får headsetet att väga drygt 380 gram. Headsetet, som går i nonsensfritt svart, har steglös storleksjustering och luftiga tygkåpor som hålls på plats av starka magneter. Materialvalet minskar svettfaktorn, men drar också åt sig en hel del ludd och hårstrån efter en stund.

Mikrofonen sitter som brukligt på vänster sida. Denna fälls smidigt ned när det är dags att snacka, i uppfällt läge håller den en diskret profil tätt intill kåpan. Astro A50 sitter halvtätt mot huvudet men orsakar inget som helst skav under längre sessioner. Hastiga huvudrörelser kan dock rucka headsetet ur position, men det är inget som irriterar oss tillräckligt för att resultera i minuspoäng.

På den högra kåpan finns ett blygsamt knappurval med på/av-knapp, equalizer-val, volymreglage och en knapp för att slå på eller av Dolby-surroundljud. Hela utsidan på högerkåpan är dessutom en enda stor knapp med vilken du kan välja att framhäva röstkommunikation eller spelljud. Smidigt!

Själva basstationen har ett gäng led-indikatorer som visar ljudlägen, kvarvarande batteritid samt om du har pc- eller Playstation-ljud aktiverat. Den tar enligt oss inte upp överdrivet mycket plats, men det kan vara knepigt att placera hörlurarna rätt när de ska laddas. För övrigt saknar Astro A50 Wireless traditionell hörlursport, här är det strängt trådlöst som gäller. Lite tråkigt att sladdmöjligheten saknas.

Ljudkvalitet

Oavsett om du spelar på pc eller konsol låter Astro A50 alldeles utmärkt. Detaljrikedomen i ljudet är värd att lyfta fram. När vi använder Dolby-läget blir även det virtuella surroundljudet användbart för att avgöra varifrån ett ljud kommer. Ljudbilden är överlag välbalanserad och vi ges stora möjligheter att själva konfigurera inställningarna till belåtenhet. Equalizer-biten lämnar vi mestadels orörd, eftersom standardinställningarna är såpass vassa – åtminstone för spel. För musik kan det krävas lite pill.

Astro A50 Wireless

Headsetet har lång trådlös (2,4 GHz) räckvidd och låter oss gå runt nästan fritt i 68-kvadratslägenheten utan att tappa kopplingen. Även mikrofonen presterar på väl godkänd nivå. En rolig detalj är att vi hör oss själva när vi pratar, vilket gör det enkelt att säkerställa kvaliteten. Detta sker utan fördröjning och är absolut inget som stör när vi snackar med kompisar.

Om det är något vi kan ge Astro A50-ljudet kritik för överhuvudtaget är det isoleringen. Det läcker helt enkelt in väldigt mycket ljud utifrån, oavsett om det är tangentklick, hojtande sambos eller kontors-sorl. Det är egentligen ingen ljudteknisk fråga, men oväsen blandar sig lätt in i spelupplevelsen om du inte spelar på riktigt hög volym.

Funktioner

Astro Command Center är ett kompetent program som låter dig pyssla med olika inställningar för att optimera ljudet för olika spel- och musikgenrer. Det är på svenska, men ganska förvirrande upplagt var man hittar de olika inställningarna. Knappar som ser avaktiverade ut är fullt klickbara och de olika förinställningarna för ljudbilden förklaras inte särskilt pedagogiskt.

Vi upplever batteritiden som klart acceptabel och har svårt att någonsin dränera batteriet helt. Detta beror delvis på att det går in i viloläge så fort det inte används, men också på att förfarandet med basstationen gör det lätt att placera A50 på sin piedestal för en kvarts laddning lite då och då.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produktnamn: Astro A50 Wireless
Tillverkare: Astro Gaming
Testat: Mars 2020
Anslutning: 2.4 GHz via usb-ansluten basstation
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc, Mac, Playstation 4 (Xbox-variant finns)
Rek. pris: Okänt
Pris: Cirka 2 503 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5