Testad produkt: Corsair Virtuoso RGB Wireless SE
Pris: Cirka 1 990 kronor hos Amazon Sverige

Virtuoso RGB Wireless är kompatibelt med pc och Playstation 4 – i alla fall när det ansluts trådlöst eller via usb. Headsetet har också en vanlig, analog 3,5-millimetersingång.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Virtuoso RGB Wireless SE har stilren design och kvalitet i bygget, men flera konkurrenter är bekvämare att ha på skallen. Den fungerar i många lägen tack vare sin analoga ingång. Men det är enbart med equalizern i Icue som vi får bukt på ljudbilden. Då kan det låta riktigt bra, och vi gillar också den goda mikrofonkontrollen.

Positivt

  • Elegant design.
  • Behändigt med löstagbar mikrofon.
  • Många anslutningsätt.

Negativt

  • Inte kristallklart ljud.
  • Brister lite i komforten.

Design och komfort

Bygel och lurar är byggda i stabil metall med elegant design och läcker finish i alla detaljer. Vi är dock inte lika förtjusta i att ha det på huvudet som vi är att titta på det. Det är rätt så hårt motstånd i leder och bygeljustering. Det gäller att manuellt bocka in en vinkel som passar dig, det är inte mycket följsamhet i själva mekaniken.

Corsair Virtuoso RGB Wireless SE
Corsair Virtuoso RGB Wireless SE.

Vadderingen i kåporna är halvmjuk och spänner åt ovanligt mycket om öronen. Trots det blir det aldrig riktigt tätt runt öronen och en del ljud utifrån har en tendens att läcka in. Headsetet är också relativt tungt. Det här är kort och gott inte optimalt för en lång session framför datorn.

Ljudkvalitet

Flat ljudåtergivning i Virtuoso RGB Wireless SE kan kännas ovant för de flesta lyssnare. Det är väldigt lite djup och fyllighet i basen och fokus på höga skarpa toner. Det är, tror vi, ett medvetet val för att anpassa ljudet till just spel på konsol. Det är i de högre frekvenserna som viktiga detaljer i spel låter som mest, fotsteg, skott och så vidare.

Corsair iCue
Corsair Icue.

På en pc rekommenderar vi att du installerar programmet Icue. Med det kan du justera ljudbilden med en grafisk equalizer. Med basen uppressad får vi mer normalbalanserat ljud. Vi tycker dock att en del detaljer i såväl diskant som mellanregister försvinner jämfört med en del av de bästa konkurrenterna. Du kan här också växla mellan 2.0-stereo och ett rätt övertygande 7.1-läge, samt kontrollera volym och medhörningsmix på mikrofonen.

Funktioner

I Icue kontrollerar du också de rgb-dioder som gett luren sitt namn. Du har en glödande Corsair-logga på vardera öra, som kan ställas in med valfri färg eller olika typer av ljuseffekter. Vi kan dock inte se att de gör något annat än är dekorativa. Och de känns faktiskt lite okarakteristiskt för ett par så pass hifi-designade lurar utan gaming-estetik.

Lurarna går inte att ansluta med bluetooth, utan du är hänvisad till att plugga in den parkopplade usb-mottagaren. Allt du behöver göra är att ställa en switch på luren i trådlöst läge, då koppar den automatiskt in sig, och bryr du dig inte om att göra inställningar är det bara att köra. Lurarna har också 3,5 millimeter analog ljudingång, så du kan plugga in dem i valfritt hörlursuttag. Mikrofonen är en lös enhet som pluggas in i ett mini usb-uttag på ena lurens undersida.

Specifikationer

Produktnamn: Corsair Virtuoso RGB Wireless SE
Testat: Januari 2020
Tillverkare: Corsair
Anslutning: Usb, 3,5 mm audio, trådlös med usb-mottagare
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc, PS4
Rek. pris: 2 199 kr
Pris: Ca 1 990 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5