De flesta larmsystem kräver att en installatör kommer och monterar och driftsätter prylarna åt dig. Med lite tur utan extra kostnad. Alert Alarm är till för den händige som tycker att sådant är onödigt och istället kan greppa en skruvmejsel och montera upp utrustningen på egen hand.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Alert Alarms system visar att det här med hemlarm inte behöver vara varken komplicerat eller kräva hantverkare för att montera grejerna. Men det kräver lite praktiskt handlag och systemet är inte lika avancerat och integrerat med andra smarta tjänster som en del av konkurrenterna.

Positivt

  • Lätt att installera på egen hand.
  • Extra säker uppkoppling.
  • Prisvärt paket

Negativt

  • Att montera själv är inte för alla.
  • Något begränsat urval av utrustning.
  • Ingen integrering med smarta hem.
 
Vi gjorde vårt förra test av Alert Alarm 2019, och sedan dess har tjänsten framförallt trimmats och förbättrats i bakgrunden. Allt från bättre stödfunktioner för kundsupport till rena prestandaförbättringar i app och centralenhetens mjukvara. Appen har moderniserats och centralenheten är uppdaterad, men funktionsutbudet är i grunden oförändrat. Alert Alarm häsar att det inte skett några förändringar sedan vi senast uppdaterade testet hösten 2021.

Hårdvaran anländer i ett paket på posten med en instruktionsbok som steg för steg visar hur du går till väga. Sedan vi utförde vårt första test har Alert uppdaterat och förbättrat installationsmanualen, men vi tycker att den var utmärkt redan då, så där har vi ingenting att klaga på.

Enheterna i sig är förprogrammerade och parkopplade mot systemets central-hubb som i sin tur är förkonfigurerad mot ditt abonnemang. De flesta av enheterna är mycket enkla att montera. Kan du borra hål och dra skruvar i väggen för att hänga upp tavlor och liknande lär du inte ha några problem med att göra detsamma med kontrollpanel, rörelsedetektorer, brandlarm och sirener.

Men det finns undantag, ett par dörrsensorer och en fuktavkännare kräver mer praktiskt handlag. Speciellt dörrsensorn får vi kämpa med då vi vill montera den på en plats där vi har metall i dörrkarmen, men vi får bara med fästen för träkarm. Det går dock att få dubbelhäftande tejp för montering på sådana platser, om du ber om det från kundtjänst.

Basenhet med extra säker uppkoppling

Centralenheten är en anonym liten vit låda som mest liknar en diskret router, med ett par nätverksuttag baktill och en blinkade diod på ovansidan. Den styrs i sin helhet från Alerts mobilapp.

I appen hittar vi också tydliga videoguider för den som behöver extra hjälp med montering, aktivering eller daglig användningen. För löpande administration är appen tydlig, okomplicerad och enkel.

Centralenheten har en intressant fördel, den kommunicerar med tredubbel redundans med Alerts servrar och larmcentral, vilket Alert verkar vara ensamma om. I första hand sker detta via ditt bredband – du ansluter den med fast kabel till din router. Sedan har den även gsm-kommunikation om bredbandet skulle gå ned, och till slut sms om det skulle bli problem med mobildatauppkopplingen.

Centralenhet
Alert Alarms centralenhet, en diskret liten låda.

Paket från lägenhet till stora hus

Alert Alarm säljer fyra olika grundpaket: tre för olika storlekar på villa och ett för lägenhet. Vi har testat mellanpaketet för villa kallat Villa Stor. I det ingår förutom centralenhet och manöverpanel att sätta intill ytterdörren, två rörelsedetektorer, två rökdetektorer, två dörrsensorer och en siren för inomhusmontering.

Det kan även ingå extra utrustning eller rabatter beroende på ditt försäkringsbolag. Vi får med en läckagesensor på köpet, eftersom vår testare är Folksam-kund. Folksamkunder får dessutom rejäl rabatt på startpaketen.

Ett paket för lägenhet innehåller förutom centralenhet och kontrollpanel, en dörr- & fönsterdetektor, två rökdetektorer, och en inomhussiren. I paketen för villa är det mer fokus på rörelsedetektorer, i enklaste paketet får du två sådana och två rökdetektorer.

I ännu större paket väljer du själv antingen två eller sex tillbehör som passar dig. Löpande kostnaden för larmtjänst ökar med storleken på ditt paket, men blir aldrig orimligt hög. 

Bygg din egen mix

Sedan kan du fritt lägga till fler enheter över ditt valda grundpaket. Dessa har fast extra kostnad på 790 kronor per utökning, med en "ta tre betala för två"-deal.

För testsyfte får vi till exempel med en smart extra siren som pluggas direkt i en väggkontakt och som dessutom har inbyggd termometer. Med den inpluggad dyker även innetemperaturen upp i appen. Det finns fuktmätare för att detektera vattenläckage,

Bland övrig utrustning hittar vi en fjärrkontroll för snabb av- och på-larmning utan pinkod, siren för utomhusbruk och en nätverkskamera. I fjärrkontrollen har du också SOS-knapp för direktkontakt med larmcentral.

I tjänsten inkluderas fria utryckningar, med yttre väktartjänst som standard och inre tjänst som tillval.

Bra koll på prylarna i appen
Bra koll på prylarna i appen

Enklast kontroll i appen

De flesta enheterna kräver inte nätström utan drivs med standardbatterier. Dessa ska enligt Alert Alarm hålla i minst ett år och då alla enheter övervakas och funktionskollas dagligen på distans, kommer de att höra av sig när det blir dags att byta ut ett.

Du får daglig uppdatering av enheternas status och det syns tydligt med varning och notifikation i appen samt ett mejl från Alert notifikation om det är problem med dem eller om de av någon anledning skulle tappat kontakt med centralenheten. Det problemet stötte vi dock inte på under vårt test, men provade givetvis att manuellt koppla bort enheter för att se vad som hände. Det kanske hade varit bra med lite högre testfrekvens av just detta moment, men vi har inte mycket att klaga på.

Larmar vi på eller av uppdateras det i appen direkt och givetvis får vi information om utlösta larm. I appen kan du bjuda in extra användare, främst tänkt för familjemedlemmar. Det som möjligen saknas är ett smidigt sätt att tillfälligt bjuda in gäster.

Ett klart minus är att hela systemet är slutet och inte kompatibelt med tredjepartsutrustning som smarta lås, andra smarta hem-system eller till exempel IFTTT.

Specifikationer

Testat: September 2019, uppdaterat med ny information november 2021, samt december 2022
Inkluderad hårdvara och tjänst för grundpaket*: Centralenhet, 1 manöverpanel, 1 dörr/fönsterdetektor, 2 rökdetektorer, inomhussiren, dekaler.
Kommunikation:Triple path (IP, GSM, SMS)
Väktartjänst: Fria utryckningar vid brand. Utryckningar vid inbrott med villalarm.
Startkostnad grundpaket: 1490 kr
Månadskostnad tjänst grundpaket: 169 kr
Totalkostnad 5 år grundpaket: 11 630 kr
Kostnadsfri installation: Kund monterar själv
Övrigt: Nätverkskamera, trådlös siren, rörelsedetektor, fjärrkontroll, läckagedetektor m.m som tillval.
Läs mer: Alert Alarm

* Grundpaket för en lägenhet.

Betyg: 3 av 5