Svenska Alarm är intressant för dig som vill ha ett komplett larmsystem med väktartjänst och app för en lite lägre kostnad, framför allt om du räknar med att ha larmet under en längre tid. Som lite av en uppstickare mot drakarna Sector Alarm och Verisure erbjuder Svenska Alarm ett traditionellt skydd med alla viktiga funktioner för hemmet, samtidigt som systemet helt saknar möjligheten att integrera smarta hemmet-produkter.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi gillar betalmodellen Svenska Alarm erbjuder och överlag är det här ett riktigt prisvärt alternativ. Det här är dock inte en lösning för dig som vill kunna koppla på andra smarta hem-funktioner. Möjligheten till den kostnadsfria tjänsten "Väktare Direkt" är ett klart lyft jämfört med tidigare där kunden själv skulle avgöra om larmet var skarpt eller inte. Även den nya appen uppskattas! 

Positivt

  • Låg månadsavgift när hårdvaran är betald
  • Bilder direkt i telefonen.
  • Överkådlig app med bra funktioner
  • Saknar möjlighet att i larmsystemet integrera smarta hemmet-produkter

Negativt

  • Hög initial kostnad om du inte väljer avbetalning på hårdvaran
  • Saknar möjlighet att i larmsystemet integrera smarta hemmet-produkter
Företaget erbjuder installation i hela landet men är baserat i Malmö. Larmutrustningen rekommenderas av SSF Stöldskyddsföreningen, precis som alla andra seriösa leverantörer, och är av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB certifierad för den svenska marknaden. Väljer du Svenska Alarm köper du hårdvaran som betalas direkt eller på avbetalning i upp till 72 månader och då adderas summan till månadskostnaden för själva larmtjänsten. Priset för larmtjänsten är 1 500 kronor per år, eller 125 kronor per månad.
Hemlarm 2020

Månadskostnaden sjunker rejält när hårdvaran är betald

Ett grundpaket består av en dörr- och fönsterkontakt, en kameradetektor, en rökdetektor samt en extern knappsats. Väljer du att köpa loss produkterna direkt kostar dessa 20 808 kronor, eller om du hellre vill ha på avbetalning för 289 kronor per månad.

Du kan givetvis välja att komplettera med ytterligare produkter. I vårt fall väljer vi premiumpaketet med en centralenhet, sex magnetkontakter, två kameradetektorer, en rökdetektor, en utomhussiren samt en LCD knappsats. En stor fördel är att du själv kan klippa och klistra ihop ditt eget larmsystem och välja de komponenter som passar dig bäst.

Det är ett väldigt transparent system där du vet vilka faktiska kostnader du har varje månad utan några överraskningar. När all hårdvara är betald sjunker månadskostnaden alltså rejält, ner till 125 kronor i månaden för enbart väktartjänsten.

Om du flyttar, säljer du antingen systemet till den som flyttar in eller så tar du med dig systemet till nästa boende. Kostnaden för flytt (nedmontering samt montering) är då 2 250 kronor.

Ny modernare app

Företagets app var tidigare något av en akilleshäl. Förvisso användarvänlig men med ett anskrämligt gränssnitt och saknade det mesta vad gäller avancerade funktioner. Nu har Svenska Alarm en ny egenutvecklad app som under hösten lanseras till alla kunder. Appen är uppkopplad mot en certifierad larmcentral och ger möjligheten att vid larm få bilder från larmsystemet direkt till mobilen.

Hemlarm 2020
Ny app som är snyggare och känns mer genomarbetad.

Du kan också via appen närsomhelst tillkalla väktare till hemmet. Gränssnittet är snyggare och senare under hösten lanseras en live kamera-funktion med högupplöst film direkt till appen, men vi saknar fortfarande möjligheten att integrera smarta hemmet-produkter i appen, som koppling till IFTTT eller andra smarta hemmet-lösningar (smart lås, belysning eller liknande).

Du som kund kan utan extra avgift koppla på åtgärden "Väktare Direkt" som innebär att en väktare åker direkt vid ett inbrottslarm, brandlarm och överfallslarm. Svenska Alarm har fria utryckningar vid skarpa larm och i appen kan användaren få information om att en väktare blivit tillkallad vid en larmhändelse, likaså avbryta densamma om larmet utlösts av misstag. 

Löstagbar kontrollenhet

Kontrollpanelen skiljer sig utseendemässigt rejält (och till det bättre) jämfört med tidigare modell. Den monteras på en vägg i närheten av ytterdörren och samtliga komponenter kommunicerar trådlöst med varandra. Systemet är uppkopplat via GSM samt hemmets bredbandsuppkoppling.

För övrigt är kontrollpanelen löstagbar, något vi verkligen uppskattar. Skulle du någon gång behöva trycka igång paniklarmet går det betydligt snabbare än om du ska leta upp appen i telefonen. Att larma på och av är mycket enkelt. Välj läge, antingen skalskydd, hela larmet eller larma av följt av din personliga kod – alternativt trycker du larmbrickan mot kontrollpanelen.

Hemlarm 2020

Designmässigt är det väl inte mycket att notera av förklarliga skäl – systemet ska verka snarare än att synas. Den enda enheten som sticker ut är utomhussirenen med tillhörande blixtljus som är en rejäl pjäs och som bör verka avskräckande. Om larmet går bjuds det på en rejäl ljusshow i kombination med en mycket högljudd siren. Förutom en ny app har en ny extern knappsats samt en mer slimmad dörr-och fönsterkontakt lanserats under året. 

Specifikationer

Testat: november 2020
Tillverkare: Svenska Alarm
Kommunikation: IP/GPRS
Väktartjänst: Inre och yttre kontroll
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket: 1 centralenhet, 1 manöverpanel, 1 kameradetektor, 1 rökdetektor, 1 magnetkontakt, 1 larmbricka.

Startkostnad grundpaket: 20 808 kr (utan avbetalning)
Månadskostnad grundpaket: 125 kr i månaden för larmtjänsten (plus 289 kr i månaden i 72 månader om du väljer avbetalning)
Totalkostnad 5 år grundpaket: 24 850 kr (125 kr x 60 mån + 289 kr x 60 mån)
Testat paket: Premiumpaket - Smart Hemlarm med kamera och ApInkluderad hårdvara och tjänst: 1 centralenhet, 6 magnetkontakt, 2 kameradetektor, 1 rökdetektor, 1 utomhussiren samt en LCD knappsats.
Startkostnad testat premiumpaket: 28 728 kr
Månadskostnad testat premiumpaket: 125 kr i månaden för larmtjänsten, plus 399 kr i 72 månader om du väljer avbetalning.
Totalkostnad 5 år testat premiumpaket: 31 440 kr (125 kr x 60 mån + 399 kr x 60 mån)
Kostnadsfri installation: Ingår i startpaketet
Övrigt: Bilder direkt i mobilen, löstagbar manöverpanel, rekommenderas av SSF Stöldskyddsföreningen.

Betyg: 4 av 5