Testad produkt: Oneplus 9
Pris: Från 7 690 kronor på Prisjakt

Nyligen testade vi ya flaggskepp Oneplus 9 Pro och kunde konstatera att Oneplus levererat en riktig höjdarmobil med flera intressanta nyheter. Precis som förra året och året innan släpper de en dubbel uppsättning lurar. Nu tar vi oss en titt på den enklare modellen Oneplus 9.

Läs även: Test av Oneplus 9 Pro

Betyg 4 av 5

Omdöme

Oneplus 9 har en lång lista av kompromisser för att hålla ned priset. En och en är de inte avgörande, och det är fortfarande en telefon i toppklass med det mesta vi kan begära, men det finns ingenting som direkt lockar. Den har tuff konkurrens och är dessutom en blygsam besparing jämfört med lysande Oneplus 9 Pro.

Positivt

  • Prestanda.
  • Bra bildskärm.
  • Snabbladdad.
  • Smidiga OxygenOS.

Negativt

  • Många små kompromisser jämfört med Pro.
  • Ingen zoom och enklare kamera.
  • Batteritiden.

Den yttre skillnaden mellan Oneplus 9 och 9 Pro är ungefär densamma som vi såg mellan Oneplus 8 och 8 Pro. 9:an har platt skärm istället för välvda kanter som 9 Pro. På baksidan sitter en mindre kamerapanel, av den enkla anledningen att den rymmer färre kameror.

Den har en snäppet mindre skärm och är kortare på höjden. Men inte på bredden, den är faktiskt aningen bredare, skärmkanterna på långsidorna är inte tunna som i 9 Pro. Vi skulle inte säga att den är obekvämt bred, men om du upplever Oneplus-telefoner som stora, så är modell 9 inget undantag.

Annars är de mycket lika varandra, med samma välvda glas på baksidan, Gorilla Glass 5, och samma tunna ram och högkvalitativa knappar, som möjligen stör aningen när man greppar telefonen. På ett par punkter skiljer de sig åt. Ramen är i plast, även om vi tycker att det är näst intill omöjligt att avgöra. Den är inte lika sval i greppet som metallramen runt 9 Pro. Oneplus 9 är inte heller ip-klassad för vattentålighet, utan har ett mindre väl definierat stänkskydd.

Oneplus finns också i andra färguppsättningar än sin dyrare namne. Mattsvarta Astral Black, kallt blåa Arctic Sky och blanka Winter Mist som går i lila toner. Det är visst någon oskriven regel att telefoner måste ha fantasifulla namn på sina färger. Det är bara att acceptera.

Oneplus 9 färger
Oneplus 9 i tre färger. Två matta och en blank.

Prestanda i topp, för det mesta

Även här får du välja mellan åtta gigabyte ram och 128 dito för lagring eller 12 gigabyte ram och 256 gigabyte lagring, med priset 7 690 respektive 8 690 kronor. Arctic Sky säljs bara med 8/128 och Winter Mist bara med 12/256 gigabyte, medan den svarta går att få med bägge. Det är påtagligt billigare än en Oneplus 9 Pro, men inte exceptionellt prispressat. Så frågan är vad du går miste om.

Till en början ser de ut att dra jämnt i prestanda. Det är inte så konstigt då de har samma systemkrets, toppmodellen från Qualcomm, Snapdragon 888. Men det har visat sig att det finns olika mycket att hämta beroende på hur väl den kyls. Det visar inte minst Asus ROG Phone 5 med sin effektiva kylning har högre prestanda än andra telefoner med samma processor.

Och här kommer Oneplus 9 till korta jämfört med både Asus och sin egen Pro-modell. Den är inte lika effektiv på att leda ut värmen i chassit och tappar prestanda vid lång hög belastning. Till exempel om vi redigerar video eller spelar ett spel. I nio scenarion av tio är den dock precis lika rapp och dessutom blir den mindre varm att hålla i.

Hög lägstanivå i skärmen

En viktig bidragande orsak till det är en snabb skärm, dess amoled-panel har 1080p-upplösning istället för 1440p, men då vi knappt såg skillnad på 1080p- och 1440p-läget i vårt test av Oneplus 9 Pro ser vi det inte som mer än en marginell nedgradering.

Färgmässigt håller den utmärkt kvalitet med display p3-omfång och hög färgkorrekthet. Det är samma färgpalett som den tidigare mest förekommande dci-p3-standarden, men med en annan gammakurva som ska göra att bildmateriel med srgb-färg ser bättre ut. Den saknar ett par av bonusfunktionerna från Pro-modellen, som rörelseutjämning och läge för låg inmatnings-lagg, men den har den viktigaste, smart tv-liknande uppskalning av lågupplöst video i utvalda appar.

Oneplus 9 skärm
Bildskärmen håller samma höga kvalitet som förra årets modeller, men bjuder inte på några påtagliga nyheter.

Den viktigaste skillnaden mellan dem är att Oneplus 9 har en enklare panel utan ltpo-teknik, vilket gör att den inte kan skala bildfrekvensen dynamiskt. Den växlar mellan 120 och 60 Hz efter behov, men går inte ned lägre än så. Det gör absolut ingen skillnad för din visuella upplevelse, men Oneplus kan inte optimera energiåtgången lika bra i 120 Hz-läget. Det påverkar batteritiden i de flesta typer av användning.

Telefonen har dubbla högtalare med rent ljud och bra stereospridning, men inte riktigt samma rena ljud som Oneplus 9 Pro och inte heller lika fyllig bas. Telefonen stödjer Dolby Atmos och har riktigt bra ljud med hörlurar inpluggade via usb c, men den manuella ljudkontrollen lämnar övrigt att önska. Vid samtal är ljudet klart och rent samt bra röstupptagning i mikrofonen.

I uppkopplingsväg får vi allt vi kan begära. Snabb 4g och 5g av sub 6-typ, wifi med bra mottagning på både wifi 5 och wifi 6, bluetooth 5.2 med alla viktiga ljudprotokoll och problemfri och pålitlig gps. Vi får inget extra som wifi 6E-stöd eller esim, men allt det viktigaste bockar den av.

Kompetent kamera tar inga extra poäng

Den viktigaste nyheten för Oneplus i år, i alla fall vad de själva visar upp mest, är nya kameran, med samarbete för bild och färghantering framtagen tillsammans med Hasselblad. Även här pryder Hasselblads logga på kamerapanelen. Och på många sätt matchar den Pro-modellen i bildkvalitet.

Det är dock inte exakt samma kameror. För det första är det en kamera mindre, här skippar Oneplus telefotolinsen, vill du zooma får du göra det digitalt. Huvudsensorn är även här en 48-megapixel från Sony, men inte den specialversion med ny fokusteknik och hdr-hantering som sitter i Oneplus 9 Pro. De har dock samma sensorstorlek och samma optik, i många fall tar de likvärdiga bilder, om än med variation i dynamiken. På nära håll har bilder mjukare kontrast, vilket vi faktiskt föredrar.

Nackdelen märks framförallt om vi tar actionbilder med rörliga objekt, något som den nya sensorn i Oneplus 9 Pro hanterar bättre. Dels med sin snabbare hdr-hantering, dels tack vare optisk bildstabilisering, vilket vi inte får här. Vi kan inte heller filma högfrekvent, utan som mest i 60 Hz. Men även här går det att bränna av video i hela 8k.

Oneplus 9 kamera
En kamera mindre och enklare sensor i huvudkameran.

Blixtsnabb laddning

Batteriet är även här på 4 500 mAh och uppdelat i delar för snabb parallell laddning. Det är det som gör att Oneplus och även Asus ROG kan ladda så extremt snabbt. Full tank på under en handtimme med den biffiga medföljande laddaren. Här får vi inte stöd för 50 watts trådlös laddning, utan får nöja oss med 15 Watts laddning enligt qi-standard. Det är givetvis ett minus, om än ett. litet sådant, men som vi konstaterade i vårt test av Oneplus 9 Pro är de praktiska fördelarna med att ha Oneplus trådlösa specialladdare som möjliggör detta försumbar.

Det är uppenbart att ltpo-skärmen i Oneplus 9 Pro bidrar mycket till dess förnämliga batteritid, för här dras det påtagligt mer energi vid blandad användning, trots lägre skärmupplösning. Den får godkänt och du lär sällan behöva ladda batteriet under dagen, om du inte spelar spel eller har otur med enskilda strömslukande appar, men det är ett steg tillbaka, även jämfört med Oneplus 8.

Vill du absolut ha en Oneplus i toppklass är Oneplus 9 fortfarande ett bra val, men det är upp till dig om du tycker att de kompromisser Oneplus gjort för att få ned priset är värt besparingen. Skillnaden mellan välvd och platt skärm kan vara en orsak, och vi välkomnar tillbaka den platta designen som Oneplus skippade i Oneplus 8. Det är alltid bra med alternativ. Men listan på små men påtagliga kompromisser är lång.

Oneplus 9
Hade du gissat att det här var en plastram? Inte vi heller.

Förutom sitt egna dyrare Pro-alternativ är den mest uppenbara konkurrenten till Oneplus 9 just nu Xiaomi Mi 11 (som vi också förväntar oss en Pro-version av snart). Där drar Oneplus det aningen kortare strået. Den har enklare bildskärm och högtalare, medan Xiaomi presenterar en intressantare kamerauppsättning, även om vi skulle behöva göra noggrann sida-vid-sida-jämförelse för att se vilken som fotograferar allra bäst. Men det snygga och smidiga gränssnittet OxygenOS kan fortfarande avgöra till Oneplus fördel.

Specifikationer  

Produktnamn: Oneplus 9
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,55 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 48 megapixel + 50 megapixel vidvinkel, 2 megapixel monokrom med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med OxygenOS 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning.
Batteri: 4 500 mAh, 21h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 14h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35h samtal
b: 16 x 7,42 x 0,87-1 cm
Vikt: 192 gram
Rek. pris: 7 690 kr (8/128 GB), 8 690 kr (12/256 GB)
Pris: 7 690 kronor (8/128 GB) och 8 690 kronor (12/256 GB) på Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 701 752 poäng
Geekbench 5: 3 608 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 116 poäng
3dmark Wild Life: 5 719 poäng
Läshastighet, lagring: 1 943,25 MB/s

Betyg: 4 av 5