Ska du ha en Iphone utan att behöva betala tio tusen kronor eller mer, får du för det mesta köpa en gammal modell eller andrahand. Men numera erbjuder Apple faktiskt ett riktigt intressant alternativ. Det är en enkel men välbyggd mobil som ger sig IOS, gott om lagring och riktiga flaggskeppsprestanda för runt 5 000 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Du behöver inte betala extrema summor för att få en Iphone som kan hänga med i flera år framöver. Du får visserligen ha tålamod med batteritiden och inte ha för stora förväntningar på kameran, men annars får du en mobil som känns premium och som presterar i närheten av de bästa flaggskeppen. Då den dessutom är unik i sin prisklass med ett extra kompakt format får den trots den mediokra batteritiden en klar rekommendation.

Positivt

  • Utmärkta prestanda.
  • Välbyggd, kompakt och greppvänlig.
  • God bild- och ljudkvalitet.
  • Ett prisvärt IOS-alternativ!

Negativt

  • Tveksam batteritid.
  • Enkel kamera.
  • Liten och lågupplöst skärm.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Iphone SE 2020
Pris: Från 5 290 kronor hos Prisjakt (128 GB)

Iphone SE kom i en första modell 2016, och det som lockade mest med den första modellen var dess retro-stil i gammal Iphone 5-design, kombinerat med kompakt form och bra prestanda. Nu har de senaste maxade Iphone-modellerna i generation 12 fått den designen, och nya Iphone 12 Mini har precis det rätta, kompakta formatet.

Istället är det den nya Iphone SE som kom tidigare i år som är retro, fast åt andra hållet, med Apples tidigare rundade design. Den påminner främst om Iphone 8 i stilen, med rundade kanter, traditionell 16:9-skärm och fysisk hemknapp med fingeravtrycksläsaren Touch ID, vilket slopats på senare Iphone-modeller.

Designen kanske påminner om Iphone 8, men prestanda är i Iphone 11-klass, det vill säga fortfarande väldigt nära ett flaggskepp. Ända tills nya Iphone med A14-processor kom var den A13 som sitter här en av de allra vassaste mobilkretsarna, till och med snabbast av alla på vissa saker. Allting vi gör på Iphone SE går helt enkelt blixtrande snabbt. Speciellt med tanke på den mindre skärm den har att driva.

Mellanmodell mest prisvärd

Iphone SE finns i tre utföranden, med 64, 128 eller 256 GB lagring, och i tre färger, svart, vit eller röd. Beställer du den från Apple finns alla kombinationer tillgängliga. Priset ligger på 5 075 kr för 64 GB, 5 688 kr för 128 GB och 6 988 kr för 256 GB. Vi tycker nog att den 128 GB-modell vi testat är den mest prisvärda. 64 GB kan bli lite snålt, och steget i pris upp till 256 GB känns orimligt.

Lågt pris betyder inte låg byggkvalitet, och Iphone SE har ett yttre som kombinerar aluminium med glas med nästan sömlösa skarvar, och ett bekvämt grepp med matt baksida. Det är en ganska så kompakt telefon, om än inte så liten i måtten som sin föregångare eller nya Iphone 12 Mini. Vikten på under 150 gram är också trevlig.

Iphone SE

Allt detta skiljer den markant från de flesta konkurrerande Android-lurar i samma prisklass som gärna maxar både skärmyta och batteristorlek på bekostnad av mobiliteten. Så det är väl lite på gott och ont att Apple valt detta spår. Skärmen har en bildyta på beskedliga 4,7 tum, vilket gör att den inte har samma överblick för dokument och appar som andra moderna Iphone-modeller.

Inte full hd, men duger ändå

Spel och film har telefonen bra format för. Det ser riktigt bra ut, speciellt med tanke på att selfiekameran sitter ovanför skärmytan och inte i en flärp som är i vägen. Skärmen är annars lite av ett svagare kort. Det är en ips-panel med relativt låg upplösning. Inte klassiska 720p, men strax över på bredden. Med tanke på den lilla ytan räcker det dock för att pixlighet inte ska störa.

Den är dock utmärkt i färghantering, med god kontrast, färgskala i klass med dci-p3 och Apples Truetone-funktion som gör ett utmärkt jobb med att justera ljus och färger efter omgivningen för neutral återgivning. Kombinerat med riktigt fint ljud från stereohögtalare blir mediaupplevelsen högklassig.

De två punkter där Iphone SE ligger lite efter Android-konkurrenterna i samma prisklass är kameran och batteriet. Börjar vi med batteriet så är det på 1 810 mAh, vilket är bland det minsta vi sett i en smartphone på länge. Vi kan strömma video till den med full ljusstyrka i lite under nio timmar, medan blandad surfning och appanvändning, som vi testar på lägre ljusstyrka, räcker längre.

Du kan dock behöva ha laddare med dig. Ett plus är däremot att den har stöd för 18 Watts snabbladdare (även om du bara får med en på 5 W) och även trådlös laddning med qi-standard. Det här är inte vanligt i denna prisklass.

Iphone SE
Foto: Michael Simon/IDGIphone SE är verkligen inte stor jämfört med flertalet populära Android-mobiler.

Stabil fotografering, men inget extra
Kameran är egentligen av hög kvalitet, men lite enkel jämfört med utbudet på Android-sidan. Här sitter bara en enkel 12-megapixelsensor, precis samma som i gamla Iphone 8. Den har optisk bildstabilisator och hög kvalitet i optiken. Framförallt har den samma bildprocessor som Iphone 11, och samma mjukvara, vilket lyfter annars alldaglig hårdvara.

Vi tar skarpa, detaljerade bilder med neutrala färger och bra dynamik. Även i dunklare ljus är den bättre än många på pappret mer avancerade kameror, tack vare Apples utmärkt hdr-algoritmer. En del av de dyrare Iphone-modellernas extra funktioner saknas här, men Iphone SE gör det viktigaste bra. Mer ska vi kanske inte begära.

Slutligen har vi operativsystemet. Iphone SE skeppas med IOS 13 men kan uppdateras mer eller mindre omedelbart till IOS 14. Och Apple erbjuder som alltid bättre och mer långvarigt stöd på den punkten än Google och Android-mobiltillverkarna. Även det kan vara en orsak att snegla på Iphone SE.

Specifikationer                           

Produktnamn: Iphone SE 2020
Testad: November 2020
Tillverkare: Apple
Systemkrets: Apple A13 Bionic
Processor: 2st lightning 2,65 GHz, 4st Trunder
Grafik: Apple A13 graphics
Minne: 3 GB
Lagring: 64/128/256 GB
Bildskärm: 4,7 tum ips, 750 x 1334 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel med led bak, 7 megapixel med 3d-djupsensor fram
Anslutningar: Usb 2.0 lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: IOS 13, uppgraderbar till IOS 14
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, trådlös laddning (qi), vattentålig (ip67), stöd för e-sim
Batteri: 1 821 mAh, 8h 50min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 13h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 15h samtal (3g)
Storlek: 13,84 x 6,73 x 0,73 cm
Vikt: 148 gram
Rek. pris: 5 688 kr (128 GB)
Pris: Från 5 290 kronor hos Prisjakt (128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 492 010 poäng
Geekbench 5: 2 195 poäng, 1 301 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 3 979 poäng
Läshastighet, lagring: Ej mätt

Betyg: 4 av 5