Testad produkt: Realme X50 Pro 5G
Pris: Kostar 4 429 kronor hos Amazon Sverige

Uppdaterad 2022-11-08 med nytt pris.
Uppdaterad 2021-10-08 med ny mjukvaruinformation och justerat omdöme och betyg.

Realme är en av flera kinesiska mobilleverantörer som levt undanskymt i västvärlden. I Sverige har det bara gått att köpa den via direktimport. Men hösten 2020 fick de en officiell svensk distributör och finns nu hos flera stora butiker. Från början var Realme ett varumärke under Oppo, en annan kinesisk mobiljätte som inte är etablerad i Sverige. Är namnet bekant kanske det är för att grundarna av Oneplus också kom från Oppo, och att Oppo och Oneplus under 2021 slogs samman.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Realme X50 Pro sällar sig till en liten skara som erbjuder nära maxad flaggskeppsupplevelse till ett riktigt fördelaktigt pris. Den gör det med bild- och ljudupplevelse av hög klass, tilltalande design och riktigt bra batteritid. Men från att ha varit en övertygande utmanare för ettt år sedanhar konkurrenterna kommit ikapp och gått om. Nu vill vi se en ny premium-mobil från tillverkaren.

Positivt

  • Bra ljud och bild
  • God batteritid och snabbladdning
  • Mångsidig kamera

Negativt

  • Halkar efter i prestanda
  • Saknar några flaggskeppsegenskaper
  • Ojämn kamerakvalitet

Realme satsar på att leverera mycket smartphone till ett bra pris och säger att de riktar sig till en yngre målgrupp. Det påminner med andra ord om Huawei-baserade Honor. Riktigt vad det innebär framgår dock inte, men titeln högt prisvärde gör de definitivt skäl för.

Här har vi testat deras flaggskepp som har många premiumegenskaper, som bra prestanda, 5g- och wifi 6-stöd, högfrekvent amoled-skärm, fingeravtrycksläsare i skärmen och extra många kameror. Priset ligger på låga 5 990 kronor, långt mer överkomligt än många konkurrenter som erbjuder liknande egenskaper.

En del av de mer avancerade premiumegenskaperna saknas, som ip-klassning för vattentålighet, trådlös laddning och böjd skärm framtill. Men det sistanämnda är en smaksak. Listan över funktioner och egenskaper som den saknar är kort. 

Redigt byggd och fortfarande snabb

Frågan är om den bara är bra i teorin eller om den också är ett kvalitetsbygge. Designen av Realme X50 Pro är inte direkt revolutionerande. Den har framsida och baksida i Gorilla Glass 5, där baksidan är lätt böjd och har mattbehandlad yta. Den hålls ihop av en lika matt aluminiumram. X50 Pro finns i två färger, mörkt mossgrön eller roströd.

Realme X50 Pro

Det är inte den tunnaste och lättaste luren i klassen och de tydliga skarvarna i övergången mellan glas och aluminium vittnar om att det inte är en lyxtelefon. Men det är absolut inget fel på den konstruktionsmässigt. En 6,44-tumsskärm i 20:9-bildförhållande och hyfsat tunna skärmkanter gör att den inte är svår att greppa. Den matta ramen och baksidan gör den också bekväm att hålla i. Vill du ha extra trygghet medföljer också ett enkelt transparent silikonskal.

Med Snapdragon 865, 8 GB ram-minne och snabb 128 GB ufs 3.0-lagring har vi absolut inget att klaga på när det gäller datorkraft. Telefonen har dessutom effektiv värmeavledning som gör att du kan spela spel länge utan större påverkan på grafikprestanda.

Den är inte snabbaste mobilen på marknaden, då både Apple, Huawei och Qualcomm har släppt uppgraderade kretsar under hösten. Men för det här priset är det bara ett par konkurrenter som är i samma prestandaklass som Realme just nu, och den är inte långt från de allra bästa.

Färgstark amoled i 90 Hz

X50 Pro har en amoled-skärm med 1080p-upplösning, vilket utan tvekan gör den tillräckligt högupplöst. Den har också stort färgomfång och hög ljusstyrka på ungefär 650 cd/m2 på full skärm i solljus och hela 1000 cd/m2 i punktljusstyrka. Den senare kommer väl till pass för hdr-film, då X50 Pro har stöd för hdr10+.

Vad den däremot inte har, som en del toppmodeller från till exempel Oneplus och Xiaomi kan skryta med, är hög färgkorrekthet. Här skenar det så kallade delta e-värdet iväg en bit, vilket innebär att det i vissa lägen går att skönja ett svagt stick mot kalla toner. Det här är ingen katastrof och det är endast om du är kräsen med sådant som exakthet i foton som det innebär ett problem, men då kanske du ändå ska satsa på en dyrare telefon. Skärmen har 90 Hz bildfrekvens som i standardläge växlar dynamisk efter behov mellan 60 och 90 Hz. Det fungerar bra och vi får snygga gränssnittseffekter och det scrollar mjukt när du surfar. 

Rätta ljudet

Även ljudmässigt håller X50 Pro hög kvalitet. Den har stereohögtalare med rent och klart ljud med tydlig om än inte kraftfull bas med utmärkt stereospridning. Den har högkvalitativ ljudhantering med Dolby Atmos-stöd, stöd för hi-res-audio och aptx hd för bluetooth-ljud. Vi hittar ingen equalizer, men du får tre ljudprofiler att välja mellan: Bio, Spel och Musik. Alla med lite olika klang. Atmos-effekter går att stänga av för rak ljudåtergivning, men bara om du ansluter hörlurar.

Realme X50 Pro

X50 Pro stoltserar med en stor uppsättning kameror, hela sex stycken linser, två fram och fyra bak. Av de fyra på baksidan är det dock bara tre du använder. Den fjärde är en stödkamera till huvudkameran som tar upp monokrom bilddata och hjälper till med djupseendet för skärpedjupeffekt.

Men huvudkameran med sin 64 megapixel Samsung GW1-sensor har i alla fall bra möjligheter att ta skarpa foton med fin lyster i färgerna och god dynamik. Den är dock inte särskilt bra på att hantera de mest utmanande ljusförhållandena som direkta ljuskällor. Det kan orsaka påtagliga linsartefakter och dessutom tappar den kontrast med bleka bilder som resultat. En fotograf med koll på ljuset och motivet kan dock få bra resultat. I mörka miljöer får du också ha tålamod med autofokus, men den klarar av att lyfta upp ljuset.

Både vidvinkel och zoom

Andra kameran är en 16 megapixel telefotokamera med 2x optisk zoom och ett 5x hybridzoomläge som bara tappar marginellt i kvalitet. Du kan zooma in digitalt upp till 20x, men det enda som händer är att pixlarna skalas upp – med ett mjukt sudd som resultat.

Vidvinkelkameran är på 8 megapixel och tar snygga landskapsbilder i dagsljus, men till skillnad från de andra två kamerorna klarar den inte alls av att hantera dunkelt ljus. Den ska också ha ett makro-läge, men att få fokus på nära håll är ett lotteri. Ibland träffar den rätt, ibland inte alls.

På framsidan sitter dubbla selfie-kameror i skärmen, en vanlig och överlag kompetent 20-megapixel och en vidvinkel på 8 megapixel. Den har överraskande nog bättre mörkeregenskaper än baksidans vidvinkelkamera, men ger ovanligt hård kontrast.

Stort batteri med extrem snabbladdning

Allt detta drivs av ett batteri på respektabla 4 200 mAh. Det är inte störst i klassen, men tack vare strömsnål amoled-skärm får vi övertygande batteritid. Upp till 20 timmar videoströmning på hög ljusstyrka, och utan problem en hel arbetsdag utan att behöva ladda.

Realme X50 Pro

Skulle du ändå behöva det stödjer den också snabbladdning, med en medföljande proprietär laddare med hela 65 watts (!) effekt. Du får flera timmars användande på bara några minuter och en full laddning tar mindre än 45 minuter. Enligt Realme ska det ta 35 minuter, vår klocka säger 42 minuter, men det är fortfarande extremt snabbt.

X50 Pro lanserade med Android 10 och har därefter fått uppdatering till Android 11. Det kan möjligen bli uppdatering även till Andorid 12, men därefter utlovas inte mer. Realme har ett eget gränssnitt ovanpå det. Det här är vår första bekantskap med Realme UI 1.0 som är ett relativt redigt system, med en del extrafunktioner och ett eget grafiskt formspråk i snabb- och inställningsmenyer. Realme är precis som exempelvis Samsung överambitiösa med extra menyer och navigationsvägar, men det mesta i gränssnittsväg du inte är intresserad av går att avaktivera.

Du får en handfull extra appar från Realme, som mediaspelare, ett bildgalleri och ett läge för att hantera prestandaoptimering för spel. Ett litet gäng tredjepartsappar som Facebook, webbläsaren Opera och gratisversionen av Mobisystems Officesuit är också förinstallerade. Dessa hade vi hellre valt att ladda hem själva istället. Tre av dem går att avinstallera, men Netflix verkar du bli fast med. 

Specifikationer                           

Produktnamn: Realme X50 Pro 5G.
Testad: November 2020.
Tillverkare: Realme.
Systemkrets: Snapdragon 865.
Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz.
Grafik: Adreno 650.
Minne: 8 GB.
Lagring: 128 GB.
Bildskärm: 6,44 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz.
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2x telefoto + 2 megapixel monokrom djupsensor med led bak, 32 megapixel + 8 megapixel vidvinkel fram.
Anslutningar: Usb 2 typ c.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc.
Operativsystem: Android 10 med Realme UI 1.0, uppdateras till Android 11.
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim, transparent skal.
Batteri: 4 200 mAh, ca 20 timmar webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18 timmar blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 36 timmar samtal (3g).
Storlek: 15,9 x 7,4 x 0,9 cm.
Vikt: 216 gram.
Rek. pris: 5 990 kr
Pris: Kostar 4 429 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Antutu Benchmark: 587 904 poäng.
Geekbench 5: 3 348 poäng, 916 poäng single core.
3dmark Sling Shot Extreme: 7 170 poäng.
Androbench, lagring: 1 717,1 MB/s.

Betyg: 3 av 5