Fler mobiltester:


2022-10-25: Artikeln uppdaterad med test av Google Pixel 6a

När priserna på de allra flesta tillverkares bästa mobiler har parkerat en bra bit över 10 000-kronorsstrecket, och i extrema fall börjar närma sig 20 000 kronor, är det fler och fler som börjar inse att det finns en gräns för vad de vill betala.

Testade mobiler

Toppmodellerna är byggda för att vara bäst på allt. Snabbast, störst och snyggast skärm, snabbaste uppkopplingen, lyxigaste byggmaterialen, mest avancerade kameran, största batteriet, smartaste laddningen och flest bonusfunktioner. Det kan vara lockande att ha det mesta och bästa redo i fickan, men i verkliga livet är chansen inte så stor att du på allvar utnyttjar allt som en premiummobil erbjuder.

Har din mobil till exempel stöd för trådlös batteriladdning? Om du har en mobil i premiumklass är svaret troligen ja. Men använder du det, eller pluggar in sladd för att ladda? Har din skärm extra hög upplösning på 1440p eller mer? Kanske. Ser du skillnad på det och en 1080p-skärm? Tveksamt.

Du har också tung spelgrafik i mobilen, i klass med en enklare spel-pc eller konsol. Men spelar du grafiktunga spel där, eller gör du hellre på till exempel din Nintendo Switch? Och behöver du verkligen en avancerad och högupplöst kamera med superzoom och möjlighet att filma i 8k?
 

Mycket för pengarna

Du kan komma undan med små kompromisser i kvalitet och upplevelse, men bara betala hälften av vad de dyraste mobilerna kostar. En växande skara riktigt bra alternativ för mellan 4 000 och 6 000 kronor har dykt upp senaste åren, och fyllt utrymmet mellan flaggskeppen och det vi tidigare kallade mellanklass, mobilerna på mellan 2 500 och 4 000 kronor.

Här får du alla viktiga moderniteter som gör nytta i vardaglig användning, ljusstark och högupplöst skärm, ofta även med hög bildfrekvens, tillräckligt prestanda för att allt utom extremt krävande appar och spel ska kännas pigga, snabb wifi och 5g-uppkoppling. Grundkvaliteten på kameror i denna prisklass är också hög, och hade ofta kunnat kallas premiumklass för ett eller ett par år sedan. Är du inte en kräsen mobilfotograf lär du inte bli besviken.

Eftersom det ändå handlar om mobiltillverkande på en budget så gäller det dock att vara uppmärksam på vad som de olika tillverkarna kompromissar med. För det varierar en hel del. En tillverkare satsar på att leverera nästan-premium-prestanda till pressat pris, medan en annan satsar på bättre kamera, och en tredje på lite lyxigare design.

Video nedan: 5 saker att tänka på när du köper ny mobil

 

Enstaka mobiler sticker ut

Det tydligaste exemplet är Apples Iphone SE. Den har prestanda precis som toppmodellerna, och eftersom Apples processorer är snabbast av alla just nu innebär det att den hör till de snabbaste mobilerna över huvud taget. Den har också andra egenskaper som sticker ut i denna prisklass, som Ip67-klassning för vattentålighet, stöd för esim och trådlös laddning.

Det är också en ovanligt kompakt mobil, vilket det säkert finns användare som uppskattar. Det innebär i gengäld att den har litet batteri och klart sämre batteritid än större Iphone-modeller och Android-konkurrenterna i samma prisklass. Skärmen är också enkel, med 60 Hz bildfrekvens där de flesta konkurrenter har 90 Hz eller mer.

Och kameran är enklast i klassen, bara en kompakt sensor på baksidan. Den får dock fortfarande ett högt betyg och en rekommendation, för att den fyller två unika behov. Överkomligt pris för den som vill ha Iphone, och för den som vill ha prestanda över allt annat.
 

Köpa äldre istället?

Ett lockande alternativ till en mobil i denna lite dyrare mellanklass kan vara att hitta tidigare års toppmobiler som sjunkit i pris, antingen kvar på butikshyllorna eller begagnade. Det kan vara en bra lösning om du är ute efter något specifikt, som en viss kameraegenskap, lyxigare design och trådlös laddning. Det kan också vara intressant om du föredrar en viss tillverkare och deras mellanklassmobiler just nu inte faller dig i smaken.

Det har dock också vissa risker. En andrahandsmobil har alltid risk en att den används flitigt av tidigare användare och därmed slitit på batteriet så att det inte håller samma kapacitet som när den var ny. Du får också räkna med att du får färre framtida uppdateringar av operativsystemet. Dels för att många tillverkare var dåliga med att lova framtida uppdateringar tills för bara ett eller två år sedan. Dels för att dessa löften endast gäller från telefonens lanseringsdatum, inte från när du köper den, även om den är ny från butik.

Därför tycker vi att nya telefoner i denna prisklass ofta är det smartare valet. Du får det mesta av den teknik som var spjutspets för ett eller två år sedan, och du får det i en färsk telefon, med allt vad det betyder för mjukvarusupport och garantier. En del teknik som snabb batteriladdning och uppkoppling hör också till det som även billigare mobiler får tillgång till snabbt, så på vissa punkter kan en mellanklassmobil ibland överträffa ett äldre flaggskepp.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi har de senaste åren testat de flesta mobiler som officiellt lanserats på den svenska marknaden, och samlar här upp modeller i rätt priskategori för en jämförelse. Äldre tester har uppdaterats med aktuellt pris och eventuell information om uppdateringar.

Telefonerna testades fabriksnya eller efter fabriksåterställning, samt med senaste system- och säkerhetsuppdateringar vid testtillfället. Prestanda mättes med Antutu Benchmark 9, Geekbench 5 och 3dmark, samt bedömdes under vardaglig användning med webbsurf, fotografering, sociala appar som Facebook och Instagram, videoströmning från Youtube och enstaka mobilspel. Batteritid har bedömts med videouppspelning och blandad användning under dagligt bruk.

Är det här du hittar ditt nya mobilfynd? Läs vidare och se.


Iphone SE 2022: Massor av prestanda till ett rimligt pris

Prestanda i toppklass, men utan att kosta som flaggskeppen.

Iphone SE 2022

Betyg 4 av 5

Omdöme

Apples Iphone SE är en trevlig telefon med ett trevligt pris. Funktionsmässigt grejar den nästan allt som de större modellerna klarar av, förutom några video- och fotofunktioner. Med detta sagt både filmar och plåtar Iphone SE över vad som går att förvänta. Och Apples A15 Bionic är en blixtrande snabb processor.

Positivt

 • Format
 • Prestanda
 • 5g

Negativt

 • Ingen Promotion-skärm
 • Endast 64 gigabyte lagring i instegsmodellen      
Testad: Mars 2022
Systemkrets: A15 Bionic
Lagring: 64, 128 eller 256 GB
Pris: Från 5 777 kronor via Prisjakt (64 GB) eller Från 6 390 kronor via Prisjakt (128 GB)

 Läs hela testet av Iphone SE 


Fairphone 3 Plus: Miljövänlig och rättvis i vässad version

Fairphone är telefonen som sätter flera sorters hållbarhet i fokus.

Fairphone 3 Plus
Betyg 3 av 5

Omdöme

Konceptet är fortfarande lika intressant och sympatiskt, och har med åren blivit bättre och smartare. Fairphone 3 låg när den kom onödigt efter på några punkter. Ett par av dem fixas med denna uppgraderade modell. Du får dock betala mycket för ”fair”, jämfört med vad du får som ”phone”. Det är en stabilt godkänd mobil i budgetklass, men kostar drygt det dubbla. Är det värt det? Det är upp till dig.

Positivt

 • Modulärt och utbytbart.
 • Bra kretsloppstänk.
 • Rent Android.
 • Nu med helt okej kamera.

Negativt

 • Begränsade prestanda.
 • Måttlig batteritid.
 • Extra livslängd inte självklar.
 • Priset.
Testad: Augusti 2020, uppdaterad november 2020
Systemkrets: Snapdragon 632
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Vikt: 207 gram
Pris: 4 990 kronor hos Proshop

 Läs hela testet av Fairphone 3 Plus 

Observera att för några hundralappar till får du den senaste modellen, Fairphone 4


Pixel 6a: Vi testar den billigaste Google-mobilen

Minsta och billigaste Pixel-mobilen levererar fin baskvalitet, men får kämpa för att sticka ut bland flera bra alternativ.

Google Pixel 6a
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Pixel 6e:s största fördel är just att det är en Pixel, med snyggt, rent och smart system och bäst möjligheter till snabba uppdateringar. Den är också snabb för sitt pris, har snygg skärm och riktigt bra ljud. Men flera konkurrenter ligger före med vassare kameror, högfrekventa skärmar och batterier som räcker längre och laddas snabbare. Avråder vi från Pixel 6e-köp? Nej, men det är väldigt lockande att istället satsa på en Pixel 7.

Positivt

 • Bra prestanda för pengarna
 • Snygg bild, utmärkt ljud
 • Enkel men kompetent huvudkamera
 • Rent Android 13

Negativt

 • 60 Hz-skärm
 • Kan bli varm
 • Bara godkänd batteritid
 • Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
Testad: Oktober 2022
Systemkrets: Google Tensor
Lagring: 128 GB
Vikt: 178 gram
PrisFrån 4 745 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Pixel 6a 

Moto G200: Mobil med mycket prestanda till minipris

Det är hastighet framför allt som gäller i nya mellanklassmobilen från Motorola.

Moto G200
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är den mest kraftfulla mobilen just nu per krona, och med en stor, snygg och snabb skärm och enkel men elegant design kan den locka en och annan prismedveten köpare. Är du medveten och kan acceptera ett par andra kompromisser så är den ett riktigt intressant alternativ till lyxiga toppmodeller.

Positivt

 • Prestanda i toppklass
 • Snabb, ljusstark skärm
 • Elegant design
 • Priset!

Negativt

 • Ojämn kamera
 • Något plastig
 • Monohögtalare
Testad: Januari 2022
Sajt: Motorola
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Aktuellt pris: 3 754 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Moto G200 


Motorola Edge 20: En övertygande mobil i mellanklass

Istället för att vara en prispressad premiummobil parkerar Motorolas näst bästa Edge-modell Edge 20 i övre mellanklassen. Där övertygar den.

Motorola Edge 20
Betyg 4 av 5

Omdöme

Moto Edge 20 är på många punkter lika bra som sitt storasyskon, men betydligt billigare. Att den också överträffar den på ett par mindre punkter är förstås ett plus. Den presterar bra i sin prisklass, håller hög kvalitet på det viktigaste och har en egen stil som både kan vara ett plus och ett minus, helt beroende på din smak.

Positivt

 • Tunn och relativt lätt
 • Stor snygg skärm
 • Bra kamera i sin prisklass
 • Stabila mellanklassprestanda

Negativt

 • Mono-högtalare
 • Bitvis svårkontrollerad kamera
 • Breda formatet
Testad: September 2021
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 778G 5G
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Aktuellt pris: Från 3 358 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Motorola Edge 20 


Motorola Edge 30: Smal mobil med stora ambitioner

Motorolas senaste smartphone uppges vara världens tunnaste 5g-telefon.

Motorola Edge 30
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Edge 30 lyckas vara annorlunda utan att det blir en gimmick. Den är slimmad, elegant och välbyggd. Den har överlag bra kameror och prestanda som räcker till det mesta. Den lyckas inte till hundra procent med alla sina höga ambitioner, men så länge vi kommer ihåg att den faktiskt har ett pris i mellanklass är det en riktigt övertygande telefon.

Positivt

 • Bra mellanklassprestanda
 • Snygg skarp skärm
 • Tunn, lätt och välbyggd
 • Kompetenta, lättanvända kameror

Negativt

 • Svagare grafikprestanda
 • Inte perfekt för mörkerfoto
 • Ready For endast trådlöst
Testad: April 2022
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 778G+
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Rek. pris: Från 4 999 kr
Pris: Från 4 564 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Motorola Edge 30


Nokia XR20 tål både vatten och hårda tag

Extra stryktålig och vattentät gör den här mellanklassmobilen intressant.

Nokia XR20
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med stabila mellanklassprestanda, få kompromisser och snabb uppkoppling blir Nokia XR20 en riktigt intressant telefon för den som vill känna sig trygg. Och det utan att bli kantig och obekväm. Klarar du av det breda formatet och en batteritid som inte är i toppklass så kan den bli det rätta valet, speciellt tack vare generös garanti.

Positivt

 • Godkända prestanda
 • Stor, ljusstark skärm
 • 5g och wifi 6
 • Lång garanti med bra villkor

Negativt

 • Inte så bra batteritid
 • Bred att greppa
Testad: September 2021
Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 480 5G
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Aktuellt pris: Kostar 6 072 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Nokia XR20 


Nothing Phone 1 – mer än bara cool design

Nothings första mobil är häftig och överraskande vettig.

Nothing Phone 1
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Den coola designen och roliga extra funktioner i all ära, Nothing Phone 1 är först och främst en riktig bra mobil för pengarna. På flera punkter utmanar och matchar den mobiler i högre prisklass. Prestanda, ljud och kamera är det enda som känns mellanklass, och de är också helt okej. Lägg sedan till överraskande användbara Glyph-gränssnittet och läcker, utstickande design, och det här kan bli succé.

Positivt

 • Byggkvalitet i toppklass
 • Unik, utstickande design
 • Högklassig skärm
 • Glyph är inte bara en gimmick

Negativt

 • Något svettig att greppa
 • Skevt stereoljud
 • Ingen laddare
Testad: Juli 2022
TillverkareNothing
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 778G+
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Aktuellt pris: Pris: 5 390 kr hos Amazon Sverige (8/128 GB)5 590 kr hos Amazon Sverige (8/256 GB), eller (12/256) för 5 990 kr hos Amazon

 Läs hela testet av Nothing Phone 1


Oneplus Nord 2: Flaggskeppsdödaren är tillbaka

Detta är en höjdarmobil i sin prisklass just nu.

Oneplus Nord 2
Betyg 5 av 5

Omdöme

Nord 2 förbättrar sin från sin redan bra föregångare på flera punkter, framförallt med en rejäl prestandahöjning, bättre batteritid, markant bättre kamera och efterlängtade stereohögtalare. Att den samtidigt bjuder på en rörigare användarupplevelse kan vi förlåta. Nord 2 är en av de allra bästa telefonerna i sin prisklass. Även efter ett år av nya konkurrenter som släpps är den en riktig höjdare.

Positivt

 • Mycket prestanda för pengarna
 • Snygg skärm och stereohögtalare
 • Påtagligt förbättrad kamera
 • Stort, snabbladdat batteri
 • Pressat pris

Negativt

 • Ingen ip-klassning
 • Bitvis rörig kamera-app
 • Levereras med Android 11
Testad: Augusti 2021, uppdaterat maj 2022
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: MediaTek Dimensity 1200 5G AI
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Aktuellt pris: Kostar 3 796 kronor hos Amazon Sverige (12/256 GB)

 Läs hela testet av Oneplus Nord 2 


Oneplus Nord 2T: En försiktig uppgradering

Oneplus Nord 2 var en av förra årets mest lyckade mobiler. Kan uppföljaren leva upp till de högt ställda förväntningarna?

Oneplus Nord 2T
Betyg 5 av 5

Omdöme

Det är inte samma wow-känsla i Nord 2T som det var i förra årets Nord 2. Oneplus fattar det och kallar den just därför inte för Nord 3. Den bygger vidare på en jättebra mobil som inte är sämre på något. Men konkurrenterna har kommit ikapp. Där Nord 2 var unikt bra är Nord 2T ”bara” ett bra alternativ bland ett gäng vassa konkurrenter.

Positivt

 • Bra mellanklassprestanda
 • Utmärkt skärm
 • Ny, snabbare batteriladdning
 • Hög kvalitet på kamera

Negativt

 • Något svagt högtalarljud
 • Inte mycket nytt
 • Oklart om tåligheten
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Mediatek Dimensity 1300
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Pris: Kostar 3 990 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB), Från 4 690 kronor via Prisjakt (12/256 GB)

 Läs hela testet av Oneplus Nord 2T 


Realme GT2: Snabb mix av gammalt och nytt

Med hårdvara som höll elitnivå i fjol och väl valda kompromisser fortsätter Realme att övertyga.

Realme GT2
Betyg 4 av 5

Omdöme

Realme GT 2 ger oss det mesta vi letar efter i en mellanklassmobil. Det finns en del kompromisser jämfört med premiummobiler, men Realme väljer mest bort finesser, som de flesta klarar sig utan och öser på med sin vanliga egensinniga och charmiga design, både utanpå och i gränssnitet. Det gillar vi.

Positivt

 • Nära premium-prestanda
 • Snygg skärm och bra ljud
 • Stort och snabbladdat batteri
 • Kompetent huvudkamera

Negativt

 • Stor i måtten
 • Medelmåttiga extrakameror
 • Bitvis rörigt system
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Snapdragon 888 5G
Lagring: 128/256 GB
Pris: Från 4 769 kronor via Prisjakt (8/128 GB)

 Läs hela testet av Realme GT2 


Realme GT Neo 2: Prisvärd stilmobil med skarp skärm

Det är nästan premiumnivå på denna egensinniga mobil, vilket är riktigt bra med tanke på priset.

Realme GT Neo 2
Betyg 4 av 5

Omdöme

GT Neo 2 är en typisk Realme-mobil, som ger dig egensinnig design, mycket prestanda och flera goda kvaliteter för ett bra pris. Deras utbud kan variera mycket i kvalitet, men här får du fler av de goda kvaliteterna och färre av de mindre goda. Behöver du inte en mobilkamera i elitklass, trådlös laddning eller fullt vattentät mobil får du här mycket annat bra istället.

Positivt

 • Utstickande stil
 • Mycket bra bild och ljud
 • Nästan topprestanda till bra pris
 • Stort och snabbladdat batteri

Negativt

 • Halvdana extrakameror
 • Oklart om uppdateringar
 • En hel del bloatware
Testad: November 2021
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Snapdragon 870 5G
Lagring: 128/256 GB
Pris: Från 5 895 kronor via Prisjakt (12/256 GB)

 Läs hela testet av Realme GT Neo 2 


Realme X50 Pro: Övertygande debut för prisvärd utmanare

Realmes toppmodell X50 Pro ger mycket mobil till ett bra pris.

Realme X50 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Realme X50 Pro sällar sig till en liten skara som erbjuder nära maxad flaggskeppsupplevelse till ett riktigt fördelaktigt pris. Den gör det med bild- och ljudupplevelse av hög klass, tilltalande design och riktigt bra batteritid. Ett gränssnitt som kunde vara mer strömlinjeformat och lite spretig kvalitet på de olika kamerorna är det enda som hamnar på minuskontot. Med tanke på priset klassar vi den ändå som en fullträff.

Positivt

 • Hög prestanda.
 • Bra ljud och bild.
 • God batteritid och snabbladdning.
 • Mångsidig kamera.

Negativt

 • Saknar några flaggskeppsegenskaper.
 • Ojämn kamerakvalitet.       
Testad: November 2020.
Systemkrets: Snapdragon 865.
Lagring: 128 GB.
Vikt: 216 gram.
Pris: Kostar 4 429 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Realme X50 Pro 


Samsung Galaxy A53: Uppgraderingen som kom av sig

Nya mellanklassmobilen från Samsung ger ett blandat intryck.

Samsung Galaxy A53
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det är svårt att se vad som hänt på ett år sedan Galaxy A52. Det är marginell prestandaökning som gör att den halkar markant efter konkurrenterna. Batteritid, kamera och skärm är bra, men inte bättre än tidigare. Du får bättre ljud och färskare system, men också kantigare form och ingen laddare. Vi hade hoppats på mycket mer.

Positivt

 • Bra skärm och högtalare
 • Utmärkt batteritid
 • Kompetenta kameror
 • Bästa uppgraderingspolicyn

Negativt

 • Plastig känsla och bulkig design
 • Halvdan prestanda för prisklassen
 • Ingen laddare
Testad: April 2022
Systemkrets: Samsung Exynos 1280
Lagring: 128/256 GB, plats för mikro sd
Vikt: 190 gram
PrisKostar 3 490 kronor hos Komplett.se (6/128 GB)

 Läs hela testet av Samsung Galaxy A53 


Sony Xperia 10 III – välbyggd och snygg mellanklassmobil

Xperia 10 III har flera egenskaper som gör att den sticker ut i mängden. De flesta av dem positiva.

Sony Xperia 10 III
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Äkta ip-klassat vattenskydd, slimmad form, kamera med telefotozoom och mycket imponerande batteritid är de bästa sakerna med Xperia 10 III. Att det bara är monohögtalare och 60 Hz-skärm i den här prisklassen känns dock mossigt. När den kom tyckte vi den hängde med prestandamässigt, men ett år senare har konkurrenterna blivit bättre.  

Positivt

 • Välbyggd, kompakt och vattentålig
 • Snygg skärm för media
 • Utmärkt ljud för hörlurar
 • Fantastisk batteritid

Negativt

 • 60 Hz och måttlig ljusstyrka
 • Svag mono-högtalare
 • Inte optimal för mörkerfoto
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 690 5G
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Aktuellt pris: Kostar 4 490 kronor hos Webhallen (6/128 GB)

 Läs hela vårt test av Sony Xperia 10 III 


Xiaomi 11T: Mellanklassmobil ger mycket av allt för pengarna

Prissatt som en lite-över-snittet mellanklassmobil, och levererar ännu mer på flera punkter.

Xiaomi 11T
Betyg 4 av 5

Omdöme

Xiaomi 11T är ett riktigt kap, för dig som klarar av en mobil med stora mått och som inte behöver absoluta topp-prestanda. Speciellt i sin nya prisklass runt 5 000 kronor. En del detaljer kunde vara bättre, men det är inte mycket vi på allvar saknar som vi hittar i dyrare mobiler, och solid batteritid, snabb laddning och bra Android-uppdateringspolicy är stora plus.

Positivt

 • Utmärkt skärm och bra ljud
 • Bra mellanklassprestanda
 • Lång batteritid och snabb laddning
 • Rätta priset

Negativt

 • Stora mått
 • Saknar enstaka premiumegenskaper
 • Enstaka ojämnheter i kameran
Testad: Februari 2022
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: MediaTek Dimensity 1200 5G
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Pris: Kostar 2 990 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB)

 Läs hela testet av Xiaomi 11T