Förra årets mest maxade flaggskepp var den spektakulära Philips 65OLED984, som levererades med ett bastant golvstativ eller ett väggupphängningskit, en fritt hängande, tvådelad ljudanläggning med en bred ljudlimpa och en separat extra tweeter, signerande Bowers & Wilkins. I år får vi uppföljaren till den, 65OLED935, som är mer praktiskt utförd.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Med ny smart ai-driven automatik och ett fokus på kvalitetsljud som få kan matcha, är det här en klockren och komplett bild- och ljudupplevelse, i alla fall om du inte bryr dig om den perfekta kopplingen till spelkonsoler. Det blir ändå toppbetyg, det den här tv:n gör, det gör den klockrent. Men det gör ändå att rekommendationen kommer med viss reservation.

Positivt

  • Jämnare och snyggare bildhantering.
  • Kraftfull och kristallklar högtalare.
  • Stort utbud av appar.
  • Nya smarta funktioner.

Negativt

  • Saknar hdmi 2.1.
  • Långsam för spel.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Philips OLED+ 65OLED935.
Pris: Kostar 21 890 kronor hos Komplett.se

Förra hösten kom även en enklare modell, 65OLED934, där högtalardelen var integrerad i foten och låg som en ljudlimpa på tv-bänken. Den nya modellen som presenterades tidigare i höstas har samma stil, men har förutom bättre bildkvalitet även adopterat den uppgraderade och bättre ljudenheten.

Nu passar den utmärkt på en tv-bänk. Du fogar samman den ungefär halvmeter breda ljudlimpan med en arm som fästs med fyra stadiga skruvar baktill på tv:n. Du har fortfarande givetvis möjlighet att väggmontera med vanligt vesa-fäste, då kopplar du samman ljuddelen med tv:n med en annan medföljande monteringssats.

Den ser dock helt klart bäst ut stående på en tv-möbel. Av mer än en anledning. Ljuddelen är tydligt designad för ändamålet, med avfasade vinklar som gör att den sticker ut på ett lite märkligt sätt, som om den hänger fritt. En annan anledningen är Philips Ambilight, deras rgb-dioder lyser upp väggen bakom tv:n med samma färger som tv-bilden. Bäst blir det om du placerar tv:n en bit från väggen, då det ger snyggare spridning av ljuseffekten. Ambilight är som alltid en smaksak och du kan kontrollera intensiteten i effekten, hur den reagerar på olika sorts innehåll samt givetvis stänga av den om du är på det humöret.

Snygg ljudlimpa, diskret skärm

Utöver den snygga ljudlimpan i grå textil, matt metallchassi och med mikro-meshgaller på ovansidan samt Philips unika ljusspel, är det ingenting som sticker ut designmässigt med 65OLED935. Det är en tunn oled-panel med 4k-upplösning med minimala skärmkanter. Den är aningen tjockare baktill i överkant än många andra oled-konkurrenter, men det är för att Ambilight-ljuseffekterna ska se rätt ut.

65OLED935
65OLED935 med anonym tv-del och spektaktulär ljuddel. Designmässigt. Kvalitetsmässigt är bägge väldigt bra.

Och det är ju framsidan som räknas, inte minst bildkvaliteten. På den punkten har Philips introducerat flera nyheter som lyfter bildupplevelsen till nya höjder. En ny ai-driven bildbehandlingsmotor tyglar uppskalning, färghantering samt dynamik, som i flera år redan varit övertygande och distinkt på Philips-oled, men som vi alltid tyckt varit aggressiv och saknat finess som till exempel Sonys och Panasonics bästa modeller har.

För att förklara det enkelt har den blivit betydligt bättre på att automatiskt detektera olika bildkällor och typer av bildmateriel, för att sedan applicera de rätta bildförbättringsfunktionerna. Den applicerar inte samma förbättring över hela bilden, utan kan till synes skilja på detaljer i olika delar av samma bild. Detta mycket tack vare nya bildprocessorn med det långa namnet P5 AI Intelligent Dual Picture Engine.

Snyggare bild utan krångel

Det här gör behovet av att gå in och fippla med detaljerade inställningar minimalt. Vi använder tv:ns automtiska standardinställningar till i princip allt. Du har fortfarande full kontroll över alla detaljer om du skulle föredrar det, men de allra flesta kan nu hoppa över det.

Tidigare har vi till exempel gärna gått in och ställt ned skärpan på Philips aggressiva uppskalning, som inte bara drog upp upplösningen, utan också applicerade ett hårt kantskärpefilter, som gav skuggningar. Det behöver vi inte här. Enligt Philips ska den också ha blivit bättre på att motverka pixelinbränning genom att använda dynamisk kontrastjustering i stillastående partier av en bild. Det är inget vi kan påstå att vi ser med blotta ögat, men vi får ta Philips på orden på den punkten.

Den som är en konservativ cineast kan också ha glädje av ett Pure Cinema-läge. Det följer UHD Alliance fimskapar-standard, och avlägsnar allt från rörelseutjämning till intensiv färgskala för att ge en så bio-liknande upplevelse som möjligt. Det är helt och hållet en smaksak, och vi föredrar även här den extra stunsen i färgerna som standardläget ger. Men det är givetvis ett plus att alternativet finns.

En del av den nya ai-processorns fördelar får du även med den billligare oled-modellen OLED805, men inte alla. Med 65OLED935 får du även funktioner som jämnar ut färgbandning och artefakter i hårt komprimerat material, något som få konkurrerande märken levererar. Med upp till 1 000 cd/m2 i peak-ljusstyrka och givetvis hundraprocentig svärta, då det är oled, får vi högklassig dynamik. 65OLED935 har stöd för alla viktiga hdr-standarder, hdr100, hdr10+ och Dolby Vision.

65OLED935
Ambilight kan ge den där lilla extra tv-upplevelsen. Eller bara irritera. Det är en smaklsak.

Inte optimal för gamers

Den brister dock på en punkt jämfört med konkurrenterna. Philips har ännu inte implementerat hdmi 2.1. Här finns fyra hdmi 2.0-portar, vilket innebär att vi inte får nyheter som extra höga bitrate för 120 Hz-gaming, variabel bildfrekvens som de nya spelkonsolerna utnyttjar, stöd för earc till externt ljud, samt en handfull andra finesser. Den har inte heller vass svarstid, ett input-lagg upp till tre tiondelar är i långsammaste laget. För de flesta funkar den dock fint att spela på, men den som är kräsen bör kanske spana in en Samsung eller LG istället.

Lämnar vi bilden och fokuserar på ljuddelen kan vi konstatera att det är riktigt toppkvalitet. Här sitter högtalarelementen både framåtriktade och uppåtriktade. Den centrala tweetern levererar den krispigaste och klaraste diskant vi någonsin hört i en tv. Lägg till detta en inbyggd 20 watts subwoofer och du får här en lysande ljudupplevelse.

Det låter lika bra att spela upp film med 3d-surround, speciellt filmer med Atmos-stöd, köra action-packade spel till att ha den som ljudanläggning för att spela musik. Här fungerar dock inte ai-delen och dess automatik lika bra. Den ska kunna detektera och optimera olika ljudtyper, men bäst blir det om du går in och manuellt väljer ljudläge från de förinställda profilerna.

Har du redan en bra ljudanläggning hemma blir allt det här givetvis mest en onödig kostnad, då rekommenderar vi att du spanar in årets Philips-modeller med uatn separat högtalardel. Det är synd att det i skrivande stund inte finns ett alternativ som bara har alla bildnyheterna, samt earc-stöd, för den som bara vill komma åt dem.

Koppla samman mer ljud

65OLED935 har en till intressant ljudnyhet, stöd för DTS Play-fi. Det är en multiroom-standard som gör att du kan koppla ihop tv:n trådlöst med ett gäng av Philips fristående högtalare och även gör det enkelt att ansluta valfria hörlurar, genom att använda en mobil som audiomottagare. Här finns dessutom ytterligare en intressant funktion, en app låter dig koppla mobilen till tv:n och strömma musik i hög kvalitet.

65OLED935 audio
Ljud i världsklass i snygg förpackning.

Philips kör som alltid Android TV som smart-tv-system, någon brist på appar och funktioner är det absolut inte. Vi saknar dock en sak som tidigare Philips-modeller haft. 65OLED935 kommer med en ny och lyxig läderklädd fjärrkontroll. Men den har inget inbyggt tangentbord på undersidan, något vi uppskattat i andra Philips-modeller.

Senaste versionen av Android TV har blivit betydligt bättre på röstigenkänning ochhar nu fullt stöd för Google Assistent. Men röstökning har sina begränsningar och ibland saknar vi möjligheten att snabbt kunna mata in text, särskilt vid kontohantering i alla media-appar.

Navigering kan vässas

Android TV är fortfarande inte ett supersmidigt tv-gränssnitt. Det ger bra överblick till appar och innehåll, men är lite yxigt att navigera. Det är ett gränssnitt som allt som oftast fläker ut sig över hela bilden, även när vi bara vill göra något enkelt som att ändra en bild- eller ljudinställning. Dessa ligger också ett par klick bort och är inte super-intuitiva att hitta. Vi har för oss att Philips redan hade löst detta i tidigare Android-baserade modeller.

Men nu är vi nere och petar i detaljer. Med tanke på den förbättrade automatiken är behovet av att böka i menyer mindre än förr. Det är här är kort och gott en av årets absolut bästa tv, med en fantastisk bildupplevelse, smartare automatik och en både lugn och skarp bild på samma gång. Men den är inte för alla. Avsaknaden av hdmi 2.1 och rätta spelegenskaperna är ett minus.

65OLED935 fjärrkontroll
Fjärrkontrollen är snygg och välbyggd. Vi saknar dock tangentbordet.

Har du redan en ljudanläggning av hög klass känns ljuddelen, som onekligen är något du får betala extra för i denna påkostade modell, som ett onödigt påhäng. Exakt samma tv fast utan ljuddelen hade varit ett välkommet alternativ.

Är 65-tummaren lite för tung för plånboken finns samma tv även i 48- och 55-tumsutförande till ett mer skonsamt pris. 

Specifikationer

Produktnamn: OLED+ 65OLED935
Testad: November 2020
Tillverkare: Philips
Paneltyp: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Lokal dimning: Oled
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV
Ljud: 70 W soundbar med 3.1.2-audio och Dolby Atmos-stöd
Anslutningar: 4st hdmi 2.0b, komponent, usb 2, usb 3, lan, digital audio ut, hörlur, subwoofer ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: B
Mått (på bord): 144,9 x 30 x 93,1 cm
Vikt: 34,8 kg
Väggfäste: Vesa 300x300 mm
Rek pris: 36 990 kr
Pris: Kostar 21 890 kronor hos Komplett.se

Betyg: 5 av 5