Kolsyremaskiner var från början – vi snackar 1970-tal – en maskin som marknadsfördes som en maskin du tillverkade din egen Coca Cola med i hemmet. Sanningen var att det smakade apa och alla andra smaker var inte heller något att hurra för. Numera används maskinen mestadels för att tillverka vanligt hederligt bubbelvatten. Detta har lett till att kolsyremaskiner nu finns i 20 procent av de svenska hushållen. Häng med så guidar vi dig till rätt maskin i kolsyredjungeln.

Svensk design

Aarke

Aarke är ett svenskt företag som började kolsyra ditt vatten med stil 2013. Om ditt kök känner sig kränkt av vita, plastiga produkter är det här maskinen för dig. Snygg och stilren design och tillverkad i metall. Flaskan skruvar du fast enkelt och sedan behöver du bara trycka på spaken. Kan dessutom användas tillsammans med flaskor som passar Sodastream.

Kostar 1 487 kronor hos Mediamarkt

Ursprungspaketet

Sodastream Genesis

Sodastream Genesis Megapack gör det enkelt att kolsyrefiera ditt kranvatten tills det kittlar skönt i svalget. Några tryck på knappen leder till en ljudsignal som meddelar att drycken är klar att drickas. Maskinen passar med alla Sodastream-flaskor förutom deras glasflaskor.

Kostar 599 kronor hos Netonnet

Den rätta andan

Spirit One Touch

Sodastream Spirit One Touch är den senaste av deras elektriska kolsyremaskiner. Ett enkelt knapptryck låter dig välja mellan tre olika kolsyrenivåer. Maskinen levereras med en enlitersflaska samt en kolsyrepatron, så du kan släcka din törst med detsamma.

Värt att notera är att den kräver ström, således inte en maskin att ha på ditt småländska torp i originalskick från1800-talet. Kan användas med alla Sodastream-flaskor, förutom deras glasflaskor. Flaskornas livslängd är cirka ett år. Ett bäst före-datum låter dig veta när det är dags att köpa nya. De gamla lämnar du givetvis till återvinningen.

Kostar 1 149 kronor hos Netonnet

Exklusiv

Aqvia

En till kolsyremaskin i rostfritt stål med mattsvarta detaljer. Från Sverige dessutom! Vi verkar gilla att kolsyra med stil. Aqvias kolsyremaskin är enkel att använda. Ett knapptryck och du har kolsyrat vatten. Visserligen måste du öppna kranen för att fylla flaskan, betala vattenräkning etcetera, men ändå.

Vill du ha mer kolsyra? Tryck några gånger till. Du kan också göra dina egna drycker genom att tillsätta olika smakessenser i det kolsyrade vattnet. Två enliters vattenflaskor (en svart i plast och en rostfri) och kolsyrepatron ingår.

Kostar 1 139 kronor hos Whiteaway


Silvrigt i flera färger

Sodastreamer

Mysoda Ruby Silver finns trots sitt namn även i rosa samt en handfull färger till. Förutom att se tjusig ut kolsyrar den ditt vatten eller vad det nu är du vill kolsyra. Den kräver ingen elektricitet och är tyst i bruk. Ruby är tillverkad av stadig aluminium och har en matt yta. Maskinen levereras med ett anti-frysmunstycke och två återanvändningsbara vattenflaskor.

Kostar 1 690 kronor hos Netonnet


Bubbligt från Bubliq

Bubliq

Vill du kolsyra det mesta i dryckesväg (vi kan definitivt avråda från trenden mousserande glögg, urrrk) är Bubliq Drink Carbonator för dig. Men om du envisas så grejar den att kolsyra cocktails, vin, undulater (nä, vi skojar) och givetvis vatten. Några tryck och och du har kolsyrad vätska att avnjuta.

Bubliq är med sina åtta centimeters bredd världens smalaste kolsyremaskin. Den är kompatibel med Sodastream och Aga, om du redan äger en sådan. En flaska på 800 milliliter ingår. Ytterligare en klimatsmart och ekonomisk lösning till dig som gillar kolsyrade drycker.

Kostar 1 124 kronor hos Bagaren och Kocken