Välkommen till tidigt 80-tal. Till kalla kriget, spioner och atombombshot. I rollen som den mystiske agenten Bell ska vi göra vårt bästa för att stoppa atombombssugna terrorister och samtidigt nysta upp en berättelse som håller oss på helspänn ända till sluttexterna.
Omdöme
Positivt
- Varierad och underhållande kampanj.
- Lika beroendeframkallade online som vanligt.
- Klockren kontroll.
Negativt
- Kampanjen och onlinelägena hade mått bra av mer innehåll.
- Vid sidan av skarpare grafik är det inget som skriker ”ny konsolgeneration”.
- Warzone i huvudmenyn är bara en länk till förra generationens spelläge.
Varma bomber och kalla granater
På gammalt gott Call of Duty-maner kastas vi direkt in i skjutandet, där bilar exploderar och fiender mejas ned på löpande band. Det är action deluxe, samtidigt som det värsta fiendespammandet är nedtonat. Vi slipper känslan av att vara på en hårt utstakad hinderbana där fiender väller in likt självmordsbenägna pissmyror, något vi störde oss på ordentligt i förra årets Modern Warfare-reboot.

Nu finns det faktiskt en del utrymme för finlir och mer försiktigt spelande. Många delar bygger fortfarande på intensivt skjutande, men mellan varven får vi också syssla med ohederligt spionarbete. Att vandra runt i ett sovjetiskt högkvarter och i smyg försöka smussla in andra personer är förvånansvärt spännande, likaså att smyga runt en militärbas och fotografera underrättelsematerial.

Spännande idéer ger mersmak
Det inslag som sticker ut mest i kampanjen är också kopplat till just underrättelsematerial; genom att kombinera och jämföra insamlat material går det att låsa upp två bonusuppdrag. Det är inte världens mest avancerade pussel att klura ut, men tvingar ändå kugghjulen i hjärnan att snurra några varv extra. Att kolla upp lösningen på nätet går inte heller eftersom den slumpas fram.
Även om ledtrådarna bara leder till två relativt intetsägande bonusuppdrag, hade vi mer än gärna sett betydligt mer av den varan. För här har utvecklarna Treyarch och Raven Software tänkt utanför boxen och gett oss något som fungerar ypperligt i spelets inramning.
Kampanjen i Cold War gör med andra ord mycket rätt, men ändå är vi inte helt nöjda. Problemet är att speltiden är för kort för att de intressanta idéerna ska hinna blomma ut. Det är också tråkigt att de val vi får göra under spelets gång inte påverkar handlingen på ett mer märkbart sätt. Nu är det mest slutet som bestäms utifrån ditt agerande, i just slutet.
Men som sagt, det vi får underhåller – vi önskar bara att det fanns mer.

Snygga fötter i det förgångna
Något som inte imponerar lika mycket är däremot den tekniska biten. Missförstå oss rätt nu; dynamisk 4k-upplösning och 60 perfekta bilder per sekund (eller lägre upplösning med 120 bilder per sekund) på Playstation 5 och Xbox Series X ger både detaljrik, skarp och mjuk bild. Det är aldrig några problem att skilja en fiende från en parkbänk, och vissa miljöer imponerar stort både sett till utseende och design. Material ser mer naturtroget än tidigare, likaså ansikten.
Det är kanske därför teknik som har hängt med i både en och två konsolgenerationer sticker ut ännu mer. Döda fiender som ligger vikta på mitten, miljöer som är allt för statiska, fiender som inte ens försöker ta skydd, hårt förbestämda spelsekvenser och mycket annat har varit föråldrade i många år nu.
Å andra sidan handlar allt om prioriteringar. Tydlig grafik och hög bilduppdatering har prioriterats i ett spel vars grund ska fungera bra på åtta format, varav ett var gammalt för redan sju år sedan. Lägg därtill en relativt kort utvecklingstid, så är det ju inte särskilt märkligt att Cold War inte bryter ny mark.

Samma procedur som förra året
"Men vem bryr sig om kampanjen när det kan skjutas online" tänker väl hälften av er läsare nu. Och jajamän, ett online-läge finns faktiskt den här gången också. Det huvudsakliga online-alternativet bjuder på sju spellägen och åtta kartor. Spelalternativen varken imponerar eller gör oss besvikna, medan kartorna är väldesignade – även om de är märkligt få.
Att dra några större växlar efter ett par timmars onlinespel är både dumt och missvisande, inte minst eftersom balansering kommer att finjusteras framöver. Vårt tidiga intryck är i alla fall att det i rena dödsmatcher blir mycket spring på tomma ytor. I dessa spellägen märks också ovanligt många runtstudsande och glidtacklande 13-åriga onlinekrigare, som enbart använder det vapen som för tillfället är mest obalanserat.
De spellägen som driver spelarna mot specifika platser, exempelvis där en viss person ska skyddas eller zoner vaktas, är betydligt roligare. I de matcher vi spelade var medspelarna förvånansvärt duktiga på att hålla ihop och samarbeta, även om slumpen spelar en stor roll om du inte spelar med vänner.
På tal om vänner kan det också vara värt att nämna att onlineläget Cold War har full stöd för crossplay, så det spelar ingen roll om vännerna sitter på Playstation 4, Xbox Series X eller pc.

In your head, in your heeeaaad
En annan välkommen återkomst i online-menyn är zombieläget, där våg efter våg av hungriga zombies ska skjutas samtidigt som spelarna ska låsa upp vägar på banan. I år är zombieslaktandet mer avskalat sett till utrustning och innehåll, något som har både för- och nackdelar. De dåliga nyheterna är att det endast finns en enda karta just nu. Den är visserligen både stor och fylld med hemligheter, men tappar ändå sin lyster efter ett tag.
Något positivt med det enklare upplägget är att det hela blir aningen mindre rörigt. Därmed inte sagt att det är lätt att förstå vad som ska göras och inslag som dimensionshopp och oklara mål för att låsa upp nya delar av banan förvirrar. Zombie-veteraner lär komma in i spelandet direkt, men många andra har en hög tröskel att ta sig över.

Samma lika
Onlinelägets huvudmeny rymmer också en genväg till succén Warzone, där ett stort antal onlinespelare skickas ned på en jättelik karta för att skjuta mot varandra. Den är emellertid inget annat än just en genväg till samma gamla Warzone som funnits tidigare. Någon förbättring, utöver möjligheten till 120 fps på Xbox Series X, finns inte. Spelläget tar dessutom upp ytterligare 80 GB på den stackars hårddisken, vilket gör att spelet landar på 210 GB totalt.
Men det är i alla fall en hel del skjutande inbakade i dessa gigabyte. Även om Call of Duty: Black Ops Cold War sviktar på vissa punkter är det en genomarbetad helhet som kommer att göra fansen nöjda. Gillar du linjära actionspel, eller det välkända onlineupplägget, finns det helt enkelt mycket att tycka om här.
Call of Duty: Black Ops Cold War
Testat: November 2020
Genre: FPS
Utvecklare: Treyarch/Raven Software
Utgivare: Activision
Plattform: Xbox Series X/S, Xbox One, pc, Playstation 4, Playstation 5
Testat på: Xbox Series X
Pris: 699 kronor hos Dustinhome
