Vid sidan av de mer actionbetonade lanseringsspelen till Playstation 5 ter sig Sackboy: A Big Adventure, en spinoff av Little Big Planet, som det stora frågetecknet. Tidigare trailers har varit charmerande i sig, men vi såg aldrig prov på några av de nya tekniska finesserna en ny spelkonsol medför.

Däremot var estetiken fin och likaså förutsättningarna. Det utvecklades trots allt av Sumo Digital - studion som förvaltat Little Big Planet senare år. Kanske kunde Sonys säckpojke imponera på oss trots allt?

Betyg 3 av 5

Omdöme

Sackboy: A Big Adventure slopar skapandeläget från huvudserien för att satsa helhjärtat på plattformshoppandet. Vissa banor såsom de rytmbaserade är briljanta, men trots den förbättrade kontrollen är de allra flesta för lätta och långsamma för den vane spelaren. Och utöver Dual Sense-funktionerna finns inte heller några riktiga “next gen”-detaljer som sticker ut.

Positivt

  • Riktigt fina och varierande tygvärldar.
  • Mycket att låsa upp.
  • Bättre kontroll än tidigare spel.

Negativt

  • Alldeles för enkelt för vana spelare.
  • Visar inte upp kraften i Playstation 5.
  • Saknar onlineläge.

Bättre kontroller än sist

När vi springer igenom den allra första banan blir det uppenbart - detta är långt ifrån Little Big Planet. Till att börja med känns Sackboy inte längre som en strandad månfarare. Om han anammat en diet strikt baserad på stenar förtäljer inte historien. Men den ökade tyngden i karaktären gör under för själva plattformshoppandet. Det blir mer precist och enklare att länka ihop det med säckpojkens övriga rörelser.

Sackboy

Här märks också att utvecklarna inspirerats av Astro’s Playroom, då Dual Sense-kontrollen reagerar på alla de föremål Sackboy interagerar med. Oavsett om vi slår på metall, blir skjuten ur kanoner eller drar i olika objekt bidrar kontrollen till att ge en viss närvarokänsla. Det enda vi egentligen saknar här är mer övertygande reaktioner på själva underlagen, då spelet annars bjuder på riktigt varierande banor.

Rytmbanor som briljerar

Sackboy: A Big Adventure tar oss genom fem olika världar bestående av linjära, men öppna banor i syslöjdstema. Vi navigerar allt från djungler till futuristiska städer, de flesta med sin alldeles egna nisch. I de vattenbaserade banorna måste vi exempelvis tajma hopp mellan olika bubblor medan vi undviker laserstrålar och andra antagonister. Djungelmiljöerna ger i sin tur säckpojken möjligheten att doppa fötterna i honung, och därmed gå på väggar á la Spider-Man.

Sackboy svingar sig

Våra favoriter är de rytmbaserade banor som ackompanjeras av låtar från Bruno Mars och Britney Spears, för att nämna några. Här rör sig allt från fiender till hinder till bakgrundsmusiken och meningen är att spela med i samma rytm. Konceptet är briljant och får till och med den mest tondöve (undertecknad) att nynna i takt med Sackboys dansanta framfart.

Aningen långsamt och lätt

Sackboy: A Big Adventure är också ett betydligt rappare spel än Little Big Planet, mycket på grund av att vi nu slipper alla typer av “gör det själv”-inslag och istället kan koncentrera oss på plattformandet. Trots det känns det något långsamt jämfört med andra spel i genren och efter ett tag pepprar vi konstant på cirkelknappen för att rulla oss genom vissa banor.

Sackboy hoppar

Vi förstår såklart att spelet utvecklats med en yngre målgrupp i åtanke, men vore det inte för alla kluriga hemligheter som finns gömda i banorna skulle spelet vara över relativt fort. Visserligen existerar det svårare utmaningar längs världarna, men dessa är sporadiska och alldeles för få för den vane plattformsspelaren.

Playstation 5 eller Playstation 4?

Tanken är att spela detta tillsammans med tre andra vänner, men den funktionen har vi inte kunnat testa alls inför lanseringen. Ett regelrätt onlineläge finns planerat och möjligtvis kommer Sackboy: A Big Adventure till sin rätt då. Just nu är det däremot inte spelet tillräcklig anledning till att skaffa Playstation 5. Särskilt inte när det även finns till Playstation 4, i nästan samma utförande minus Dual Sense-funktionerna.

Sackboy

Men som omväxling mellan Demon’s Souls och Spider-Man: Miles Morales är det ypperligt, särskilt med tanke på att Playstation 5 gör det enklare än någonsin att växla mellan spel.
Så länge du inte har stora förväntningar på en renodlad “next gen”-upplevelse är Sackboy: A Big Adventure ett fint komplement till samlingen. Resten av oss kan dock lika gärna vänta på Ratchet & Clank: Rift Apart, som verkar bli något alldeles extra utöver det vanliga.


Sackboy: A Big Adventure

Testat: November 2020.
Genre: Plattformsspel.
Utvecklare: Sumo Digital.
Utgivare: Sony.
Plattform: Playstation 5, Playstation 4.
Testat på: Playstation 5.
Pris: 599 kronor hos Komplett

Betyg: 3 av 5

Sackboy: A Big Adventure (PS5) Pris vid test: 698 kr.

Bästa pris just nu: 598 kr